https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Pomurec na vrhu Slovenske vojske

22.02.2018 ob 13:30  

Vlada je na današnji seji razrešila načelnika generalštaba Slovenske vojske Andreja Ostermana in na njegovo mesto imenovala Pomurca, dosedanjega Ostermanovega namestnika Alana Gederja.


Razrešitev načelnika Generalštaba Slovenske vojske generalmajorja dr. Andreja Ostermana je bila predlagana zaradi službenih potreb, ki jih v tem primeru predstavlja potreba po izboljšanju pripravljenosti Slovenske vojske. Vlada je za izboljšanje stanja v Slovenski vojski sprejela ukrepe, s katerimi je zaustavila trend padanja finančnih sredstev, namenjenih Slovenski vojski, ter zaradi izboljšanja njene pripravljenosti in izgradnje zmogljivosti za nacionalne potrebe ter potrebe zavezništva zagotovila dodatna sredstva.

Alan Geder se je bil rodil 21. avgusta 1958 v Lendavi, danes pa živi v Radencih. V Teritorialni obrambi Republike Slovenije se je zaposlil leta 1988. Od samega začetka je bil član Manevrske strukture narodne zaščite.

Leta 1991 je bil aktivni udeleženec vojne za Slovenijo in poveljujoči častnik v bojnih akcijah v Gederovcih in Gornji Radgoni. V čin generalmajorja je bil povišan maja 2010. Je prejemnik več priznanj ministrstva za obrambo in tujih oboroženih sil. Od leta 2015 je bil namestnik načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Geder je prejemnik več priznanj ministrstva za obrambo in tujih oboroženih sil. Najpomembnejša so: zlata medalja generala Maistra z meči, srebrna in bronasta medalja generala Maistra, znak manevrske strukture narodne zaščite, bronasta medalja SV, srebrna medalja SV, spominski bojni znak Gornja Radgona, red Manevrske strukture narodne zaščite III. stopnje, srebrno priznanje načelnika GŠSV, bronasti meč PSSV, spominski križ Republike Italije in medalja za zasluge Republike Slovaške.

Geder je že tretji Pomurec na čelu slovenskih oboroženih sil in to po Ladislavu Lipiču, ki je zdajšnji predsednik Zveze veteranov vojne za Slovenijo, in Alojzu Šteinerju, predsedniku Zveze slovenskih častnikov.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.02.2018 ob 13:07 gost

      Iskrene čestitke general major Alan Geder, aktivni udeleženec vojne za Slovenijo, pripadnik MSNZ, pogumen in neustrašen poveljnik, predvsem pa plemenit človek.

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.02.2018 ob 20:01 hotiza gost

        - (( 13:07 ((......... Misliš ,da čita te tvoje lintanije ? Ha,ha res ste eni smešni

        7 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.02.2018 ob 15:35 gost

      Čestitam, Alen!

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.02.2018 ob 16:00 ne politik, ampak vojak gost

      Taksne ljudi rabi vojska na najvisjih polozajih, ki so celo zivljenje v vojski in imajo radi to delo! Cestitke tudi iz moje strani.

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.02.2018 ob 19:59 mehur gost

      Do konca leta bo zdržal te pa zamenjava 100 °%

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.