https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Na kaj pomislite, ko slišite ime Lendava?

17.01.2018 ob 6:10  

Verjetno na najvzhodnejše mesto v Sloveniji, tik ob meji s Madžarsko. A podatek, da sta se kar dva tankerja v nekdanji skupni državi Jugoslaviji imenovala Lendava, pozna najbrž malo ljudi.

 

Tudi splošnih podatkov o dveh tankerjih Lendava - I in Lendava - II je zelo malo.

Za tanker Lendava – I je moč najti bistveno več podatkov, kot za njegovega novejšega naslednika Lendava – II, ki je bil v uporabi vse do leta 2000.

Zaradi decentralizacije leta 1955 ladji nista nikoli pluli za slovensko podjetje.

Leta 1965 je podjetje Splošna Plovba Piran prejelo ladje za linijsko plovbo, ladje za generalni prevoz, večnamenske ladje in ladje za prevoz razsutega tovora, plovil kot so tankerji, pa na žalost ne.

Zaradi dejstva, da je šlo za prevoz nafte je bil tanker Lendava – I dodeljen takratnemu podjetju Zadar tankeri.

Tanker Lendava – I je bil zgrajen leta 1934 in je bil drugi tanker v Jugoslaviji. Prvi tanker, ki je nosil ime Jajce je bil zgrajen leta 1930. To sta bila prva tankerja v zgodovini Jugoslovanske trgovske mornarice, saj ta pred tankerjem Jajce ni imela nobenega.

Lendava – I je bil dolg 144 metrov, širok 18 metrov, naenkrat pa je lahko prepeljal 12.280 ton nafte. Zaradi dejstva, da je šlo za prevoz nafte je bil tanker Lendava – I dodeljen takratnemu podjetju Zadar tankeri in je bil v uporabi do leta 1964.

Na zgornji fotografiji lahko vidite eno izmed posadk tankerja Lendava – I iz leta 1956. Z leve proti desni: Luški meteorolog agent Labrović Ante, poveljnik Haljić Nikola s sinom, strojnik Kalinić Ante, I. časnik palube Bekun Miloš in III. časnik palube Kolega Zvonko.

Kaj se je po letu 1964 zgodilo s tankerjem, ko je prenehal s plovbo, ni znano, je pa najverjetneje bil poslan na razrez in prodan kot staro železo. 

Tudi podatkov o tankerju Lendava – II je zelo malo. Če sodimo po tem, da je tanker Lendava – II lahko prepeljal slabih tisoč ton nafte, kar je dvanajstkrat manj od svojega predhodnika, najbrž ni bil pretirano velik. Dokončan je bil leta 1965 in je svoje delo “opravljal” vse do leta 2000, ko ga je ob umiku iz flote podjetja Zadar tankeri najbrž čakala podobna usoda kot njegovega predhodnika, poroča Lendavainfo.com.

Foto: Lendavainfo.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      17.01.2018 ob 17:54 imre gost

      Pa te praj nega Lendave na zemljevidi!!!! Tak pravijo sobočanci!

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      17.01.2018 ob 23:01 Toga nega gost

      Na kaj pomislim, na Madžarski varaš v Sloveniji.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.01.2018 ob 21:39 Filip gost

      Avtor članka...norca se delate iz "mađarov" sami ste pa polpismeni :)

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.