https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

ZABAVA

VIDEO: Dubioza kolektiv od blizu

Murska Sobota, 05.03.2018 ob 18:00  

V soboto, 3. marca 2018, ob 20.00 se je v prostorih Mladinskega informativnega in kulturnega kluba (MIKK) Murska Sobota predvajal dokumentarni film o Dubiozi kolektiv, ki je bil namenjen tako otrokom kot odraslim. Dogodek je potekal v okviru »Poslušalnice Balkan beats«. 

Pristni dokumentarec vsebuje celotno zgodovino omenjene glasbene skupine (vse od nastanka do zadnje izdane plošče). Film je zanimiv, saj izda marsikatero dogodivščino, ki se jim je zgodila v snemalnem studiu, na glasbenih turnejah po Balkanu, Evropi in drugih kontinentih ter v samih klubih in dvoranah.

 

 Foto: Music 24 all day music

Del njihovega »delavnika« je velikokrat fizično obarvan saj zajema prenašanje od lahke do zelo težke glasbene opreme. Vojna na Balkanu je močno vplivala na njihovo glasbeno delovanje. Takratni režim tudi na področju glasbe marsičesa ni dopuščal, zato so velikokrat bežali pred policijsko patruljo. Ne preseneča, da so za svoje prvo ime izbrali »Gluho doba«. Slednja je nekako simbolizirala takratni čas v obdobju noči. Namesto honorarja so v domačem prostoru (Balkan) dobili osnovne življenjske potrebščine, kot so moka, liter olja in čokolada (po osebi).

V času, ko še youtube ni obstajal, so imeli številne koncerte po Evropi. Ustvarjanje prvega CD-ja je potekalo po principu manufakture. Veljajo za velike eksperimentatorje v glasbi, saj se je na primer en član skupine preizkusil v igranju na več inštrumentov (velikokrat zelo posebna glasbila). Svojo prvo ploščo so zaradi pomanjkanja finančnih sredstev posneli v 30 urah! Snemali so tudi v domačih spalnicah, dnevnih sobah. Čez vsa leta so ohranjali željo po snemanju.

Eden od zanimivih prizorov v filmu je dvig »prekmurskega čolna« iz garaže, ki je bila spremenjena v vadbeni prostor. V zgodovino so se zagotovo zapisali z igranjem na različnih protestih (svoje so dodala tudi njihova besedila). Sodelovanje s preprostimi ljudmi jim ni tuje in to dokazujejo tudi s svojimi gosti, ki niso šolani glasbeniki, vendar veljajo za nekaj posebnega. Celotno skupino so navdušili gluhi glasbeniki, o katerih lahko izveste več tudi v omenjenem dokumentarcu. Prekmurec Jernej Šavel se je pridružil leta 2015 (pred tem je igral pri skupini Psycho-pati in skupini Lollobrigada) in že prvo leto imel s skupino Dubioza kolektiv 86 koncertov. 

 

 Foto: MIKK klub

Pravijo, da se poznajo že preveč (v kombiju preživijo več časa, kot s svojimi ženami). Celo po zvoku prepoznajo svoje »izpuste« v kombiju. Narodno mešanost znotraj skupine bi lahko še vedno povezovali z nekdanjo Socialistično Federativno Republiko Jugoslavijo (SFRJ), saj vsak član prihaja z drugega konca nekdanje skupne države. Vseh podrobnosti ne bomo izdali, saj si dokumentarni film o Dubiozi kolektiv lahko ogledate na priloženi povezavi spodaj.

Vabljeni k ogledu.

    Komentarji

    1. gost
      06.03.2018 ob 10:20 JudenRaus gost

      Dosadni so, vse pesmi so jin po iston kopiti, Šavel, te napihnjenec pa itak lekar lehko špila samo v takšij bendaj, ge se bole vö mečejo kak pa kaj kakovostnoga zošpilajo...

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.