https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Rakičanu spregovorili o priložnostih in izzivih pridelave sladkorne pese v Sloveniji

Rakičan, 08.01.2018 ob 7:00  

V petek, 5. januarja 2018, je Društvo prijateljev agrarne ekonomike v sodelovanju s Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru ter RIS Dvorcem Rakičan, v prostorih Dvorca Rakičan, organiziralo že 6. okroglo mizo »Ponovna pridelava sladkorne pese v Sloveniji: dejstva, priložnosti in izzivi«.


Ormoška zadruga Kooperativa Kristal je v mesecu novembru 2017 prvič po dobrem desetletju iz njiv spravljala sladkorno peso in zato so se znotraj Društva prijateljev agrarne ekonomike odločili, da okroglo mizo posvetijo »kraljici poljščin« - sladkorni pesi. Beseda je tokrat tekla o dejstvih, priložnostih in izzivih ponovne pridelave sladkorne pese v Sloveniji.

 

Na okrogli mizi so sodelovali: Franc Bogovič, poslanec Evropskega parlamenta (SLS/EPP), Mirko Kosi, predsednik ZPSPS in predsednik zadruge Kristal, Marko Prelog, pridelovalec sladkorne pese, izr. prof. dr. Mario Lešnik - FKBV UM in red. prof. dr. Črtomir Rozman iz Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru. Moderatorica okrogle mize je bila red. prof. dr. Karmen Pažek - Predstojnica študijskega programa Management v agroživilstvu in razvoj podeželja (dislocirana enota Rakičan).

Red. prof. dr. Jernej Turk, predstojnik katedre za agrarno ekonomiko na FKBV je uvodoma izpostavil, da je bila ukinitev Tovarne sladkorja Ormož katastrofalna napaka.

Evropski poslanec Franc Bogovič je podprl obuditev pridelave sladkorne pese v Sloveniji. Od Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije pa pričakuje, da bo podprlo obuditev pridelave sladkorne pese z ukrepi kmetijske politike in skupaj s kmeti ter potencialnimi investitorji našlo rešitev za izgradnjo predelovalnega obrata.

Sladkorna pesa najbolj donosna poljščina

Pridelovalec pese Marko Prelog, ki je lansko leto zasadil pet hektarjev pese, je povedal, da kljub temu, da je bila pridelava poskusna in tvegana, so zadovoljni s pridelkom. Lani zaradi suše marsikaterega pridelka ni bilo mogoče pridelati, a pridelek pese je bil nadpovprečen. Zadovoljni pa so tako z organizacijo odkupa kot s samim končnim plačilom, je povedal Prelog.

Ob lanski suši je bila tako pesa najbolj donosna poljščina, posebej tam, kjer so imeli možnosti za namakanje.

V nadaljevanju je prof. dr. Mario Lešnik spregovoril o zaščiti sladkorne pese. Poudaril je, da je sladkorna pesa glede izbire tal precej zahtevna rastlina, ki za svojo rast in nabiranje sladkorja potrebuje veliko svetlobe, zato posevki ne smejo biti zapleveljeni. Zaradi pomanjkanja svetlobe je namreč lahko zmanjšana sladkorna stopnja ob spravilu.

Sladkor iz slovenske pese lahko tako po dolgih letih spet najdemo na trgovskih policah. Le-tega je proizvedlo hrvaška tovarna sladkorja Viro iz Virovitice, kamor so člani Zadruge Kooperativa Kristal prodali svoje pridelke.

Letos bodo peso posejali na 200 ha, z Virom bodo sodelovali tudi v prihodnje, a načrtov za tovarno v Združenju pridelovalcev sladkorne pese Slovenije, še niso opustili.

Sara Balažic - zmagovalka 4. Fotografskega natečaja »Utrinki s podeželja«.

Balažiceva obiskuje deveti razred Osnovne šole I v Murski Soboti. Največ všečkov na socialnih omrežjih je dobila za fotografijo "Sončnica v žitu".

Tradicionalni fotografski natečaj, ki ga je objavilo Društvo prijateljev agrarne ekonomike, je potekal od 1. 6. - 30. 11. 2017. Namen natečaja je bil promovirati kmetijstvo in kmetijska opravila v regiji Pomurja, ter poudariti pestrost podeželja, tako za njegove prebivalce, kot tudi obiskovalce. Na natečaju so lahko sodelovali vsi, ki se ljubiteljsko ali profesionalno ukvarjajo s fotografijo.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.