https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Srečo po Pomurju prinaša dimnikarka Tjaša

15.02.2018 ob 6:00  

Od nekdaj velja, da dimnikar prinaša srečo. Ob srečanju z dimnikarjem, bi se naj prijeli za gumb in ga trikrat zavrteti, kar naj bi prineslo srečo. Po Pomurju jo prinaša tudi dimnikarka Tjaša Brenčič.

 

Tjaša Brenčič iz Rakičana je 24-letnica, ki z veseljem opravlja delo dimnikarke v podjetju ABD - Dimnikarstvo Murska Sobota. Po osnovni šoli se je želela vpisati v gimnazijo ali medicinsko šolo, vendar je na prigovarjanje staršev izbrala šolanje na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor, smer okoljevarstveni tehnik. Nato je nadaljevala študij na Visoki šoli za varstvo okolja in je tik pred zaključkom diplome, po kateri si bo pridobila naziv diplomirane tehnologinje. Seveda pa ima tudi ustrezno licenco za opravljanje dela dimnikarke. 

ABD - Dimnikarstvo je ustanovil Alojz Brenčič

Začetki delovanja podjetja ABD - Dimnikarstvo segajo v leto 1991, ko je iz podjetja Dimnikar Beltinci, z lastninjenjem nastalo sedem podjetnikov. Med temi podjetji je bilo tudi podjetje ABD - Dimnikarstvo Murska Sobota, katerega ustanovitelj je bil Alojz Brenčič, Tjašin dedek. Leta 1994 sta se v podjetju zaposlila tudi Alojzov sin Bojan in snaha Matejka, štiri leta kasneje pa je posle od očeta dokončno prevzel Bojan Brenčič.

Sprva so imeli najete prostore v Lendavski ulici, vendar so zaradi problema s parkirnimi mesti iskali nove prostore za potrebe dimnikarstva. Leta 2006 so se preselili v nove prostore v Trstenjakovi ulici v Murski Soboti.

V podjetju je skupaj 18 zaposlenih, od tega 13 dimnikarjev in dimnikarka Tjaša Brenčič, ki nadaljuje družinsko tradicijo. Poleg nje pa imata Bojan in Matejka Brenčič še 22-letnega sina Blaža, ki obiskuje tretji letnik študija kinezologije v Ljubljani.

 Delo dimnikarke zahteva številna znanja in lastnosti

 „Pri opravljanju dela je treba imeti veliko razumevanja in posluh za želje strank, veliko strank se želi pogovarjati, pričakujejo pa tudi ustrezen strokovni nasvet in seveda kvalitetno opravljeno storitev. Trenutno opravljam delo na terenu v Bakovcih, Beltincih, Lipovcih, Lipi, Gančanih, Bratoncih, Tešanovcih, Ivanjcih in Noršincih, izvajam pa pretežno meritve, občasno tudi čiščenje. Pri pečeh na olje je potrebno enkrat v kurilni sezoni opraviti meritve emisij dimnih plinov, čiščenje kurilne naprave in redni letni pregled; pri pečeh na plin se opravijo samo meritve in redni letni pregled; pri pečeh na pelete dvakrat čiščenje kurilnih naprav in redni letni pregled ob končnem čiščenju; pri centralni na drva pa se opravi štirikrat letno čiščenje in redni letni pregled,“ nam je povedala Tjaša.

Njen delavnik se začne okrog pol sedme ure, ko pride na sedež podjetja in dobi razpored dela, vendar si delo razporeja sama. Če stranke ne najde doma, pusti obvestilo o novem terminu. Na obvestilu je tudi telefonska številka, katero stranka pokliče, če ji nov termin ne ustreza. Stranke so različne, nekatere dobre, spet druge med njimi pa manj razumevajoče.

Kot žensko, ki opravlja pretežno moški poklic, jo sprejemajo normalno, le včasih kdo na debelo pogleda, ko je pojavi pred vrati. Ko pa stranke vidijo, da meritve in drugo delo opravi strokovno in verodostojno, je vsa skrb odveč. Na koncu ji rečejo, naj drugič le še pride.

Poleg dela na terenu, ji veliko časa vzame delo s dokumenti, ki jih mora izpolniti. „Z napredkom tehnologije je viden tudi razvoj pri dimnikarskem delu, saj je zmotno misliti, da pri svojem delu uporabljamo le metlo, krtače, sesalec. Imamo celo tablico, prek katere izdamo stranki račun, vodimo evidenco in oddamo zapisnik o rednem letnem pregledu ter ostale dokumente. Vsi zaposleni imamo službeno vozilo, primerno opremo za čiščenje, pregledovanje kurilnih, dimovodnih in prezračevalnih naprav ter sodobne merilne aparature za merjenje emisij dimnih plinov. Kot dimnikarka imam svojo kopalnico, v kateri se po terenu umijem, svojo garderobo v kateri se preoblečem in sem tako ločena od ostalih dimnikarjev“ nam je zaupala Tjaša.

Tjaša mladim svetuje, da naj se v večji meri odločajo za poklicne šole, saj je delo dimnikarja/dimnikarke zanimivo in vsak dan doživiš kaj novega. Dela ne primanjkuje, le kadra je premalo. V njihovem podjetju so imeli vajenca nazadnje pred tremi leti.

V kolikor potrebujete strokovnjaka za požarno varnost, energijo in okolje, strokovni nasvet glede vgradnje kurilne ali dimovodne naprave ali kakšen drug nasvet glede kurjenja, so vam na sedežu podjetja ABD – Dimnikarstvo Murska Sobota vedno pripravljeni pomagati.

Več fotografij v spodnji galeriji...

 

    Fotogalerija