https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

Literarno-glasbeni večer s Kristino Kočan

Murska Sobota, 15.02.2018 ob 8:45  

V Pokrajinski in študijski knjižnici Murska Sobota so tudi letos počastili kulturni praznik. Z raznovrstnimi dejavnostmi v kulturnem tednu so želeli spodbuditi razmišljanje o Francetu Prešernu kot zgodovinsko pomembni osebnosti ter o pomenu, ki ga imata kultura in jezik za posameznike in narod.

Osrednji dogodek je bil petkov literarno-glasbeni večer s pesnico Kristino Kočan, ki je s pisateljem Gregorjem Lozarjem predstavila svojo tretjo, »zrelo« pesniško zbirko Šivje. Pesmi, ki upesnjujejo bivanjsko-ljubezensko tematiko, je avtorica posvetila svojemu nedavno preminulemu prijatelju, pesniku Milanu Vincetiču - Vinciju, ki se ga je v zbirki spomnila s pesmijo Stanjevci: dan pred pogrebom je stala pred njegovo hišo in premišljevala – o njem, o njegovem mačku; o perilu, ki je viselo zunaj, o odprtih straneh knjige, ki jih pesnik ni prebral. In o budilki, ki je zvonila.

 

Kočanova, sicer tudi prevajalka, je predlani na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru doktorirala iz sodobne ameriške poezije. S to se je kot študentka srečala v New Yorku. Da je Amerika nanjo naredila globok vtis, izkazujejo tudi nekatere njene pesmi.

 

Njena prva pesniška zbirka Šara (2008) je bila nominirana za najboljši prvenec leta (urednik je bil Milan Vincetič), druga pa novi naslov Kolesa in murve (2014). Pesnica je povedala, da sta se s pesnikom na začetku njunega prijateljevanja, leta 2008, pošteno sprla. Tedaj ji je rekel, naj ji ne bo žal odpada, ki ga pesem ne potrebuje, in ji svetoval, naj pesem čim bolj »sklesti«. Njegove predloge je upoštevala.

Nadvse prijeten večerni dogodek sta z glasbo zaokrožila Vesna Zornik in Samo Šalamon, del skupine Brest, za katero Kočanova tudi piše.

Foto: PIŠK

 

 

 

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.