https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Čebelarski muzej v Krapju odprl svoja vrata

30.04.2011 ob 12:19  

Čebelarski muzej Tigeli izvira iz konca 19. stoletja in z ohranjeno opremo predstavlja izjemno in bogato kulturno dediščino. Dnevi odprtih vrat čebelarskega muzeja so med 30. 4. 2011 in 2. 5. 2011.

Čebelarski muzej, ki je edini takšen postavljen v naravi, se nahaja v Krapju, in sicer od leta 1996, ko ga je na posestvo postavil čebelar Drago Šalamun. Prvi lastnik čebelnjaka pa je sicer bil veleposestnik in učitelj Evgen Antauer iz Tropovec. Šalamun si je v čebelarskem muzeju, ki je zaščiten pri kulturni dediščini v Mariboru, uredil zbirko starih čebelarskih pripomočkov: točila za med, ročne kadilnike, stiskalnice za vosek, čez 300 let star panj iz drevesnega dupla, panj iz leta 1884, gobe za dimljenje čebel, model za izdelovanje satnic, koše za lovljenje čebel iz dreves, ko rojijo in še veliko drugih zanimivih čebelarskih pripomočkov.

Čebelarski muzej družine Tigeli na leto obišče od 8000 do 10000 obiskovalcev v skupinah in tudi posamezniki. "Pri nas lahko kupite različne medove – cvetlični, akacijev, kostanjev med s sokom rdeče pese, domači medeni liker, medeni liker s smrekovimi vršički, višnjev medeni liker, propolis v obliki kapljic in različne oblike sveč iz čebeljega voska," nam je zaupal Jožef Tigeli, ki skupaj z ženo Dragico trenutno čebelari s sedemdesetimi družinami čebel na dveh lokacijah.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.