https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Pomurec Saša Harkai prejel najvišjo nagrado UM za znanstveno raziskovalno delo

Puconci, 19.02.2018 ob 13:15  

Saša Harkai, doktorski študent fizike na Fakulteti za naravoslovje in matematiko, je prejemnik letošnje Perlachove nagrade za svoje izjemne raziskovalne dosežke na področju naravoslovja in matematike. Na sedežu Občine Puconci, kraja od koder izhaja in kjer je obiskoval osnovno šolo, so mu v ponedeljek, 19. februarja ob 11. uri, priredili slavnostni sprejem.

Nagrajencu so v slavnostnem nagovoru čestitali župan Občine Puconci, Ludvik Novak, dekan Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, doc. dr. Mitja Slavinec in ravnatelj Osnovne šole Puconci, Štefan HarkaiPerlachove nagrade so najvišja priznanja, ki jih Univerza v Mariboru podeljuje študentom za izjemne dosežke na področju raziskovalnega dela. Pri tem se vrednoti mednarodni pomen in vpliv njihovih člankov, patentov, monografij in drugih raziskovalnih aktivnosti.

Saša Harkai je po zaključku Gimnazije v Murski Soboti, nadaljeval izobraževanje na Fakulteti za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru ter leta 2014 diplomiral. Dve leti kasneje je, pod mentorstvom prof. dr. Sama Kralja, magistriral z magistrsko nalogo »Finite-size effects in soft matter under an electric Finite-size effects in soft matter under an electric field stimulus«. Delo je nastalo v sklopu mednarodnega projekta v času njegovega gostovanja na Université dAngers v Franciji. 

Že v času osnovne šole je izkazoval nadarjenost na naravoslovnem področju, saj je prejel zlato Stefanovo priznanje na državnem tekmovanju iz fizike in zlato Vegovo priznanje na državnem tekmovanju iz matematike, na katerem je bil eden petih devetošolcev v državi, ki so dosegli vse točke. S svojim uspešnim udejstvovanjem na tekmovanjih je nadaljeval tudi v gimnaziji, kjer se je dosledno uvrščal na regionalna in državna tekmovanja iz fizike ali matematike. Saša se je ob izjemni zavzetosti in odličnem študijskem uspehu odlikoval tudi po zgodnjem vključevanju v znanstveno raziskovalno delo. 

V času študija se je redno udeleževal konferenc in študijskih gostovanj, tako je sodeloval pri PKP projektu, kjer so postavili prvo preizkuševališče za dinamične napetosti v jeklenih materialih v Sloveniji. Zelo uspešen je bil tudi na tekmovanjih študentov, kot npr. na mednarodnem matematičnem tekmovanju Vojtěch Jarník v Ostravi leta 2012, na tekmovanju inženirjev EBEC pa je bil član zmagovite ekipe. Kot eden najboljših študentov je diplomiral in magistriral z diplomo Magna Cum Laude, prejel pa je tudi Pomursko raziskovalno nagrado za najboljše pomursko magistrsko delo v letu 2016.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.02.2018 ob 19:21 Dejan gost

      Iskrene čestitke in še naprej tako uspešno !

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.02.2018 ob 21:24 Štef gost

      Službo mu dajte, ne pa brezvezne papirje, s katerimi si še rit ne more obrisat! Banda pokvarjena, kopate se v denarju, znanje pa vam vsakoletno odide v tujino!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.02.2018 ob 9:46 gost

      pravo saša..............priden dečko.........................

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.