https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Začenja se kampanja zbiranja vlog za kmetijske subvencije

26.02.2018 ob 6:05  

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo v ponedeljek začela z zbiranjem vlog za kmetijske subvencije, ki jih morajo vlagatelji oddati do 6. maja. Za uspešno pridobitev finančnih vzpodbud lahko kmetje prijavijo le površine, ki jih obdelujejo zase. Po ocenah direktorja agencije Benedikta Jeranka, se letos pričakuje, da bo oddanih približno 57.000 vlog.

 

Vloge za finančne vzpodbude bodo lahko vložili nosilci kmetijskih gospodarstev, preko obveznega elektronskega vnosa, samostojno ali pri kmetijskih svetovalcih in drugih pooblaščencih. Tisti, ki bodo zamudili prvi rok, bodo vloge lahko oddali še do 31. maja, potem pa se bodo izplačila znižala. Izjema velja za upravičence, ki bodo uveljavljali zahtevek za dobrobit živali - drobnica, ki morajo vloge oddati do 4. maja. Letos je v veljavi nekaj novosti, kot je rok za oddajo vlog za prenos plačilnih pravic, ta je po novem 28. februar. Nova pravila veljajo tudi za površine z ekološkim pomenom, med drugim na teh površinah velja prepoved uporabe fitofarmacevtskih sredstev.

Na agenciji opozarjajo, da kmetje lahko prijavijo zemljišča, ki jih imajo v lasti ali najemu in jih obdelujejo sami. Zemljišč, ki so jih dali v najem in jih ne obdelujejo sami, ne smejo prijaviti. Agencija stanje na terenu tudi preverja in tako so lani izvedli manjše število kontrol, upravni postopki se zdaj zaključujejo, nekaj kmetij pa bo dobilo zahtevek za vračilo sredstev. Upravičence investicijskih ukrepov se prav tako opozarja, da imajo ob oddaji vloge pripravljena vsa potrebna dokazila (npr. vodna soglasja, okoljevarstvena soglasja, kulturno-varstvena soglasja).

 

Direktor Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, Benedikt Jeranko, je predstavil tudi lansko izvajanje ukrepov kmetijske politike v Sloveniji. Skupno je bilo izplačanih 267,2 milijona evrov, največji delež so predstavljala neposredna plačila v vrednosti 136,3 milijona evrov, sledili pa so kmetijsko-okoljski ukrepi, z 88 milijonov evrov.

Agencija je sicer v obdobju 2014-2017 izplačala skupno 1,125 milijarde evrov subvencij, od tega 971 milijonov evrov iz evropskih skladov. Iz sklada za razvoj podeželja je Slovenija v tem obdobju počrpala preko 210 milijonov evrov, kar predstavlja dobrih 27 odstotkov razpoložljivih sredstev in nas uvršča v zgornjo polovico po porabi med vsemi članicami EU. Povprečna poraba na ravni EU je bila konec lanskega leta 25,9-odstotna. Kot ocenjujejo na agenciji, je tako črpanje evropskih sredstev na tem področju uspešno.

 Foto: bodieko.si, radioprvi.rtvslo.si, enlightenedlotuswellness.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.02.2018 ob 11:20 Naci+ gost

      SVETI MARTIN - Hotižanci imamo 600 ha zemljišč, katerih status se po arbitraži ni spremenil: ostajajo v k.o. Sveti Martin, Hrvaška. Doslej smo dobivali subvencijo za hrvaško območje, zdaj pa bi morali prositi za pomoč Plenkoviča, saj Slovenija nima interesa. Če ve kdo o tem kaj več, najpo nujno zapiše, sicer bomo zemljo prepustiti vnemar.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.02.2018 ob 7:50 gost

      No saj vam bo Židan vse uredil no vam bo to obljubil. Uresničilo pa se ne bo nič, kot vse kar je obljubil.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.