https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Pustne maske po svetu

10.02.2018 ob 9:05  

Že od nekdaj so si ljudje širom sveta ustvarjali maske, saj je bil to eden izmed načinov izražanja ustvarjalnosti in izpolnjevanje želje, da so si dovolili biti nekdo drug. Pust predstavlja običaj prednikov, da se poslovijo od zime, pozdravijo pomlad in nenazadnje počastijo rodovitnost. Z maskami so ljudje »komunicirali« z bogovi in duhovi minulih prednikov, z naravo in drugimi nadnaravnimi bitji.


Praznovanje pusta sega tako že v predkrščansko dobo. Je ena izmed največjih poganskih »zapuščnin«, saj ga krščanstvo, kljub prizadevanju, ni uspelo ukiniti. Izročilo pusta so tako prevzeli Rimljani in v predpomladnem času ustvarili več praznikov ob katerih so se šemili. Od pojava krščanstva je pust časovno vezan na čas velike noči, ki se praznuje prvo nedeljo po prvi spomladanski luni. Ponekod pa ga praznujejo že vse od 6. januarja, od prihoda treh kraljev. Trajanje pustnega praznovanja po svetu je zelo različno. Ponekod je dogodek enodnevni, v nekaterih državah pa festival ob pustu traja tudi več mesecev. Vsem pa je skupno, da mu sledi 40-dnevno postenje pred veliko nočjo.

Pri nas v Sloveniji je kurent ali korant, gotovo ena izmed najbolj znanih mask. Preganjalec zime je oblečen v bel ali črn ovčji kožuh ter prepasan z verigo, na kateri visijo težki kravji zvonci in robci, ki jih maskiranemu fantu podarijo naklonjena dekleta. V Cerknici, mesto v času pusta, prevzamejo butalci in čarovnice. Posebej priljubljena lika cerkniškega pusta sta velikanska čarovniška pramati Uršula in povodni mož Jezerko.

Nemčija

Tudi v Nemčiji vsako leto potekajo karnevali z več sto tisoč obiskovalci. Znani so predvsem po norčevanju iz znanih osebnosti in politikov.                                                            

Hrvaška

Eden izmed bolj znanih karnevalov pri naših južnih sosedih je gotovo karneval na Reki, ki se odvija že od srednjega veka dalje. Pustna povorka združuje folkloro Beneške republike, Avstrijske monarhije ter mi mitologijo starih Slovanov.                                                                                                                                                                   

Italija

Beneški karneval, najbolj znamenit italijanski karneval, vsako leto obišče več kot tri milijone ljudi z vsega sveta. Začne se že 58 dni pred veliko nočjo. Začetki karnevala segajo v 12. stoletje. Zaradi družbeno-socialnih razlik, so ljudje za maskami skrivali svojo materialno preskrbljenost. Vsako leto izberejo "La Maschera piu bella", najlepšo masko, ki je tudi osrednja značilnost praznovanja pusta v Benetkah. Maske so narejene iz usnja ali s pomočjo posebne steklarske tehnike.                                                                                    

Foto: zadovoljna.si

Grčija

V Grčiji karnevalu pravijo apokries ali slovo od mesa. Že samo ime tako napoveduje predvelikonočni post. Cel mesec predtem pa je posvečen pustnemu rajanju po vsem državi. Najbolj divje je praznovanje v pristaniškem mestu Patras. Tu praznovanje poteka tri dni in tri noči, obsega pa med drugimi tudi številne koncerte, iskanje skritega zaklada in razne dramske uprizoritve. Zadnji dan simbolno zažgejo kralja karnevala, kar je podobno našemu »sežigu pusta«.

Južna in severna Amerika

Da je pust resnično razširjena tradicija, dokazujejo tudi karnevali na drugih celinah, ne le v Evropi. Najbolj znana po divjem karnevalskem dogajanju je gotovo Brazilija, kjer poteka največji pustni karneval na svetu. Najbolj znan je po hedonizmu, skoraj golih dekletih in brezmejni zabavi. Za središče dogajanja velja Rio, čeprav pustne vragolije potekajo po celotni državi. Pust praznujejo prav tako v Boliviji in Kolumbiji.

Foto: buckitdream.com

V ZDA je najbolj poznan karneval Mardi Gras ali debeli torek. Karneval je zaščitni znak New Orleansa. Vsesplošno ulično rajanje traja pet dni, začne pa se na praznik svetih treh kraljev.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.