https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kako kaže pomurskemu vodovodu sistema C?

07.03.2018 ob 6:00  

Ta del vodovodnega sistema zajema občine Apače, Gornja Radgona, Križevci, Ljutomer, Radenci, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici ter Veržej.

Čeprav je plačevanje vode po dejanski porabi misija nemogoče, so na območju Pomurja velike razlike. Cene so najvišje ravno na območju, kjer naj bi vzpostavili pomurski vodovod sistema C. Slednji je za zdaj še razdeljen na tri upravljavce. V občini Gornja Radgona z javnim vodovodnim sistemom upravlja Komunala Radgona d.o.o. Nadzor nad sekundarnim vodovodnim sistemom v občini Radenci ima podjetje SIM Radenci d.o.o. Javno podjetje Prlekija d.o.o., upravlja z vodovodnim sistemom v občini Ljutomer, Križevci, Veržej, Razkrižje, Sveti Jurij ob Ščavnici in v občini Apače. Dokler se omenjene občine ne bodo poenotile in se priklopile na pomurski vodovod sistema C, bodo razlike v ceni ostajale. Spodaj si lahko ogledate primerjave med ceniki po posameznih občinah.

Foto: pomurskivodovod-c.si

Pri pomurskem vodovodu sistema C sta prisotni dve težavi. Prva težava je, da se občina Ljutomer in z njo Olga Karba, kot koordinatorka projekta »Oskrba s pitno vodo Pomurja –sistem C« ne strinja o enotnih cenah omrežnine in vodarine. Druga težava naj bi bilo neustrezno projektiranje.

Preostale občine iz projekta se upirajo na medobčinsko solidarnost. Karbova sicer trdi, da se bodo stroški za vodo in omrežnino v njihovi občini občutno dvignili (podjetjem za 300 %, prebivalcem 97 %). Prav tako naj bi bila po mnenju Karbove previsoko ocenjena vrednost infrastrukture novega vodovodnega sistema (po besedah direktorja JP Prlekija Davorina Kurbusa je sistem po zgraditvi štirikrat več vreden), ki posledično prinaša visoko ceno omrežnine. Karbova opozarja tudi na splošne stroške v ceni omrežnine ter neenake višine omrežnine po občinah sistema C. Preostale občine (Apače, Gornja Radgona, Radenci, Sveti Jurij ob Ščavnici, Križevci, Razkrižje in Veržej) se s projektom in enotnimi cenami strinjajo. Pogoj za pridobitev sredstev naj bi po besedah ministrice za okolje Irene Majcen nanašal ravno na enotno upravljanje novega vodovodnega sistema in enako ceno vode. Občini Ljutomer očitajo tudi, da z neresničnimi navedbami zavaja in tako onemogoča sprejetje skupnega elaborata, ki zajema celotno dokumentacijo omenjenega projekta. Slednji je bil s strani ljutomerske županije podpisan že pred dvema letoma. Prav tako naj bi na račun ljutomerske občine nastajali dodatni stroški za preostale občine v tem projektu (na primer stroški za pridobitne uporabnike).

 Foto:investicijski program za Oskrbo s pitno vodo Pomurja -sistem C

Nekateri niso zadovoljni niti s projektiranjem tega projekta. Datum rešitve težav pomurskega vodovoda sistema C tako ostaja neznan.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2018 ob 9:45 Franc gost

      Tak bo kak bo Karbova Olga rekla in pika!

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2018 ob 20:43 Nata gost

      Ja ona je edina in vsemogoca, brez napak ona ze ve!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.03.2018 ob 22:14 Prlek gost

      Ja Nata v to je samo volga prepricana. Narod pitaj, vsak 2.kozla

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.