https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Se županji občine Ljutomer obeta kazenska ovadba?

Križevci pri Ljutomeru, 19.01.2018 ob 12:30  

V dopoldanskem času je sedem županov občin, ki so pred petimi leti skupaj pristopile k projektu izgradnje Pomurskega vodovoda, Sistema C, sklicalo tiskovno konferenco, z namenom da javnost obvestijo o težavah in dejstvih, ki se dogajajo na tem področju.

Med povabljenimi ni bilo osme občine, Občine Ljutomer, nosilke projekta, oziroma županje Olge Karba, ki deluje kot koordinatorica projekta za vseh osem prleških občin. Slednji očitajo, da  sistematično blokira odločanje o skupnem elaboratu in enotnih cenah, zato se predaja nove infrastrukture v najem in upravljanje ni zgodila vse do danes, kljub temu, da sta od uradnega zaključka investicije minili že skoraj dve leti in kljub temu, da novo infrastrukturo z velikimi težavami v resnici že v celoti uporabljajo.

Se obeta odškodninska tožba in kazenska ovadba?

Kot je v imenu vseh povedal župan občine Razkrižje, Stanko Ivanušič, so na točki, ko bo moralo sedem občin ukrepati zoper nosilno Občino Ljutomer in zoper županjo občine Ljutomer, go. Olgo Karba, z odškodninsko tožbo in kazensko ovadbo, zaradi blokade cen in upravljanja Sistema, v kolikor Občina Ljutomer ne bo v najkrajšem času upoštevala dogovorjenih in danih zavez in podala brezpogojnega soglasja občinskega sveta k skupnemu elaboratu in enotnim cenam vode v vsebini, ki je že dobila soglasje občinskih svetov vseh preostalih sedmih občin Sistema C.

Bistvo težave je v tem, da so se občine v dobri veri dogovorile, da o enotnih cenah v Sistemu C odloča skupni organ občin (Svet ustanoviteljic), s 100% glasov vseh županov, ki morajo pred tem pridobiti še pozitivno mnenje občinskih svetov. Županjino ravnanje označujejo za neprimerno predvsem zato, ker je vsebino predlaganega elaborata predhodno potrdila skupna strokovna komisija, hkrati pa njeno obnašanje označujejo za nekorektno, ker je na svetu ustanoviteljic za elaborat v predlagani vsebini glasovala tudi sama, še pred tem pa je zahtevala in dosegla, da se je predlagana cena vodarine znižala za 13%. Očitajo ji tudi, da se v medijskih odzivih postavlja nad župane in občinske svete preostalih sedmih občin Sistema C ter da kot nosilka in koordinatorica, namesto da bi povezovala in delovala v dobro vseh, poskuša doseči odlaganje bremena novozgrajenega sistema na poznejši čas, ali preložiti bremena na druge občine in izvajalce javne službe.

Poudarili so, da se vsi zavedajo, da je breme veliko in vsi želijo čim manjše obremenitve svojih občanov in podjetij. Največja skrb je trenutno, da do 100% soglasja ne bo prišlo in bodo prisiljeni vrniti kohezijska sredstva, kar bo povzročilo, da bo njihova težava še hujša in breme še večje.

Odgovori ministrice za okolje in prostor, go. Irene Majcen

Kot so zapisali je Sistem C zaradi ljutomerske blokade in nezmožnosti uveljavitve enotnih cen in najema ter upravljanja nove infrastrukture že dve leti v nevzdržnem stanju. Zaradi težav, so v sredo, 17.januarja, opravili pogovor z ministrico za okolje in prostor, go. Ireno Majcen. Vprašanja in odgovore si lahko ogledate tukaj:

 

 

Z ministrico za okolje in prostor seje vseh 7 občin dogovorilo, da bodo v januarju izvedli še en skupen sestanek, na katerega bo povabljena tudi županja občine Ljutomer.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.01.2018 ob 18:51 Tlačan gost

      Draga lepotica, kraljica ali cesarica tvoji tlačani te prosimo še malo nas bičaj, še vsaj štiri leta. Bak bo že ma otroke pazil, kuhal pometal in se (ne) skrival pred ...

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.01.2018 ob 19:23 Lela gost

      Tvoji tlačani te prosimo, da odstopi, ker imaš že preveč napak in tudi naveličali te smo, po 2h mandatih je čas za adijo. Prleki smo res smotani, ampak po 2h mandatih se moža naveličaš ne da se župana nebi.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.01.2018 ob 19:27 Franc gost

      HVALA BOGU KONČNO!!!!!! bil je že čas, da nekdo nekaj reče.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.01.2018 ob 20:03 Gosak gost

      Vsi, ki pišete komentarje proti ljutomerski županji, ste pač njeni nasprotniki, kar je vaša pravica. Ni pa lepo, če ste žaljivi pri izražanju stališč. Večina, ki je Karbovo izvolila za županjo na demokratičnih volitvah, pa očitno misli, da je sposobna voditi občino.

      5 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.01.2018 ob 20:31 Matej gost

      Tudi dom sem jo vola pa je nebi nikdor vec.kdo tije tu zaljiv?k sonji juresovi moga malo goska

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.01.2018 ob 20:34 Stef gost

      Matej ce pti Carliji pises?mas malo vec grodov? . Podpiram vse zupane naj jo tozijo..svojeglava je. Prevec dugo na oblosti

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      19.01.2018 ob 20:44 Simona gost

      Hmmm joj joj joj to ni dobro.

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      19.01.2018 ob 20:47 Zoki gost

      10 zupanov proti vladarici? Koncno mote jajca, da nete samo gucali.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      19.01.2018 ob 20:49 Marija gost

      Zoki 7 zupanov 😀

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      19.01.2018 ob 20:58 Tunc gost

      Zoki je tudi pri Čarliji?

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      19.01.2018 ob 22:50 prlek gost

      Ni samo cesarica je tudi dobra prevarantka samo na prlekiji on net je terba prebrat članke in pogledat posnetek občinske seje in potem lahko se vidi kakšna je realna slika. Prej ko si želiš funkcijo si super in potrdiš, da vodovod, ki so ga zgradili občani iz lastnih sredstev vzameš za občinsko last in potem še enkrat občani plačujejo najemnino za ta isti vodovod . Samo da se z siromakov potegne denar. Ko pa ugotoviš da do direktorskega mesta več ne moreš pa nasprotuješ tej firmi.

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      19.01.2018 ob 23:01 Marko gost

      Sem pogledna posnetek itak. Kdo se ji sploh verjame? Se kimavci o zaceli koncno v drugo smer kimati

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      20.01.2018 ob 10:30 gost

      V času ustanovitve JPP sem bil svetnik OS Občine Ljutomer. Sama ustanovitev je bila politično motivirana s pretvezo, da mora bit omrežje skupno vodeno, kar pa seveda ne drži. Občina Ljutomer bi lahko sedaj imela svoje podjetje za svoj del vodovoda. Da 7 (sedem) županov odide k pristojni ministrici, brez županje (največje občine) in nato še brez nje skliče tiskovno konferenco je žargonsko "UDAREC POD PASOM". Vprašujem se zakaj? Ker je ženska? Ker ima prav? ali mogoče Ker noče pretirano obremenjevat občanke in občane? Že v času gradnje se je govorilo, da se bo po izgradnji voda podražila. Že takrat sem tiste spraševal Zakaj? Omrežje se je zgradilo z nepovratnimi sredstvi EU, RS in občin. Ker bo nova napeljava bo manj porabljene energije, manjša izguba vode, več porabnikov. GLEDE NA VSE TO BI SE MORALA VODA POCENIT. Po podatkih ki jih imam JPP POSLUJE Z 600.000 EVR DOBIČKA in to sedaj ko je cena vode kakršna je. Kakšen dobiček bi še radi? Za koga? Bližajo se volitve. Mogoče za kampanije? Po podatkih, ki jih imam se IZGUBA vode po izgradnji ni zmanjšala kar je obsurd. Nov sistem in nove cevi in enake izgube kot prej. Ali gre za tatvine (hidranti) ali mogoče napačen prikaz izgub s strani JPP z željo po večjem dobičku? Glede na moje izkušnje se JPP obnaša kot, da je ona lastnica občin in ne obratno. Tako je JPP v vlogi, ki nalaga dolžnosti občinam namesto obratno. Največja občina v vodovodnem sistemu, Občina Ljutomer je na primer naročila, da JPP izdela določene elaborate, da dokaže smiselnost podražitve vode, kar se jim ni zdelo omembe vredno. Zakaj? Nimajo argumentov za podražitev?

      7 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.01.2018 ob 18:34 prlek gost

        G. Vencelj se strinjam z tabo da ste bili tistokrat zavedeni z podatki vendar ste tudi vi imeli figo v žepu in še sedaj se nemorete odtresti krivde. Samo želite zavajati občane. Z razrešitvijo članov sveta ste pokazali kak vam je interes zato je danes tako kot je. svoje sorodnike in prijatelje še naprej z snegulčico delegirate na odgovorne mesta neglede na sposobnost samo da je naš,

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      20.01.2018 ob 12:19 gost gost

      hmm potrebno bi bilo tudi vprašati gospoda Kurbosa o njegovih zaposlitvah na podjetju,saj daš prošnjo in dobiš odgovor da ne rabijo,čez en teden pa zaposli svojo rodbino in prijatelje!Koliko sem seznanjem naj da odgovor kolko jih je na upravi in koliko jih je na terenu,mislim fa je 1proti tri ali še lažje 20 uprava 7 na terenu pa lep pozdrav,tu bi se lahko pogledalo,v taki situaciji privatnik umre,z takim razmerjem,županja tu mu pošljite inšpekcijo!!

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      20.01.2018 ob 14:29 Prlekija gost

      Ha, ha. Kurbos je tudi svojega brata zaposlil. Počasi bo na Javnem podjetju Prlekija ansambel Kurbos, ki je nekoč igral na porokah, ha, ha. Da pa župani držijo z njim, pa že vedo zakaj. Dobiček se bo delil. Morda bo z našim denarjem, s katerim si Javno podjetje Prlekija nabija dobiček, šel na račun katerega od finančno slabih klubov ob reki Muri.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      20.01.2018 ob 23:07 gost

      Kaj se spravlate na županjo, spravljajte se na gospoda Kurbosa,ki nam hoče dvignit ceno vode 90%, ostali trije prleški župani pa ga podpirajo, že vedo zakaj, Počasi bo postalo javno podjetje družinska firma, KAKO IMAJO LAHKO DOBIČEK itd.TO SE VPRAŠAJTE OBČANI LOTMERKA

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      21.01.2018 ob 0:36 tine gost

      Sneguljčica in sedem palčkov.

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      21.01.2018 ob 8:11 gost gost

      joj ko to berem me samo zmrazi!Pod prvo bi rekla tako in se sprašujem,zakaj naenkrat vsi župani držijo z gospodom Kurbosom,če pa jih lje ani prav on na tem portalu označeval za nesposobne in tako dalje!Da spomnim nočejo podpisati enotnega upravljanja govorim o županu radgone in radenec,sedaj pa naenkrat držijo z njim,zanimivo,ker seveda enotnega upravljanja ni še sedaj,ker jim je obljubil in celo podpisal z njimi,da ram vzdržujejo vodovod privat podjetje tehno sim in komunala radgona ki je v lasti občine radgone!Zato pa ne tvezite in ne govorte da bi mogel biti skupni upravljalec za vse občine,kar se ni zgodilo,ker je gospod Kurbos naredil tak sporazum!Drugič me moti zakaj Veržej,seveda imel bo korist od tega,ker bo z tem denarjem reševal klub v 2.ligi,Zato se vprašam in podpiram ljutomersko županjo da ne pusti dvig cen,ker občani ljutomera bi plačevali stroške drugih občin ki ni v upravljanju javnega podjetja!Gospid Kurbos pa taki ne ve nič sam povedati,kako je samo jecljal na seji občine ljutomer,sprašujejo ga eno on da odgovore druge,zato pa bi bili smoterno najprej raziskati ozadje gospoda Kurbosa na podjetju in njegovih sneguljčic,kako delajo in kolko si plačeni,tisti pa ki ga je zaposlil nezakonito na podjetje iz občine Ljutomer pa je tako več v lokalih kot pa na podjetju!Županja najprej njega dari pod kontrolo Kurbosa in ga odstraniti,ker sami on dela spor med občinami in vas blati,to po mojem mišlenju je samo njegovo maslo!Zati pa župani dajte se skup vset in razmislite o gospodu Kurbusu kako zaposluje in koga zaposljuje,očitno pa se boji da bi mu mali negdo pogledal papirje na podjetju od kod tak dobiček in koga vse plačuje od pravnih služb od svetovalcev in tako dalje.....pa lep pozdrav

      3 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.01.2018 ob 10:11 Vencelj gost

        KSP si raje pogledni...samo to nes reka nic ker je zupa dobila v zep? KSPje smorn ne voda. Kozlas v lotmerki na vse

        5 2 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      21.01.2018 ob 10:00 Srec gost

      Zato ker marsikaj vejo. Zupanja je namozana z marsicem. Odstopi naj. Zakuhala je vse itak ona. Ne na pamet

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2018 ob 12:49 žalostninka/2 gost

        Po pripovedovanju enega od županov v vsem mandatu ni naredila nič kaj dobrega. Le zakaj so bili tako veseli v Puconcih, ko so se je odrižali?

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      21.01.2018 ob 10:07 Mateja gost

      Naj odstopi to je spet ena njeni fars. Duge je naredla zdaj pa bodo se vecji. Laze kak vusta odpre. Zaposlila pa je 5 novoh haloooo? Keko jih je na LTO ji zbrisala teko je nova stevilka na obcini. Ne ves pa kdo pije in kdo ploca. Statistiko si poglednite. Sram jo naj bodi vse je vnicila in zaprovila. Baha se z zeleno shemo ??? Gi ma zaj turizem??? Sram jo nodi da vnici ime Jeruzalem??? Je to nacin? Lotmerk gniliii dobesedno gnili njej pa je vse super? Cas je da odgovarja

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    21. gost
      21.01.2018 ob 10:30 Resnica gost

      Ljudje: VODO BOSTE v vsakem primeru PLAČALI, ampak po volitvah! Škoda vseh žaljivk in izbruhov. To je le predvolilna farsa nje, ki ni več "ziher". Živi bili pa videli! Čao

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    22. gost
      21.01.2018 ob 11:18 Stef gost

      Tak je po volitvah de se opet vse pokozalo. Vladarica bo opet vrgla trnek. Ha ha ha

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    23. gost
      21.01.2018 ob 11:35 Mateja gost

      Vsi so isti. Njenii Bak tudi marsikaj ni placuva in so se mu dugi odpisali??? Je to smotrno za eno zupanjo? Ste ze pozobili keko duga je odpisala svojemu cvetoji? Lidje tega ne pozobimo

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2018 ob 12:37 žalostinka/2 gost

        Res ne več, če smo samo v Ljutomeru tako naivni in nori, da ne naredimo konca tej farsi. Žal je županja res preračunljiva in spletkarska osebnost, ki gleda v prvi biti na LASTNE interese

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    24. gost
      21.01.2018 ob 16:52 prlečka gost

      Draga gospa Mateja malo kulture pa malo je treba razumet sistem za kaj se gre. Tudi g. Kurbus ima precej masla na glavi, vendar so zato drugi ki to rešujejo. Srčno me zanima kaj imajo od tega Prleški župani, ki so mi do sedaj delovali velikki poštenjaki, posebno g.Ivanušič, upam,da kmalu izvemo.Ne vem kako se nezavedajo, da Javno podjetje Prlekija last občin, da imajo oni škarje in platno v rokah, da g. Kurbos odgovarja občinam , da se voda ne more kar tako dvigovati, ter delati dobiček. ALI RES VEČ NOBEN NE DELA ZA OBČANE, LEPO VAS PROSIM UPANI, TU STE BRCNILI V MEGLO, ŠKODA.

      3 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    25. gost
      21.01.2018 ob 17:18 Prlek gost

      Draga gospa Prlečka, vsi ste isti smorni,.. Srčni gor ali dol. Če nisi polek ne guči. Platno je mela županja, pa je ....... boste izvedeli po oglasih

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    26. gost
      21.01.2018 ob 19:25 Glasbeneurice gost

      Jpp mo ansambel? Ka pa te obcina, duo bratov in družinski3 žučoti na položajih?phph

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    27. gost
      21.01.2018 ob 23:37 prlečka gost

      Gost prlek prosim jaz nisem noben šmorn ampak navadna občanka Ljutomera, ki mi ni vseeno kaj se dogaja, pa tudi po kisli župi nismo priplavali, ker smo rojeni v Lotmerki ne pa takšni pametnjakoviči, ki ste pricezeli bogve od kot pa nas imate za bedake, zato pa smo v Lotmerku tak kak je. Zelo dobro vemo za kaj se gre. Voda je javno dobro,zato ne more biti privat firma pa ti lahko pametuješ koliko hočeš, pa zagovarjaš javno podjetje, mogoče imaš kakšno korist.

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    28. gost
      22.01.2018 ob 12:18 Simon gost

      Eni pa niso rojeni v Lotmerki, so samo prilezli od nekod in so vojncrli, zato pa je kak je , drgači nemre biti

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    29. gost
      22.01.2018 ob 18:37 gost

      Samo nekaj iz katere stranke je ministrica?Ali ni iz Desusa in gdo je tam podpredcednik stranke?Jurša negdanji župan v tistem času ko je nastavil Kurbosa,tudi na nepošten način!Zato pa ljudje božji ministrica dela po notah Jurše,Jurša pa normalno da ščiti Kurbosa !Samo nekaj pa mi ni jasno ista cena za vse občine,isti izvajalec za vse občine,če slučajno ministrica ne ve da Radgono in Radence delata drugi dva izvajalca,zanimivo,zatovpa sta ta dva župana za enotno ceno,ker imata dogovor z Kurbosom da ne bo javno podjetje še dve leti posegalo tja in to je vse v korist občin Radencev in Radgone!Škoda da je tak narod naiven,res škoda,Kurbos si je s telefonskimi klici delal glasove in še marsikaj drugega!Zato pa je potrebno take odstraniti in gospodje župani in županja vi imate to moč,ker z drugim se boste ziher lažje zmenili in če gdo reče da ne bo napisal novega elaborata nima kaj več iskati na podjetju,enostavno brca v rit.........škoda da vas en ćlovek tako vrti to so pač bratje kurbos ....ali kako se bo reklo firmi in njegove pisarniške princese.....pa bodo pevke...

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.01.2018 ob 19:42 Pax gost

        Nepismen ni, pa pisariš po netu. A te ni sram? Ne veš vstavljati vejic, gdo namesto kdo, predcednik namesto predsednik, negdanji namesto nekdanji, vejice, vejice, vejice, velike začetnice.... Koliko razredov si uspel narediti? Prepričan sem, da si do šestega parkrat cepnil, nato pa so te nagnali. Če ima Karbova takšne volilce, se mi pa res smili.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    30. gost
      22.01.2018 ob 23:11 gost

      Gost -Pax ne pogovarjamo se o pravopisju,ampak o Javnem podjetju prlekija,ki zavaja župane, ter občane, ter gospodu,ki nam hoče na hinavski način dvignit vodarino,Prleški župani pa to podpirajo,ter mu nasedajo, bogve kaj je tu zadaj?

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.01.2018 ob 16:16 Pax gost

        Če hočeš komunicirati in debatirati, je potrebno vsaj osnovno znanje jezika. Nihče ne zahteva, da napišete esej, lepo pa bi bilo, da se ne blamirate v javnosti. In zopet: velika začetnica, pred ter ni vejice, itd... Pa še to: Podpisane zaveze je potrebno spoštovati, v nasprotnem primeru si lažnivec in lopov!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    31. gost
      22.01.2018 ob 23:33 Gujdika gost

      Vodo bote plačali tudi tisti ki jo bodete volili. Ali po oddani glasovnici. Placali bodete tak ali onak. Visjo tarifo, bokibogme.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    32. gost
      09.02.2018 ob 8:46 gost

      psi lajajo karavana gre naprej....................vse povsod je isto................pomirite se ljudje................ka te češ tak je ..........život je borba............

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    33. gost
      10.02.2018 ob 10:34 Pišta gost

      Ta Kurbos je totalka ... skrajni čas, menjajte že, kaj ti župani trobijo, pustimo dihati županji.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.