https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GLOBALNO

V Pomurju velika onesnaženost zraka

Murska Sobota, 01.03.2018 ob 18:00  

Onesnaženost zraka z določenimi delci ima pomemben vpliv na zdravje in počutje prebivalstva. Najbolj onesnažen zrak imamo pozimi, ko se prometu, priključijo še dodatni viri, kot so neugodni klimatski pogoji in kurišča.


Slovenija spada med države, katere imajo zrak zaradi delcev PM10, med bolj onesnaženimi v Evropi. V Sloveniji se sicer onesnaženost zmanjšuje, v marsikaterih krajih pa so ljudje še vedno izpostavljeni preseženim vrednostim zaradi prometa in dima iz individualnih kurišč.

Najvišjo raven onesnaženosti lahko pričakujemo v večjih mestih, kot so Murska Sobota, Maribor, Celje, Ljubljana, Zagorje, Hrastnik, Trbovlje, Novo Mesto in Kranj.

Vsi prebivalci, še posebej pa starejši, srčni, pljučni in sladkorni bolniki, ter dojenčki in otroci, morajo upoštevati naslednja priporočila:

- redno spremljanje obvestil in napovedi Agencije RS za okolje o kakovosti zraka;
- v zaprtih prostorih ne prižigamo sveč in ne kadimo;
- omejimo fizične aktivnosti na prostem;
- bivalne prostore redno prezračimo, ko je onesnaženost zraka v dnevu najnižja, to je zgodaj zjutraj pred prometno konico;
- bodimo pozorni na simptome in znake, kot so pomanjkanje sape ali kašelj. To je opozorilo, da moramo fizične napore zmanjšati;
- kronični pljučni in srčni bolniki naj redno jemljejo predpisano terapijo, pri roki pa naj imajo tudi zdravila za hitro lajšanje napadov. Pospešen srčni utrip, pomanjkanje sape ali neobičajna utrujenost lahko napovedujejo resno poslabšanje osnovne bolezni. V takih primerih je potrebno čimprej poiskati zdravniško pomoč.

Kako sami zmanjšamo onesnaževanje zraka?

- V stanovanju znižajmo temperaturo ogrevanja;
- omejimo ali prenehamo uporabljati kamine z odprtim ognjiščem in peči na trdna goriva;
- zamenjajmo trdna goriva s čistejšimi gorivi in energijami (npr. zemeljski plin, kurilno olje, sončna energija, električna energija);
- uporabljamo energetsko visoko učinkovite kurilne naprave;
- poskrbimo za redno čiščenje in vzdrževanje kurilnih, prezračevalnih in dimovodnih naprav;
- pri rabi lesa upoštevamo navodila za pravilno kurjenje lesa. Uporabljamo le zračno suh in neobdelan les;
- ne kurimo na prostem;
- namesto lastnega avtomobila uporabljamo javna prevozna sredstva.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.