https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

40 dni brez alkohola, sladkorja in kruha?

15.02.2018 ob 14:00  

Čas pustnega rajanja in mastne hrane je mimo, saj se je s pepelnično sredo začel 40-dnevni post, ko se marsikdo odloči, da se bo odpovedal določeni razvadi. 40-dnevni post pomeni pripravo na veliko noč, ki bo letos 1. aprila.  

Na pepelnico je za vernike zapovedan strogi post, ko na jedilniku ne sme biti mesnih izdelkov in mesa, verniki pa naj bi se samo enkrat v dnevu najedli do sitega.

Pred 2. svetovno vojno so na podeželju na pepelnično sredo vsi govorili, da so "zelo slabi", torej zelo slabotni, ker je bila hrana tako osiromašena, je povedal etnolog Vlado Šlibar, ki je v Pokrajinskem muzeju Celje dolga leta raziskoval tematiko prehrane. V postnem času so po njegovih besedah jedli zlasti močnik, žgance, fižol, zabela pa je bila iz mleka ali smetane.

Foto: iStock

V ljubljanskem hotelu Union so začeli leta 1908 pripravljati slanikovo pojedino, kjer so na jedilniku ribe in školjke. Značilno postno pecivo so preste. Po ljudskem reku so o pustu zrele neveste, o postu pa preste. Obdobje pred postom, ki je zajemalo tudi pustni čas, je bilo namreč v preteklosti čas ženitev.

Postni čas zahteva umirjeno vedenje in odpovedovanje. V preteklosti v tem času niso kadili, fantje niso smeli vasovati, dekleta pa ne nositi rdečih in živopisanih oblek.

Slovenska karitas pa že 13. leto poziva k odpovedi alkoholu. Skupaj z Javno agencijo RS za varnost prometa in Zavodom Med.Over.Net spodbuja k preventivni akciji 40 dni brez alkohola. Z akcijo pa še posebej nagovarjajo mlade.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.