https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Pomurka Danica Kocet dobitnica srebrne plakete na področju kulturnega udejstvovanja

25.01.2018 ob 11:15  

Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti je v sredo, 24. januarja, na osrednji prireditvi sklada v dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu, podelil priznanja za življenjsko delo in izjemne dosežke na področju ljubiteljske kulture. Srebrne plakete je prejela tudi Pomurka Danica Kocet, ki je vse svoje življenje dejavna na različnih področjih kulturnega življenja in je prav poseben pečat pustila na področju folklorne dejavnosti.  


O nagrajencih je odločala strokovna komisija, izbrana s strani nadzornega sveta sklada, ki so jo sestavljali predsednik mag. Jože Osterman ter člani Ervin Hartman, Branka Bezeljak, Igor Švara in dr. Janko Malle. Kot je v poročilu zapisal mag. Jože Osterman, je komisija izbirala med 32 predlaganimi kandidati in prav vsi med njimi so v svojem okolju in na svojem področju opravili izjemno delo.

Komisija je po tehtnem premisleku za prejemnika letošnje zlate plakete JSKD za življenjsko delo izbrala zborovodjo maestra Stojana Kureta, ki velja za enega najuspešnejših zborovskih dirigentov doma in v svetu. Pod njegovim vodstvom je  Vokalna akademija Ljubljana v zadnjih letih postregla z nekaj vrhunskimi interpretacijami, ki so pokazale in dokazale, kako daleč lahko sežemo Slovenci v tej nacionalno in tako prepoznavni kulturni dejavnosti, kot je zborovsko petje. 

Foto: JSKD

Danica Kocet dobitnica srebrne plakete

O dobitnici srebrne plakete Danici Kocet so pri utemeljitvi nagrade zapisali, da je vse svoje življenje dejavna na različnih področjih kulturnega življenja. Prav poseben pečat je pustila na področju folklorne dejavnosti, ohranjanja in poustvarjanja kulturne dediščine.

Kot delavka v prosveti je službovala na Osnovni šoli Turnišče, tam so pod njenim vodstvom zrasli prvi folklorniki. V okviru Kulturnega društva Štefan Raj Turnišče, ki mu je predsedovala več kot trideset let, je sredi sedemdesetih let ustanovila folklorno skupino in ta vse do danes obuja ljudske pesmi, plese in običaje domače pokrajine in bližnje okolice.

Vsa leta se je s spleti in odrskimi postavitvami udeleževala območnih, regijskih in državnih srečanj folklornih skupin. V svojem štiridesetletnem delovanju so njeni folklorniki ljudsko izročilo predstavili na različnih prireditvah in gostovanjih po Avstriji, Hrvaški, Madžarskem in povsod po Sloveniji.

Izobraževala se je kot vaditeljica otroških in odraslih folklornih skupin in si v letih delovanja pridobila neprecenljive izkušnje ter veliko zakladnico znanja, ki jo je delila s številnimi novimi generacijami. Nesebično se je razdajala mlajšim in starejšim tako na domači šoli kot v drugih kulturnih društvih in organizacijah. Aktivna je bila v organih Zveze kulturnih društev Lendava in območne izpostave JSKD Lendava.

Tudi v jeseni življenja ne počiva, ampak še naprej ustvarjalno skrbi za člane starejše folklorne skupine domačega društva, še zmeraj je tudi članica občinskega sveta Občine Turnišče.

Danica Kocet se je kulturnemu in ustvarjalnemu delu vselej predajala z vsem žarom, kar se zrcali v kakovosti in trajnosti njenih prizadevanj in dosežkov. S svojim delom je pomembno zaznamovala ljubiteljsko kulturno ustvarjalnost na območju občin Turnišče in Lendava, zato ji je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti podelil srebrno plaketo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.01.2018 ob 9:25 77 gost

      BOLANO,IN TO ZELO.

      15 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.01.2018 ob 10:55 gost

      ma tij si bolan

      3 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      26.01.2018 ob 21:37 ŽivljenjeJeDar gost

      Danica legenda...Učila me je matematiko.. Zasluženo priznanje :)

      4 10 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.01.2018 ob 22:12 kam gost

        Meni je bila všeč matematika in ona...dobro me je navčijla...zaj pa od meni parzen nič...

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.01.2018 ob 22:26 gost

      Čestitke Danici! Mene pa folkloro....👍 Zaslužno! Danico za županjo občine Turnišče! ☺

      3 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.01.2018 ob 8:31 PET gost

      Pogumna...PRIDNO uporablja in kaže vse svoje talenete...hvala velikemu Bogu, da jo je poslal v naše kraje!!!

      5 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      27.01.2018 ob 9:34 sedem gost

      Pri 70-tih še vedno taka mladenka...cvetoča, razigrana, nasmejana...

      2 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      27.01.2018 ob 19:02 gost

      Zvezda Danica na obzorju...

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      28.01.2018 ob 19:04 gost

      Ha vsi drugi pa smo Madžari ali ka?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.