https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Ogromno premoženja Lukančičeve v rokah upnikov

21.02.2018 ob 8:00  

Mojca Lukančič, nekdanja lastnica Aha Mure je vse bliže bankrotu, saj je na okrožnem sodišču v Ljubljani bil prejšnji teden narok za začetek njenega osebnega stečaja. V ozadju se odvija boj za njene več milijonov evrov vredne nepremičnine. Ali je osebni stečaj predlagala Lukančičeva ali kateri od upnikov, na sodišču niso razkrili. Pa tudi Lukančičeva zadeve ne komentira, češ, da gre za zasebno zadevo.

Mojca Lukančič je bila do pred nekaj leti ena od naših najbolj prodornih podjetnic in tudi najbolj premožnih Slovenk. Skupaj s partnerjem Nigelom Buxtonom je zgradila poslovni imperij z več tisoč zaposlenimi. Njune tovarne Aha Mura, Aha Emmi, Aha Hoja, Aha Secaplast in Paron so v letu 2012 skupaj ustvarile skoraj 100 milijonov evrov prihodkov od prodaje.

FOTO: Mediaspeed

Propad tekstilne tovarne Mura je kriv, da se je Lukančičeva znašla v finančnih težavah. Prav tako ima Lukančičeva zaradi osebnih poroštev številne izvršbe in upniki, ki so financirali njeno skupino Aha, zahtevajo vračilo več deset milijonov evrov neporavnanih obveznosti. Lukančičeva je lastnica številnih nepremičnin, katerih tržna vrednost je ocenjena na sedem milijonov evrov.

Toda že pred odločanjem o osebnem stečaju se je začel velik boj za to, kdo bo prvi in po ugodnejši ceni prišel do najboljših delov premoženja Lukančičeve. Kot poroča Siol.net, so se za njene nepremičnine spopadli nekateri pomembnejši igralci na slovenskem trgu odkupa slabih terjatev, ki so:

- DDM Invest VII, za katerim stoji švicarsko podjetje DDM Group AG,
- B2 Kapital, ki je v lasti norveške družbe B2 Holding Group,
- Elements Skladi, investicijska družba, ki jo vodita Dejan Rajbar in Aleš Škoberne, ter
- Ledava investicije, za katero stoji ameriški sklad Pine River Capital.

Vsi ti so v zadnjih dveh letih od različnih slovenskih bank odkupili za več sto milijonov evrov (slabih) terjatev do fizičnih in pravnih oseb v Sloveniji ter sosednjih državah.

Navedene družbe so odkupile najmanj osem terjatev do Lukančičeve v skupni nominalni vrednosti več kot 18 milijonov evrov, saj bi v morebitnem postopku osebnega stečaja imeli prednostno pravico do poplačila oziroma bi brez dodatnega plačila prišli do lastništva nepremičnin.

Družbe so s terjatvami prevzele tudi hipoteke, ki so na nepremičninah vpisane na prvem mestu.

Mojca Lukančič ima v lasti sledeče nepremičnine, pri katerih je z odkupom terjatev prišlo do njihovega ekonomskega lastništva:

- blagovnica Midas v središču Ljubljane, tržna vrednost več kot štiri milijone evrov. Z odkupom terjatev je do ekonomskega lastništva prišla Družba B2. Glavna terjatev je vpisana na prvem mestu.
- Pisarne na Poljanskem nasipu 6 v Ljubljani, tržna vrednost milijon evrov, ekonomsko lastništvo imajo Elements Skladi. Večina terjatev je vpisanih na prvem in drugem mestu.
- Pisarne na Bravničarjevi ulici 13 v Ljubljani, obsežni poslovni prostori v stavbi Modra hiša in 14 parkirnih mest, njihova tržna vreje dnost 748 tisoč evrov. Tudi te nepremičnine so bile del obsežnega paketa terjatev, ki so jih Elements Skladi kupili od Zveze bank. Njihova terjatev je vpisana na prvem mestu.
- Vila v Trnovem v Ljubljani, zgrajena leta 2006, tržna vrednost milijon evrov. Družba DDM Invest VII je jeseni 2016 od NLB kupila za 650 tisoč evrov terjatev, zavarovanih s hipoteko na prvem mestu.

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.02.2018 ob 12:03 pravica&za&vse gost

      Če je dolžna ji vzeti vse, do spodnjih gat,...tako bi storili tudi malemu človeku, ki bi dolgoval drobiž!!

      20 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.02.2018 ob 17:24 gost

      tüdi gate joj vzeti, naj hodi gola!!!!!

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.02.2018 ob 18:04 resnicaboli gost

      Kaj pa z denarjem, ki ga je dobila od države, da bo MURINE delavke naprej zaposlovala???

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.02.2018 ob 20:37 gost

      TEGA JE "NALOŽILA" V VARNE NALOŽBE!!!!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      22.02.2018 ob 20:02 Mura je večna gost

      Pa kakšna država smo mij, kda je se tou bilou uni pa zdaj nikšni osebni stečaj. Halo v čuzo pa se njoj zejti, nej pa ka de uživala z nakradnjenimi pejnezami.

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.02.2018 ob 20:10 gost

      Pri nas gredo v osebnestečaje lopovi, cigani in tajkuni. Z nakradenim denarjem pa seveda uživajo 150/uro. To je sistem, ki ga ni nikjer na svetu. Namesto "čuza -doživotno. Če nekomu zagroziš z kako besedo ali čim - si odjebal, ta, ki je ljudi postavil na cesto brez kruha, jim preprosto odprl pot v propad - smrt, pa v osebnem stečaju uživa. Saj itak denar ima skrit. In se smehlja vsem ,kiso omogočili stečaj, ki pa je seveda bil "res" samo za take, ki jim je ta drhal odvzela službe. Amen.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      31.07.2018 ob 13:07 resnica gost

      Verjetno bo še 30 let preteklo, ko boste nekateri le dojeli zakaj so si " pomladniki " želeli novo državo. V prejšnji naši državi kaj takega preprosto ni bilo mogoče delati. Kako pravijo nekateri? Vzemi velik kredit, poskrij denar in svoje premoženje, napravi osebni stečaj in nihče ti ničesar ne more vzeti. Raj za lopove.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.