https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: Nagrajenci Mestne občine Murska Sobota ob letošnjem kulturnem prazniku

Murska Sobota  

Župan Mestne občine Murska Sobota dr. Aleksander Jevšek je včeraj, na občinski slovesnosti ob slovenskem kulturnem prazniku, v Gledališču Park podelil nagrade.

Denarno nagrado Mestne občine Murska Sobota za vrhunske dosežke na področju kulture sta prejela Štefan Celec in Štefan Kardoš.

Slovenci v Betlehemu

Pred prvo svetovno vojno se je zgodil prvi val ekonomskih migracij Slovencev, ki se je nadaljeval tudi po vojni. Med izseljenci je bilo mnogo Prekmurcev, kakšnih 7000 jih je priložnost našlo v mestu Betlehem, v ameriški Pensilvaniji.
O usodi številnih izseljenih Prekmurcev, govorita dokumentarni film Slovenci v Betlehemu Štefana Celca in deloma tudi roman Vse moje Amerike pisatelja Štefana Kardoša.
Skozi prepletanje črno-belih kadrov, se avtor filma Štefan Celec sprašuje kdo so bili Prekmurci, ki so se odpravili čez lužo in kakšne so bile njihove usode, ko so zagledali odrešujoči kip svobode. Prekmurci so imeli svoj tednik in svoje klube ter se družili na različnih prireditvah, celo lastnih ljubiteljskih gledaliških predstavah. Dolga desetletja so bili prepričani, da niso Slovenci, ampak Vendi, kakor so jih poimenovali Madžari v upanju, da bo po prvi vojni izgubljeno Prekmurje še kdaj njihovo. Šele v 90. letih so Prekmurci v Betlehemu vendarle spoznali, da so Slovenci in začeli tkati tesnejše vezi z nekdanjo domovino.

Vse moje Amerike

Stvarna Amerika, o kateri govori dokumentarec, je sicer pomembna, a je le ena izmed večih, ki jih v družinskem romanu, posvečenem rojstnim Križevcem, ubesedil Štefan Kardoš. Kot strne v spremni besedi romana Franci Just, sta v ospredju pripovednega dogajanja Šandor Novak, rojen v Betlehemu v začetku prejšnjega stoletja, kamor se po otroških letih v Prekmurju za nekaj časa ponovno vrne, in njegov vnuk K, ki se je zaobljubil pisati roman o dedu. Literarno delo pa je pravzaprav le nadomestek za dedu obljubljeno še zadnje potovanje v Ameriko, dokler je bil ta še živ. Splet okoliščin pa vnuka pripelje do spominov na lastno življenjsko pot in refleksije o njej, ki na žanrsko paleto romana dodajo še avtobiografske barve, kjer vnuk odkriva svojo lastno Ameriko. Vnuk K romana o dedu ne dokonča, v pripovedno celoto vključi le fragmente, tako, da je roman vse moje Amerike tudi roman v romanu, roman o izkušnji pisanja romana.

Plaketa Fotoklubu Murska Sobota

Plaketo za pomembne dosežke na področju kulture je prejel Fotoklub Murska Sobota.
Fotografija že od nekdaj pomeni, ujeti trenutek časa. Z njo beležimo tisto, kar se z besedami ne da opisati.
Kulturno društvo Fotoklub Murska Sobota že 20 let združuje izrazne fotografe iz Pomurju. Je prepoznavno društvo, ki s svojim ustvarjanjem nesporno bogati kulturno življenje v našem mestu in pokrajini.
V društvu načrtujejo sodelovanja z uveljavljenimi, uglednimi fotografi, ki so pripravljeni z njimi deliti svoje izkušnje in širiti njihova fotografska obzorja. Redna prijavljanja na slovenske in mednarodne fotografske natečaje in tekmovanja so odlična priložnost za refleksijo o kakovosti in rasti posameznega fotografa, s tem pa seveda tudi društva kot celote. Obenem jim omenjeno sodelovanje omogoča nagrajevanje, s katerim pridobijo napredovanje v nazive krovnih organizacij Mednarodne zveze za fotografsko umetnost, katere članica je tudi Fotografska zveza Slovenije, slednje pa Fotoklub Murska Sobota.
Kot svojo redno dejavnost ohranja društvo letne razstave svojih članov, saj z izborom najboljših fotografij promovirajo ne le lastno dejavnost, temveč tudi fotografijo kot pomembno zvrst umetnosti in kulture.

Priznanje za uspešno delo mladih ustvarjalcev v roke Alenu Nemcu

Priznanje Mestne občine Murska Sobota za uspešno delo mladih ustvarjalcev na področju kulture je prejel Alen Nemec.
V nekem življenjskem obdobju iskanja je Alen Nemec, sicer magister profesor razrednega pouka našel svoj izraz v žanrski literaturi znanstvene fantastike. V slogu funovske literature, ki so jo inspirirale svetovne uspešnice, kot so Igra prestolov, Gospodar prstanov Hobbit in še katera, je zapisal svojo pripoved Vstajenje mečevalca, ki jo je tudi sam izdal. Javnosti je bila knjiga predstavljena septembra lani v Pokrajinski in študijski knjižnici v Murski Soboti.

Slavnostna govornica ob prazniku je bila igralka Nataša Matjašec Rošker, prvakinja Drame SNG Maribor. V luči kulturnega praznika se je dotaknila tematike povezanih s kulturo, tradicijo, domom, od koder prihaja in kamor se prej ko slej vrnemo ter temo prekmurskih ravnic. Spomnila se je tudi nedavno preminulega pesnika in prijatelja Milana Vincetiča in ob koncu požela velik aplavz v povsem napolnjeni dvorani. V programu pa je nastopil tudi Tadej Toš & The Band, ki se je izkazal tako s svojim govorniškim, kot tudi glasbenim talentom. Slovesnost in video portrete letošnjih nagrajencev je režirala Duša Škof.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.