https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: V Moravskih Toplicah spregovorili o konceptih za razvoj podeželja

Moravske Toplice, 26.02.2018 ob 15:00  

V petek, 23. februarja, je v prostorih Hotela Vivat v Moravskih Toplicah, potekalo regionalno omizje na temo "Pametne vasi v Prekmurju in Prlekiji", s podnaslovom, »Nove tehnologije in koncepti za ohranitev podeželja«. Udeležence je pozdravil župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač, poleg evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) pa so dobre in obstoječe primere pametnih rešitev za pametne vasi predstavljali še ostali povabljeni govorci.

Javna tribuna je bila že deveta v okviru projekta EU parlamenta iskanja pametnih rešitev za razvoj podeželja, v ta namen pa je Evropska komisija zagotovila 3,3 milijona evrov. Na regionalni okrogli mizi, pred povsem napolnjeno konferenčno dvorano, so predavatelji, razpravljali in odgovarjali tudi na sledeča vprašanja: Kaj se skriva pod pojmom pametne vasi in kakšen bo njihov vpliv na življenje in delo na podeželju, kmetijah, vaseh in manjših mestih v prihajajočih desetletjih? Vpliv digitalizacije in avtomatizacije se odraža v zahtevah po razvoju preciznega kmetijstva, pametnih energetskih omrežij, spremembi miselnosti v ekonomiji, mobilnosti, socialni oskrbi, zdravstvu in turizmu, hkrati pa temeljito posega v sivo cono zakonodaje in regulativ.

Kot je v svojem govoru poudaril evropski poslanec Franc Bogovič, morajo vsi kmetijski deležniki stopiti skupaj, da Slovenija postane iniciatorka sprememb in ne le zgolj sledilka sprememb. Prav tako je izpostavil, da so v svetu globalizacije na voljo številne priložnosti, ki jih moramo prepoznati ter jih obrniti sebi v prid, tudi na slovenskem podeželju. Med drugim je omenil tudi vprašanje mobilnosti, kjer obstajajo tudi na slovenskem podeželju še številne neizkoriščene priložnosti. Nadalje so bila obravnavana vprašanja in razprave kot so: Kaj pomeni vpliv digitalizacije in avtomatizacije za prebivalce, kmetijstvo in gospodarstvo? Kako lahko zagotovimo, da digitalni prepad med podeželjem in mesti ne bo povzročil izseljevanja, revščine ter propada podjetij, obrtnikov in kmetij? Ali bomo znali te izzive izkoristili za odpiranje novih delovnih mest, učinkovit in hiter javni promet, čistejše okolje ter boljšo izrabo kmetijskih površin?

Predstavljeni so bili tudi praktični primeri kakovosti življenja oz. t.i. "well-being"-a, tako z vidika zaposlovanja in socialnega vidika, kot tudi zdravstva in medicine. Konkretno so predstavili tudi, kaj pripravlja Evropska unija oz. s katerimi ukrepi finančno podpira področja, ki zadevajo vprašanja razvoja podeželja. Razpravo je povezoval Slavko Petovar, župan Občine Veržej. Udeležence je pozdravil župan Občine Moravske Toplice Alojz Glavač, poleg evropskega poslanca Franca Bogoviča (SLS/EPP) pa so dobre in obstoječe primere pametnih rešitev za pametne vasi predstavljali: Franc Režonja, vodja območne enote KGZS Murska Sobota, Danilo Steyer, lastnik in direktor posestva Steyer Vino, Štefan Cigut, Kmetija Cigut, Franc Horvat, župan Občine Tišina, Metod Grah, prokurist in lastnik Term Vivat in Janez Janko Kodila, direktor Kodila d.o.o.

V Moravskih Toplicah so ugotovili, kaj pametnega (smart) že danes počnejo na podeželju in kakšne možnosti lahko pričakujejo v prihodnosti. Ocenili so tudi, kako lahko Slovenija izkoristi omenjeni pripravljalni ukrep in druge priložnosti in s tem postane vodilna evropska država v razvoju kakovosti življenja in dela na podeželju. K sodelovanju v razpravi so bili vabljeni vsi sodelujoči, po zaključku pa je sledilo druženje in pogostitev.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      26.02.2018 ob 16:33 ošlek gost

      Marš Bogovič˛& Company ka hodi srat po Pomurju in tu drek mejšat ? Pa bo delil krumšče in ougorke pa mrkevco samo ka bi ga ovce volili .

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      26.02.2018 ob 17:26 gost

      Ka pa meglo odavlejo, marš,pravi so se najšli.

      8 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      27.02.2018 ob 18:19 gost

      Levi prodajajo meglo non stop pa vam je vsem pogodu.Tudi meni ni Bogovič všeč da se razumemo.Ko pa prodaja MEGLO Žida pa je vse OK.Ne serte idioti

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.02.2018 ob 16:04 herc gost

      18:19 ((( Tij si somar nika drüjgo

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      01.03.2018 ob 17:43 gost

      Mogoče ja ti pa ostajaš IDIOT ZA VEČNO

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.