https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Takšne so povprečne plače v javnem sektorju

25.01.2018 ob 15:30  

V luči včerajšnje stavke javnega sektorja in napovedanih novih v februarju, so Finance pripravile zanimivo primerjavo dejanskih plač posameznih poklicev oziroma delovnih mest: učitelja, knjižničarja, vzgojiteljice, carinika, policista, zdravnika, medicinske sestre, farmacevta in še nekaterih drugih javnih uslužbencev.

Vzeli so povprečno bruto plačo in njeno rast v dveh letih za posamezna delovna mesta

Pri primerjavi plač niso vzeli osnovne, ampak bruto plače za redno delo, za dopust in bolniško, vključno z dodatki, tudi za minulo delo, z delovno uspešnostjo, nadurami, morebitnimi dežurstvi, vendar brez povračil stroškov za prevoz in malico. Podatki ki jih navajajo se nanašajo za november 2017 in za november 2015 o masi plač in številu zaposlenih. Tako so izračunali povprečno bruto plačo in njeno rast v dveh letih za posamezna delovna mesta.

Povprečna mesečna plača v javnem sektorju je lani znašala 1.880, v zasebnem pa 1.489 evrov bruto. V javnem je 167 tisoč zaposlenih, mesečna bruto masa plač zanje dosega 320 milijonov evrov. Oboje je rekordno. Zadnja leta plače v javnem sektorju prehitevajo rast plač v zasebnem.

Vir: Finance

Plače:

V javnem sektorju je največ zaposlenih na delovnem mestu učitelj – dobrih 24 tisoč, večina v osnovnih in srednjih šolah, s povprečno novembrsko plačo 1.935 evrov bruto, kar je za 16 odstotkov več kot pred dvema letoma.

Pri visokošolskih učiteljih, večinoma profesorji na univerzah, je novembrska povprečna plača znašala skoraj 3.800 evrov bruto, v dveh letih je višja kar za 53 odstotkov. Podobno visoko dveletno rast (48 odstotkov) so dosegle povprečne plače knjižničarjev.

Javno zdravstvo in sociala zaposlujeta več kot 16 tisoč medicinskih sester. Dobra tretjina je diplomiranih, ki imajo s povprečno 2.000 evri bruto plače (odvisna tudi od tega kje delajo: v zdravstvenem domu, operacijski dvorani ali intenzivni negi). Srednjih sester je več kot 10 tisoč s povprečno plačo dobrih 1.400 evrov bruto. Številne delajo enaka dela kot diplomirane, kar naj bi z novim zakonom o zdravstveni dejavnosti popravili.

Zdravniki specialisti (tudi tu je več razredov delovnih mest in plač, po novem pa je uvedeno tudi bolje vrednoteno delovno mesto višji specialist, kamor zdravnik napreduje po 12 letih od strokovnega izpita) imajo povprečno plačo okoli 4.900 evrov bruto, kar je za 28 odstotkov več kot novembra pred dvema letoma. Povprečna plača specializanta znaša 2.600 evrov bruto oziroma za 19 odstotkov več kot novembra 2015. Gre za povprečje, na kar vplivajo tudi nadure in dežurstva, poudarjajo Finance.

Med najštevilčnejšimi skupinami v javnem sektorju so vzgojiteljice in pomočnice v vrtcih, ki jih je več kot 12 tisoč. Povprečna plača prvih je slabih 1.700 evrov bruto, pomočnice s srednjo šolo pa povprečno 979 evrov bruto.

Podobna razmerja med srednje in visokošolsko izobraženimi je opaziti tudi v javnih lekarnah pri farmacevtih in farmacevtskih tehnikih, v veterini, pri zaposlenih v finančni upravi: finančni svetovalci s povprečno plačo dobrih 2.100 evrov brutocariniki okoli 1.700 evrov bruto in v policiji; kriminalisti zaslužijo okoli 2.300 evrovpolicisti okoli 1.700 bruto.

 

Vir: Finance

Za številne zaposlene v gospodarstvu je življenje in delo bistveno težje

Finance članek zaključujejo, da velikemu delu zaposlenih v javnem sektorju res ni hudega oziroma gotovo ne toliko, da bi bil potreben val stavk in ogrožanje proračuna, ki ga vsi skupaj polnimo z že tako visokimi davki. Za številne zaposlene v gospodarstvu je življenje in delo bistveno težje kot za tiste v javnem sektorju. Tudi v gospodarstvu se gara, a brez dodatkov in plačanih nadur, za precej nižje plače, kot jih imajo javni uslužbenci s primerljivo izobrazbo, ni pa primerjave tudi kar se tiče varnosti zaposlitve.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.01.2018 ob 15:47 gost

      Bravo javni sektor, kar tako dalje, sužnji za stroji pa kar naj pridno delajo za vas, KER SE NISO SPOSOBNI BRIGATI ZASE!!!!Kak že pravi pregovor, KO NEUMEN DELA - PAMETEN SLUŽI. Amen.

      22 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.01.2018 ob 17:39 gost

      V javnem sektorju delamo tudi čistilci čistike vzdrževalci kuharji perice. Imamo minimalne plače . Zaradi tega tudi bežimo v tujino . Za pošteno delo kjer v javnem sektorju zelo garamo smo plačani mizerno. Ali je to prav.

      24 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.01.2018 ob 17:54 gost

      Vsi samo bruto... objavite enkrat NETO izplačilo pa boste videli realno sliko. V javnem sektorju ni mogoče skriti niti centa pred državo kot lahko to mnogi delajo v gospodarstvu. Sicer pa, bodimo pošteni - saj bi moralo biti logično, da imajo višje izobraženi večjo plačo, kar pa je žal daleč od realnosti. In vsi, ki se razburjate nad delavci v javnem sektorju - študirajte, nihče vam ne brani!

      16 24 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.01.2018 ob 20:23 gost

      Kakšne svinjarije delajo z štrajkom??? Štrajkajo tiste, katerim bi se moglo vstran vzet. Delavci v javnem sektorju?? Šivilje, Avtomehanike, Kmetovalci.. vsi so konćali hitri tečaj za Policaja ali Carinika in zdaj štrajkajo?? Sramota

      9 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.01.2018 ob 22:17 ribič peppe gost

      Vse lepou pa prav, samo ka knjižničarje štrajkajo, tou mi pa nej jasno ?!? :)

      8 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      25.01.2018 ob 22:36 Prekmurec1 gost

      ribič peppe - seveda ti nej jasno! Zakoj, zatou, ka si nej odo v šoulo pa na študij. Zatou ti nej jasno, pa ti nikdar nede.

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      26.01.2018 ob 9:22 77 gost

      Vedno sem napisal da si javni sektor ne zasluži večjih plač in nimajo pravice stavkati, stavkamo le mi navadni smrtniki in delavci z 200,300 in 400€ plače (tringet).V javnem sektorju si ne zaslužijo plače naslednji,odvetniki,sodniki,učitelji,nekateri zdravniki,nekateri policisti,in državnih ustanovah itd...Javni sektor je največji virus v državi ki črpa denar nam navadnim smrtnikom in delavcem.več kot polovico javnega sektorja je treba nujno odpustiti.

      11 13 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      26.01.2018 ob 9:42 pipi gost

      gost 77 šteri pa te ma telko plače,ka se delaš noroga?Zakoj si tej po tvojon ne zaslužijo večjih plač in si siguren,ka jih v življenji nigdar neuš nuco ali si jih že nuco npr.-učitelja,odvetnika,doktora,policista...itd.?

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      26.01.2018 ob 17:04 tudi mi smo obiskovali osnovno gost

      Osnovne šole so "veške šole"! Tam se ocene podarjajo na podlagi poznanstev učiteljev s starši! kRISTALNO JASNO, ko pa ti osnovnošolci zapustijo ta brlog, se pa v srednjih šolah izgubijo! Mislim na znanje, PRAV TI UČENCI, ki so v osn. šolah bili ODLIČNI zaradi prej omenjenega so v tridesetem letu starosti gimnazijski maturantje in gostje hotela MAMA!!!!! Se pravi, hodijo učitelji v osnovno šolo pač zaradi delovne dobe, zavarovanja in seveda PLAČE, katero si 45% učiteljev sploh ne zasluži. Pisec, ki omanja čistilke in čistilce - KAJ ZA VRAGA PA TI HOČEŠ DOPOVEDATI????? Pa to je delo, kjer ne potrebuješ prav nobenega znanja, niti ti ni potrebmo ločevati izdelkov za higieno, ker pol čistil je itak na tekoči bazi, poliješ, z krpo zbrišeš in odideš. Mislim pa, da še zaenkrat ne obstaja srednja šola za čistilstvo!. Torej lahko to opravlja 10 letni otrok, pziroma ne more to delo biti vrednoteno z nekim delom inženirja v gospodarstvu, ki prav tako ima 700 EUR plače, ker mu zarukani direktor noče dati večje.Učitelji, ki delajo povprečno 6 (če) ur dnevno, bi lahko tudi malo "počistili" Mislim na osnovne šole, bi se vsaj malo relaksirali, da nebi naokoli govorili, da so z živci pri kraju!, kako za vraga pa ne morajo obvladati otrok? Tu se pa spet ojavi vprašanje, čigavi otroci so najhujči, se imajo za elito itd. In smo spet pri prvi omembi problema. Otrok "kao siromaka" je v šoli najbolj priden otrok, čeprav mora gledato "pohotno golazen" bogatašev. Amen.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      13.02.2018 ob 22:05 Joj gost

      Ucitelj dela vec not 8 ur. Naj uvedejo prisotnost in preprecijo delo doma. Omogocijo priprave, popravljanja kontrolk v solo. Dajo prostor v solo da v 8 Utah uciteljica vse napravi, da je lahko neobremenjena popoldan doma s svojo deco.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      16.02.2018 ob 10:31 TNT gost

      Prva stvar, ki se mora urediti so naj normativi. Tudi slovenski učitelji naj poučujejo več otrok, kot vtujini, ne pa da je šola z 50 učenci ima več učiteljev in pomožnega osebja kakor pa je otrok. Kje je tu racionalizacija. Isto je z vzgojiteljicami, naj skrbi za toliko otrok kot v primerljivih drugih državah. Sicer pa vsem stavkajočim sedaj nasvet. čE MISLSITE, DA imate prenizke plače za svoje sposobnosti si poiščite druge službe, saj pa vas nihče ne sili da morate delati za takšno plačo kot jo imate sedaj. Lahko odidete v tujino kakor mnogo izkoriščanih delavcev, ker je tam red. Pošteno delo, pošteno plačilo.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.