https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Letos kar 30 milijonov evrov za skrajševanje čakalnih dob

26.01.2018 ob 6:10  

Vlada je potrdila enkratni program za skrajševanje čakalnih vrst v zdravstvu. Tako bo letos tam, kjer so najdaljše čakalne dobe, na voljo 4367 dodatnih storitev v skupni vrednosti 16,6 milijona evrov, je povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.


Od 16,6 milijonov evrov, kolikor znaša vrednost letošnjega enkratnega dodatnega programa, bo 10 milijonov zagotovilo ministrstvo za zdravje, ostalo pa Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Program so pripravili glede na prejete podatke od izvajalcev koliko dodatnih izbranih storitev bi tam, kjer so najdaljše čakalne dobe, lahko opravili glede na kadrovske in prostorske omejitve. Skupaj s posebnim vladnim programom bo v letošnjem letu za skrajševanje čakalnih dob na voljo 30 milijonov evrov, izvajalci pa ga bodo začeli takoj izvajati.

Vlada je včeraj obravnavala tudi polletno poročilo o izvajanju posebnega vladnega programa skrajševanja čakalnih vrst oz. variabilnega nagrajevanja zaposlenih v zdravstvu, ki je bil del sporazuma z zdravniškim sindikatom Fides.

Foto: zdus-zveza.si

Projekt, ki se je začel izvajati aprila lani, je po ministričinih navedbah doprinesel k skrajševanju čakalnih dob in sicer v prvem mesecu izvajanja projekta se je čakalna doba skrajšala na 1094 čakalnih seznamih, po šestih mesecih pa na 2394 seznamih.

V okviru projekta so izplačali variabilni del plače 23 odstotkom zdravnikov na primarni zdravstveni ravni in 9 odstotkom na bolnišnični ravni. Po zaključku projekta, bodo le-tega na ministrstvu podrobno analizirali in nato naj bi oblikovali model za variabilno nagrajevanje v prihodnje.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je ministrica pojasnila, da je pretežno usklajen tudi splošni dogovor, v okviru katerega bodo po njenih navedbah širili program fizioterapije, kjer so tudi dolge čakalne dobe. Predvideno je, da ga bo vlada obravnavala prihodnji teden.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.