https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: V Bakovcih slovesno odkrili in blagoslovili doprsni kip pokojnega župnika in prelata Martina Poredoša

Bakovci, 08.01.2018 ob 13:15  

Ob 10. obletnici smrti ustanovitelja bakovske župnije, prvega bakovskega župnika in prelata Martina Poredoša, je včeraj v Bakovcih potekala slovesnost, na kateri so odkrili njegov doprsni kip.


Dogajanje se je pričelo s slavnostno sveto mašo v župnijski cerkvi sv. Ane v Bakovcih, ki jo je ob somaševanju domačega župnika dr. Franca Zorca, daroval soboški škof, msgr. dr. Peter Štumpf ter se nato nadaljevalo pred cerkvijo s slavnostnim odkritjem doprsnega kipa.

Po sveti maši je škof, msgr. dr. Peter Štumpf, blagoslovil doprsni kip, zbrane pa so nagovorili predsednica Krajevne skupnosti Bakovci Nives Cajnko, župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek in brat pokojnega župnika, prof. dr. Pavel Poredoš, dr. med.

Sama ideja o postavitvi spominskega obeležja je bila podana s strani svojcev – bratov in sester pokojnega župnika Martina Poredoša, podprli pa sta jo tudi Krajevna skupnost ter Župnija Bakovci. 

Slovesnosti so se poleg že omenjenega soboškega škofa, predsednice Krajevne skupnosti Bakovci, župana Mestne občine Murska Sobota ter številnih vernikov iz Bakovec pa tudi od drugod, udeležili svojci pokojnega župnika Martina Poredoša, ravnateljica Osnovne šole Bakovci, Jožica Lukač, vodja vrtca Krtek Bakovci, Anita Novak, prvi bakovski novomašnik Jože Rajnar ter kiparka Nivea Kofol.

V dvorani vašega doma je sledila še predstavitev življenja in dela pokojnega župnika, ki sta ga predstavila domačina Gabrijela Vurcer in Janez Režonja. Ob koncu je sledila še manjša pogostitev za vse udeležence. 

Strošek izdelave doprsnega kipa so pokrili sorodniki pokojnega župnika, stroške marmornega podstavka z napisom pa Krajevna skupnost Bakovci. Spomin na pokojnega župnika in prelata je z igranjem počastila tudi Prekmurska godba Bakovci.

Več fotografij v spodnji galeriji ... 

 

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija