https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kakšno je stanje v pomurskih domovih za starejše?

26.02.2018 ob 6:00  

S pomanjkanjem prostora v domovih za starejše se srečujejo tudi v pomurski regiji, v kateri je skupno osem domov za starejše.


V Pomurju so štirje javni oziroma javno-zasebni domovi za starejše, ki imajo skupaj 856 postelj. Prošenj za sprejem v lanskem letu pa je bilo kar 994. Marsikdo se odločil za bivanje na Hrvaškem in to zaradi njene bližine in nižjih cen oskrbe v tamkajšnjih zasebnih domovih. A z vrnitvijo varstvenega dodatka je iskanje prostih mest v domovih v sosednji državi precej upadlo.

Dom starejših Rakičan je lani prejel 450 prošenj za sprejem. Skupno ima na razpolago 372 postelj, in sicer v matični enoti Rakičan 271, v enoti Centra za starejše Murska Sobota 66 in v enoti Elizabeta 35 postelj. Lani so na ravni celotnega zavoda sprejeli 113 novih stanovalcev, konec januarja letos je na prosto mesto čakalo še 247 starostnikov, od tega bi se jih takoj vselilo 185. »Število prošenj se iz leta v leto povečuje, saj število potencialnih uporabnikov naših storitev izredno hitro raste. Dom starejših Rakičan rešuje vprašanje dolgih čakalnih vrst s ponudbo drugih storitev, kot sta dnevno varstvo in pomoč družini na domu, kjer pa čakalnih vrst ni in uporabnike vključimo takoj,« je povedal Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan.

V lendavskem domu starejših je uradno prostora za 172 stanovalcev, vendar jih zdaj v njem biva 181. »Potrebe po domskem varstvu hitro naraščajo, saj smo lani prejeli 221 prošenj za sprejem« je povedal direktor lendavskega doma Franc Špilak. Prejmejo veliko prošenj za sprejem iz osrednje Slovenije, v glavnem pa sprejemajo bolnike, ki jih odpustijo iz bolnišnice in ne morejo živeti doma, ali pa nimajo nikogar, ki bi lahko poskrbel zanje.

Tudi Dom starejših občanov Ljutomer je polno zaseden in ima 152 stanovalcev v Ljutomeru ter 25 stanovalcev v enoti v Stročji vasi. Konec preteklega leta je na sprejem čakalo 66 starostnikov, od tega 35 z območja ljutomerske upravne enote, vseh vlog pa je bilo 145. Čakalna doba pri njih je od štiri do šest mesecev. Po navedbah direktorja ljutomerskega doma Tomislava Nemca: »Vsi ne čakajo enako dolgo, saj je zdravstveno stanje tisto, kateremu dajemo prednost.«

Foto: arhiv Dom starejših občanov Ljutomer

Po poročanju Večera je tudi Dom starejših Gornja Radgona, ki razpolaga s 150 mesti polno zaseden. Na prosto mesto pri njih čaka 119 starostnikov, v lanskem letu so prejeli kar 178 vlog. Tudi pri njih je čakalna doba od štiri do šest mesecev, odvisno od potrebne oskrbe. »Šele zdaj se je pokazalo, kako pravilna in smotrna je bila odločitev občine Gornja Radgona za gradnjo doma za starejše, saj je vse več stanovalcev prav iz naše občine oziroma upravne enote Gornja Radgona,« je povedal direktor doma Marjan Žula.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.02.2018 ob 9:35 vse mi je jasno gost

      Stanje je alarmatno ,ker jih je pre malo zaposlenih in so delavke ter delavci pre več obremenjeni oskrbovancev je pa dosti .Ampak ,če koga zaposlijo pa bi direktorji mogoče manj denarja ostalo za svojo plačo

      22 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.02.2018 ob 14:13 gost

      Vij samo sprejemajte ostarele iz osrednje Slovenije, Prekmurce pa dajte v Novo Gorico!!!!!!. Seveda, ker Prekmurci nimamo penzij za dom, ker smo ničvredni, v osrednji Sloveniji se pa z ljudmi pred smrtjo ne bo nihče "zajebaval", namesto gradnje domov pa bodo raje občinski veljaki pospravli denar v svoje žepe. Amen.

      18 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.02.2018 ob 11:30 lili gost

      Prekmurci so bili in bodo vedno na prioritetni listi, kar se tiče sprejemanja v domove. Je pa tudi res, da je kar precej vlog za domsko varstvo tudi takih, ki so oddane tako "za vsak slučaj". V našem Domu je glavnina stanovalcev domačinov in prav je tako. O obremenjenosti osebja ne bom pisala, lahko samo karikiram določanje normativov. Dokler bo normative določala gospoda za težkimi hrastovimi mizami, dokler ne bodo na svoje oči videli in izkusili težavnosti dela v domovih, bo stanje tako. Premalo kadra, zaradi težkih psihofizičnih obremenitev, zaradi profesionalnih okvar hrbtenice pa bolniški staleži v porastu in v breme najprej zavodu nato pa državi. Pa kdo ima sedaj tu prav???

      11 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      27.02.2018 ob 12:55 MIZA gost

      lili.......... Te ko bodo tisti od hrastovih miz videli kakšno je stanje bomo že vsi skoraj po štirih hodili .Tem bogatašem ,ki se bogatijo na hrbte delavcev želim ,da pridejo v postelje in bodo odvisni pri hranjenju in higieni od drugih in po tem bi jih vprašal kako njim je . To ka se dela v državi na vseh področjih z delavci to je ( SAJ NI RES PA JE )

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      27.02.2018 ob 17:54 MIZA gost

      Tisti ,ki postavlja normative jih najprej naj san naredi in potev vsiljuje drugim .Gospodo ,ki piše normative jaz dol poserjem in taki niso nikoli nič delali znajo pa zajebati delavca .Morali bi enkrat gospodje dobiti batine in nikoli več ne bi pametovali

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.