https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: S pohodom ob mokriščih Mure opozorili na posledice izgradnje hidroelektrarn

Krog, 05.02.2018 ob 6:00  

Svetovni dan mokrišč je bil tudi letos zaznamovan s pohodom ob mokriščih Mure, kjer so pohodniki opozorili, da bi lahko gradnja elektrarn na reki Muri ogrozila pomurske vire pitne vode. 

Več kot 100 pohodnikov se je zbralo pri kroškem brodu, od koder so se podali na osem kilometrov dolgi pohod, ki je bil že devetnajsti po vrsti.

Pohod je potekal ob mokriščih Mure, skozi občine Murska Sobota, Radenci ter Tišina, in to prav tam, kjer je načrtovana hidroelektrarna Hrastje-Mota in z njo nov nesmiseln poskus posega v prostor, ki bi obmurska mokrišča izjemno ogrozil.

Gradnja hidroelektrarn na Muri bi lahko ogrozila pomurski vodovod, v katerega je bilo vloženih skoraj 142 milijonov evrov, saj veliko večino vode za prebivalce Pomurja načrpajo ravno v mokriščih ob reki Muri.

Iz Okoljskega poročila za Državni prostorski načrt za HE Hrastje-Mota namreč izhaja, da bi gradnja lahko ogrozila te vodne vire, saj bi poslabšala ekološko in kemijsko stanje vode v reki Muri ter vplivala na nivo, dinamiko, količino in kakovost podzemnih voda na območju vodnih zajetij.

Samo Tuš, novi predsednik Zveze društev Moja Mura, je v nagovoru opozoril, da je Moja Mura glede na vedno večji pritisk za izgradnjo elektrarn sorazmerno povečala aktivnosti. V Zvezi bodo poleg intenzivnega dela na področju nasprotovanja izgradnji elektrarn posvečali bistveno več pozornosti revitalizaciji porečja Mure. Tuš je opozoril, da gre pri nasprotovanju elektrarnam na Muri, proti ogrožanju pitne vode za občane Pomurja.

Pohoda sta se med drugim udeležila tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan in župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek.   »Zavedamo se, da potrebujemo prostor za ohranjanje rastlinskih in živalskih vrst, ki omogoča, da se ohranijo tudi prostori, ki napajajo podtalnico, vendar se tak prostor ne imenuje hidroelektrarna, ampak se tak prostor imenuje mokrišče. Zato sem tukaj, da podprem napore za ohranitev mokrišč,« je povedal Židan.

Jevšek je udeležence pohoda seznanil, da je murskosoboška občina pridobila 400.000 evrov, s katerimi bodo prostor pri brodu naredili lepši in prijaznejši tistim, ki imajo radi naravo in da to ne bo projekt, ki bi temeljil na nekih komercialnih idejah, ampak bo prijazen naravi in ljudem.

Letošnji svetovni dan mokrišč poteka pod geslom Mokrišča za boljšo prihodnost urbanih okolij. Mokrišča, ki so naravni zadrževalniki vode, s svojo sposobnostjo čiščenja ljudem, živalim in rastlinam zagotavljajo posebno, za njihov obstanek nujno življenjsko okolje.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.02.2018 ob 9:56 gost

      lidje več brez tej smučarskij palic nevejo oditi?

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.02.2018 ob 12:14 gost

      Dejan Židan je povedal, da poskušajo Pomurcem iz Ljubljene in Maribora vsiliti elektrarne. A Židan je zaradi predvolilne kampanje spet prikladno pozabil, da je član vladne stranke? Saj ni čudno, da imamo tako politiko, če pa ljudje nasedajo takim blefom? Kdo pa ma v roki slovensko energetiko, če ne prav SD?

      15 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.02.2018 ob 17:55 gost

      nisem vedel da pijemo vodo iz mokrišč

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      05.02.2018 ob 18:38 gost gost

      volitve se približujejo!!!

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      05.02.2018 ob 22:00 Murski1 gost

      Zver z vodovoda sistem B je že pa pouleg. Spucajte rajši svinjarijo okrog Kroškoga črpališča. Čundraš je premlejčen, ka bi znal, ka vse je še vedno nekaj metrov fkrej od črpališča (več desetletni odpadki, štere so vozili iz Mure, KIK Pomurke, Panonije, Bliska ... Stojan Habjanič pa tou sigurno zna, pa je tüu, kak rit. Ne ven ge so inšpekcije. Nej trbej globoko kopati, pa se vse še najde. Ne mejte lidij za norce.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      19.02.2018 ob 9:53 gost.ljubitelj narava gost

      Dejan Židan se spušča v to v kaj se sploh ne razume.Pojma nima zakaj izginjajo mokrišča in kdo zadržuje mokrišča in kdo je kriv da je tako!

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.