https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

FOTO: Švedska - led s severa - 1. del

2.2.2018  

Švedska je med Slovenci znana kot mrzla dežela tam nekje zgoraj, na severu. Delno je res tako, a ta država je še mnogo več kot le hladna in daleč stran od naših krajev.


Na devet dnevni izlet so se odpravili trije Prekmurci. V tem času so raziskali švedsko prestolnico Stockholm in mesto Uppsala, ki se nahaja približno 70 km proti severu. Ker so potovali januarja, so se držali juga države, saj so želeli zimsko vzdušje, a spet ne preveč.

Mesta

Uppsala je četrto največje mesto na Švedskem, takoj za prestolnico in mesti Gothenburg ter Malmö. Leta 2015 je tam prebivalo približno 150.000 ljudi.

Ulice mesta so lepo urejene in čiste, vsi detajli pa odražajo elemente nordijskega oblikovanja in kulture. Podobno opazimo tudi v Stockholmu. Prestolnica je nekoliko večja, z malo manj kot 1.000.000 prebivalcev. Če prištejemo še predmestja, pridemo do števila 1,5 milijona prebivalcev.  V slogu gradnje je opazna precejšnja razlika v primerjavi s slovensko arhitekturo, predvsem v uporabi pastelnih barv in zunanji podobi stavb. Stanovanjske stavbe so postavljene podobno kot pri nas, le v notranjosti opazimo nekaj stvari, ki bi se večini Slovencev zdele nenavadne. Kot banalni primer lahko vzamemo kar prho. Pri nas je običajno, da je spodnji del iz keramike oz. umetne mase in ima dvignjen rob. Na Švedskem in nekaterih drugih nordijskih državah pa se prha preprosto nadaljuje v preostanek kopalnice brez posebne zamejitve. Vodo zadržuje le plastična zavesa.

Foto: Švedska prha in kopalnica - www.trendir.com

Kultura

Kar se tiče ostalih aspektov, Švedska ni zelo drugačna od Slovenije. Nekaj razlik so opazili v prehrani in osebni kulturi. Švedi lahko delujejo nekoliko zaprti in hladni, ampak takšne lastnosti se opazijo pri več skandinavskih narodih. V bistvu ne gre za nesramnost ali kaj podobnega, preprosto imajo takšne navade in potrebujejo nekoliko več časa, da sprejmejo novo osebo v svoje življenje. Zato je tujcem nekoliko težje skleniti prava prijateljstva s Švedi. Ko pa jim to uspe, pa naj bi ta prijateljstva ostala za vedno.

Narava in znamenitosti

Švedska velja za eno najlepših držav severne Evrope. Verjetno ste že videli prekrasne fotografije zasneženih fjordov in severnega sija, ki je lepo viden s severa države. Ker so se popotniki zadrževali na jugu države, severnega sija in fjordov niso videli, so pa zato imeli priložnost obiskati staro vikinško pokopališče. Od približno 9. do 11. stoletja je trajala vikinška doba in v tem času so se vikingi ogromno pomikali po nordijskih državah. Na Švedskem in v sosednjih državah je zato opaziti ogromno sledi, ki so jih vikingi pustili za sabo.

Vikinško pokopališče, ki so ga obiskali, od daleč zgleda kot nekaj hribov sredi večinoma ravne pokrajine. Danes zaraščeni s travo, pod seboj skrivajo posmrtne ostanke tamkajšnjih vikingov.

Pokopališče so obiskali na lep in ledeno hladen dan, temperatura je bila približno -10°C, zato se je veliko otrok tam tudi zabavalo in s sanmi spuščalo po hribih.

Foto: Vikinško pokopališče

Na isti dan so se zapeljali tudi do mesta “Sigtuna”, kjer jih je pričakalo nekoliko bolj megleno vreme, pod njim pa čudovito zmrznjeno jezero. Po njem so se drsali otroci in odrasli, veliko ljudi je šlo preprosto na krajši sprehod po jezeru. Na začetku so bili nekoliko skeptični, saj še noben izmed njih ni nikoli hodil po zmrznjenem jezeru, a so vseeno poskusili. Led je bil precej debel, saj so imeli občutek, da hodijo po trdnih tleh.

Takrat je skozi meglo posijalo sonce in videli so naravni fenomen, katerega niso še nikoli prej. Pojavil se je “parhelion” oz. “Sun dog” kot mu pravijo v angleško govorečih državah. Pojav nastane ob lomu Sončeve svetlobe skozi zmrznjene delce megle in v naših krajih nastane zelo redko.

Foto: "Parhelion"

Naslednjič bomo pisali o hrani, transportu in cenah na Švedskem.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.