https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Slovenska vojska pogrnila na izpitu, Cerar zaskrbljen

21.02.2018 ob 9:55  

800 vojakov 72. brigade operativno sposobnih slovenskih vojakov bi moralo minuli teden na preverjanju pokazati svoje bojne sposobnosti, a so se slabo izkazali. Zaradi slabe opreme so nekateri dobili celo ozebline.


Ocenjevalci Nata so minuli teden začeli z preverjanjem pripravljenosti bataljonske skupine 72. brigade Slovenske vojske na vadišču Poček pri Postojni. Poslanstvo bojne skupine naj bi bilo, da v času uporabe izvaja naloge bojnega delovanja v celotnem spektru, razen specialnega delovanja s težiščem na ofenzivnem delovanju, s ciljem da uniči nasprotnika. Ocenjevalna skupina Nata je ocenjevala pripravljenost bataljonske bojne skupine na petih različnih področjih. Na kar štirih področjih jo je ocenila kot »combat not ready«, kar pomeni, da skupina ni pripravljena za boj. Kadar bataljonska skupina prejme oceno »combat not ready« na več kot dveh področjih, je po Natovih pravilih takšna tudi skupna ocena skupine.

Bataljonska bojna skupina bi morala biti do 1. aprila letos pripravljena na izvajanje nalog, saj bi bila osnova za izgradnjo mehanizirane bataljonske bojne skupine tudi kasneje. Kljub 18-mesečnemu urjenju na Počku, na Madžarskem, Češkem, v Nemčiji, Romuniji, Bolgariji in Gruziji, kar 800 vojakov 74. polka najpomembnejšega izpita ni opravilo. Od aprila dalje je tako delovanje bataljonske bojne skupine v mednarodnih operacijah pod vprašajem. 

Ker bi Slovenija morala imeti začetne zmogljivosti za pripravo srednje bataljonske skupine že dve leti pred končnimi operativnimi zmogljivostmi,  je praktično nemogoče, da bi naša država lahko izpolnila obljube Natu, da bodo pripravljeni do leta 2022. Poleg splošne slabe pripravljenosti, pa je skrb vzbujajoča tudi neprimerna oprema, saj je kar šest vojakov na usposabljanju zaradi ozeblin stopal, potrebovalo zdravniško pomoč. Nova obutev, ki jo je vojakom nabavilo Ministrstvo za obrambo, se je namreč izkazala za povsem neprimerno. Veliko vojakom so podplati škornjev po dveh tednih uporabe odstopili.

Ministrica Andreja Katič do poročanja medijev sploh ni bila obveščena o rezultatih preverjanja, zaradi česar je ogorčena. Odgovornost za stanje prelaga na Andreja Ostermana, načelnika generalštaba SV, s katerim sta tudi sicer v slabih odnosih. Omenjeni dogodek le še stopnjuje zaostrovanje odnosom med vojsko in Ministrstvom.

Predsednik Vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar je nad celotnim dogajanjem zaskrbljen. Od ministrice za obrambo zahteva, da vzpostavi potreben nadzor in takoj ukrepa znotraj svojega resorja. Poleg tega pričakuje, da bo ministrica na četrtkovi seji vlade pojasnila, kako so lahko kljub zagotovljenim dodatnim finančnim sredstvom, pripadniki Slovenske vojske opremljeni z neustrezno opremo. Prav tako pa bo morala pojasniti, kdo nosi odgovornost za neustrezno usposobljenost vojakov 74. polka Slovenske vojske.  

Ocenjevanje "na Počku" pa ni edini pogoj za izpolnjevanje zaveze v načrtu razvoja SV. Načrt namreč zavzema tudi nakup novih oklepnikov 8x8. Vlada je potrdila namero Slovenije k priključitvi večnacionalnemu programu BOXer, v katerem trenutno sodelujejo še tri članice Nata, Nemčija, Nizozemska in Litva. V okviru programa je trenutno naročenih 696 vozil, dobavljenih pa je bilo že 421 vozil Nemčiji in Nizozemski ter prva vozila Litvi. Vlada pričakuje odobritev prošnje k priključitvi programa v prihodnjih mesecih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.02.2018 ob 10:17 kata gost

      Ne rabimo vojske; ne rabimo mej; ne rabimo ograj; vsi se lahko prosto gibljejo;... tipično levičarsko ! ! !

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.02.2018 ob 10:25 čondraš gost

      Sramota, Cmerar sploh en ve kaj se dogaja pod njegovim vladanjem in v kakšnem stanju imamo vojsko . Boljše da uvedemo nazaj naborniški sistem in razpustimo to taborniško organizacijo ki nam je v posmeh.

      20 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.02.2018 ob 11:22 soldak sem bil gost

      Uvesti 15 mesečno obvezno služenje vojske kot smo služili mi .Ampak težko je 22 leti starega babeka dobiti vkraj od mamice in cecka

      24 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.02.2018 ob 11:18 LJUBO gost

        O tem ne razmišlja prav nihče...A TO BI BILO TREBA UVESTI ,PA ,DA VIDIMO MAMINE SINČKE ,KI SI NE VEJO ZAŠITI NITI ENEGA GUMBA.....PA NE JEJO KONZERV...PA STAREGA KRUHA.....

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.02.2018 ob 15:04 GARDA gost

      Nega druge rešitve kak garda....in to bo v kratkon, pa če z Janšo ali brez njega!

      13 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.02.2018 ob 16:12 gost

      Kaj se dogaja v nasi lepi drzavi????? Kaksni ljudje vodijo to drzavo????? Gledas porocila, tezave v vojski, tezave v zdravstvu, javni sektor stavka, skoraj vsa dobra podjetja smo prodali tujcem! Ljudje hodijo mnozicno delat v tujino, vse bezi ven! Oj moja prelepa Slovenija, kdo se te lahko resi vseh teh tezav!????

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.02.2018 ob 16:56 gost

        Kučan de nas rejšo, fejst se trudi, vsake štiri leta ma prste zraven pri volitvah, samo kak vidim, je či duže hujše..nej boukše, nikak ne najde pravih ljudi.

        11 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      21.02.2018 ob 20:35 gost

      Veste kaj vojska dela, nič. Igrajo igrice na računalnikih in se "prosto" zajebavajo.Imam rodbino, ki je bil vojak pa točno ve, kaj je počel. Pa pred drugimi se hvalijo, kake avte vozijo. Jebe se njim za vojskovanje!

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      21.02.2018 ob 20:50 gost

      Tou ka mamo mij oborožitve in vojske, vse tou Rusi denejo v njihovo najmanjšo podmornico.Pa še gužve nede.Če pride do vojne, bauknedaj znajte Slovenci kaj sledi.Bejžite, pa se negdi skrijte.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.