https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Za spodbujanje podjetništva, kolesarske povezave in nadgradnjo vodovodnega sistema 54 milijonov evrov

Murska Sobota, 07.02.2018 ob 6:00  

Včeraj je v Murski Soboti potekala skupna seja Razvojnega sveta pomurske regije (RSR) in Sveta pomurske razvojne regije (SR). Glavna točka seje je bila uvrstitev najpomembnejših projektov v osnutek dopolnjenega Dogovora za razvoj regij. V drugo bo regija sodelovala s projekti, ki so jih razdelili v tri sklope in jih uvrstili na listo A oziroma B. Prvi sklop obsega projekte s področja spodbujanja podjetništva, drugi spodbujanje multimodalne urbane mobilnosti in tretji vlaganja v vodni sektor.

 

Na prvem povabilu neuspešni z Biosfernim območjem Mura

Člani obeh svetov so razpravljali o drugem povabilu za razvoj regij. Na prvem povabilu je bila Pomurska regija neuspešna s projektom Biosferno območje Mura, ki je bil vreden dobrih 60 milijonov evrov. Ministrstvo za okolje in prostor je nato zagotovilo le tri milijone evrov za izvajanje projektov znotraj območja Natura 2000.

Prvi sklop projektov: spodbujanje podjetništva

Za spodbujanje podjetništva je na listi A predvidenih osem projektov in sicer v občinah Velika Polana, Ljutomer, Lendava, Šalovci, Turnišče, Murska Sobota in Dobrovnik, na seznamu je še Projekt PONI Razvojnega centra Murska Sobota - podjetno nad izzive v sklopu podsklopa podpornega okolja za podjetništvo. Na listi B je Obrtno poslovna cona Cankova ocenjena na 810 tisoč evrov. Gre za širitve ali nadgradnjo predvsem obstoječih podjetniško poslovnih con. Skupna vrednost vseh projektov je dobrih 5,4 milijona evrov.

Drugi sklop projektov: spodbujanje multimodalne urbane mobilnosti

Drugi sklop projektov se nanaša na spodbujanje multimodalne urbane mobilnosti. Gre za projekte gradnje kolesarskih povezav v občinah Tišina, Murska Sobota, Ljutomer, Gornja Radgona, Beltinci, Apače, Turnišče, Dobrovnik in Velika Polana. Pri tem ne gre za projekte posameznih občin, ampak gre za medobčinske projekte. Projekti so ocenjeni na  slabih šest milijonov evrov, na razpolago pa je 2,6 milijona evropskih sredstev.

Tretji sklop projektov: vlaganje v vodni sektor

V sklopu vlaganja v vodni sektor sta na listi A projekta nadgradnje vodovodnega sistema B, kjer je nosilec občina Rogašovci, zanj pa je predvidenih slabih 34 milijonov evrov in za nadgradnjo oziroma dokončanje sistema C v Gornji Radgoni, Apačah in Šalovcih, kjer je predvidenih sedem milijonov evrov. Na B listi vlaganj v vodni sektor, kar se nanaša na izgradnjo kanalizacijskega omrežja, pa so projekti ocenjeni na 17,5 milijona evrov.

Še čez sito države

Omenjeni projekti bodo omogočili izkoriščanje najpomembnejših razvojnih potencialov in prednosti regije, odpravljali ključne razvojne ovire regije in uresničevali regijske razvojne specializacije. Navedeni so najpomembnejši projekti, ki ustrezajo splošnim in dodatnim splošnim pogojem za uvrščanje regijskih, medregijskih in sektorskih projektov v dogovor za razvoj regije.

Čeprav so liste projektov na včerajšnji seji soglasno potrdili, bo potreben še teritorialni dialog, projekti pa bodo v prihodnje šli še čez sito ministrstva.

Več fotografij v spodnji fotogaleriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.02.2018 ob 8:51 Gost gost

      : Zakaj plačujemo podžupana v Občini Kuzma s 300 evri neto na mesec, ko pa ni nikoli prisoten na medobčinskih in regijskih sejah. Za ta denar bi moral biti vsak dan vsaj eno uro na občinski upravi.

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.02.2018 ob 11:32 igor r. gost

      jaz sem pa mnenja, dabi bilo potreno starejše župane, penzioniste ala mihalič, vogrinčič......poslatio v penzijo ter dati možnost mladim

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.02.2018 ob 11:53 gora gost

        seveda, mijsleta, ka sta nenadomestlijveva....občine do začnole dihate, kda se tejva ostarela "gospoda" spucata, ge jima je mesto! Miholeč še kak tak, vogrinčeč pa nej na temele nite zavarovalnice, nula, te pa župan! Koga tou narod vole?

        11 0 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.02.2018 ob 12:50 Marija gost

      Lotmerske dive pa spet nikjer, glavno da obisce kvazi prireditve na mladinskem centri, nic novega.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        07.02.2018 ob 16:23 Franc gost

        Lotmerska deva je prisotna, skrita za stebron ker je noben zupan nemre vec prebovlati in je boga reva soma za sebe skrita...buknila pa bo ko bo cas, nic novega ve pa jo ze poznamo. Hodi pa se samo na Ormosko hahaha na prireditve. Gnes vsi na proslavo ka te vidli ksksen guc so ji po napisali, boga ona reva, kak so vsi proti njej bo jokcala opet

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      07.02.2018 ob 16:00 gost

      Vidi vidi, pa bil je tudi zraven Vanek. Pa nejso meli Zamurjenci sestanek? Ali?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      07.02.2018 ob 20:56 razvoj Pomurja gost

      Ka si nouri, pa ži Törniška občina v spodbujanju podjetništva!!!!!! Še malo, pa več ne bo mesta za parkirplace delavcev, PREZAPOSELNI NE BODO VEDLI, kje parkirat, infrastruktura z varstvookoljsko panogo ne bo vedla, kam z odpadnimi snovmi iz INDUSTRIJE, PODJETNIŠTVA !!!. Dobro, da so v letu 2018 vsesplošne volitve, DA SE NATEGNE NAROD, samo mora se pazit, da se GUMICA - RAZTEZLjIVA NE UTRGA!!!. Še več, da se kateremu županu ne bo utrgalo!!! Ne daj Bože, da se narodu ne utrga!!!

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      07.02.2018 ob 21:05 Cumprca gost

      Jaaa cumprca se skrivle

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      08.02.2018 ob 11:10 vesničar gost

      Črenšovci nemamo več občine???

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      14.02.2018 ob 22:23 Jo gost

      Poglednite si beltinskega kandidata , tak kak če bi prišel na gej parado .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.