https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

Prva diskvalifikacija na olimpijskih igrah zaradi alkohola

17.02.2018 ob 11:00  

Tudi, če niste največji športni navdušenec, zagotovo tu in tam spremljate olimpijske igre. Športniki, ki se 4 leta pripravljajo, da prikažejo svoj najboljši možni rezultat, nas ob zmagi osrečijo ter nas navdajo s ponosom, posebej ob podelitvi medalj. Ste vedeli, da so olimpijske igre v stari Grčiji trajale kar 6 mesecev ter, da so takratni športniki tekmovali čisto goli? Preberite si še nekaj dejstev, ki jih o Olimpijskih igrah morda še niste vedeli.


Prve olimpijske igre so potekale v 8. stoletju pred našim štetjem, v Grčiji. Ponavljale so se vsake štiri leta, vse do 12. stoletja našega štetja. Z rimsko nadvlado nad Grčijo so igre sčasoma izgubile svoj pomen. Ko je krščanstvo postalo uradna vera v rimskem cesarstvu, so na olimpijske igre začeli gledati kot na »poganski« obred, zato jih je rimski cesar Teodozij  prepovedal, s čimer je zaključil tisočletje antičnih olimpijskih iger. Tradicijo so znova oživili 1500 let pozneje. Tako leto 1896 beležimo za začetek modernih olimpijskih iger.

Ženskim športnicam je bilo na igrah dovoljeno tekmovati šele leta 1900.

Od leta 1924 do 1992 so bile zimske in poletne olimpijske igre istega leta. Po letu 1992 pa se izmenjavajo na dve leti.

Samo štirje športniki so usvojili medalje v zimski in poletni olimpijadi.  Christi Ludinger-Rothenburger pa je v istem letu uspelo osvojiti medaljo na zimskih in poletnih igrah.

Na olimpijskih igrah je tekmoval tudi Tarzan. Johny Weissmuller, igralec, ki je igral v 12 filmih igral Tarzana, je osvojil 5 zlatih medalj v plavanju.

Olimpijski plamen mora goreti celotno trajanje olimpijskih iger. Če se zgodi, da plamen ugasne, se ga lahko prižge le z »rezervnim ognjem« iz Grčije.

5 krogov v olimpijski zastavi simbolizira 5 kontinentov, ki sodelujejo na olimpijskih igrah, vsaka barva predstavlja eno celino. Po raziskavi Mednarodnega olimpijskega komiteja prepozna ta znak kar 96 odsotkov prebivalcev.

Foto: wikipedia.org

Prvi športnik, ki je bil diskvalificiran na olimpijskih igrah, je bil diskvalificiran zaradi alkohola. Švedski atlet Hans Gunnar je svoje živce pred tekmovanjem pomiril s pivom.

Foto: todayifoundout.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.