https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Ste tudi vi zasvojeni z mobilnim telefonom?

 

Mobilni telefoni so bili sprva namenjeni predvsem odraslim, za službene namene. Za uspeh med mlajšimi kupci sta kriva predvsem pocenitev naprav ter izredna priročnost. Mladostniki po vsem svetu, v zadnjem času dajejo mobilnim telefonom prednost pred računalniki. 

Zasvojenost je bolezen, ki prizadene človekovo telo, njegovo duševno stanje, odnose z ljudmi ter tudi sposobnost za produktivno življenje. Čeprav je splošno mnenje, da zasvojenost povzročajo le kemična sredstva, kot so alkohol in droge, to ne drži popolnoma. Čeprav omenjena sredstva res povzročajo odvisnost pa velja omeniti, da so vse pogostejše nekemične oblike zasvojenosti. Mednje lahko uvrstimo odvisnost od odnosov, iger na srečo, spolnosti, zdrave prehrane, v zadnjem času pa se močno izpostavlja odvisnost od interneta, mobilnih telefonov in aplikacij. 

V ZDA je bila že pred leti izvedena raziskava Harris Interactive, ki se je osredotočila na uporabo mobilnih telefonov med najstniki. Mladostniki od 13 do 19 let so odgovarjali na vprašanja glede uporabe telefona, odnosov do telefona, vedenjskih značilnosti ter o lastnih željah v prihodnosti glede mobilnih aparatov.

Pojav nomofobije

Leta 2008 je raziskava britanskega Post Offica pokazala, da ima več kot polovica prebivalcev Velike Britanije strah pred mobilno nedosegljivo. Ta strah zajema prazno baterijo, izgubo mobilnega telefona in strah pred nedosegljivostjo. Le nekaj let pozneje se je izkazalo, da za omenjeno boleznijo trpi več kot 66 odstotkov svetovnega prebivalstva.

Dr. Janez Rojšek, spec. klin. psih., in psihoterapevt-supervizor na Združenju psihoterapevtov Slovenije razlaga, da o nomofobiji govorimo takrat, ko strah pred nedosegljivostjo vpliva na naše doživljanje, mišljenje in ravnanje v taki meri, da nam v življenju povzroča težave pri urejanju vsakdanjih zahtev, ter tako osiromaši naše odnose in življenje.

Kolikokrat ste se že soočili s tem strahom?

Spomnite se, kako se počutite, kadar založite svoj telefon? Ali ko se vam izprazni baterija, pri sebi pa nimate polnilca. Verjetno se pri večini pojavi nervoza. Kadar greste s prijatelji na pijačo, boste verjetno bolj pogrešali svoj telefon, kot denarnico, razen seveda, če ste eden redkih primerkov, ki svoj čas vendarle raje namenijo prijateljem, kot pa neprestanemu preverjanju Twiterja, Facebooka ali sms-ov. Se spomnite, kdaj ste nazadnje v roke pred spanjem namesto telefona vzeli dobro knjigo? Ali brez njega odšli na pivo? Kdaj ste se s prijatelji dejansko pogovarjali, spoznavali nove ljudi, se objemali, plesali, smejali in navezovali pristne stike, ne da bi vas zmotila nova objava na Facebooku, nov Snapchap ali preprosto sporočilo. In nenazadnje, kdaj ste nazadnje pogledali film, ne da bi vmes pregledali aktualne Twitte?

Naši mobilniki in aplikacije, so postali središče našega sveta in zdi se, da je zasvojenost od njih, postala del vsakdanje družbe, s katero se nihče ne obremenjuje. Čeprav se zdi, da večina prebivalstva z odvisnostjo »normalno« funkcionira, se je potrebno zavedati, da se kvaliteta življenja na račun pametnih telefonov in raznih aplikacij zmanjšuje. Nemalo jih trpi za nespečnostjo, možnostjo fokusiranja na delo, stresom in socialno anksioznostjo. Zato je pomembno, da se začnemo zavedati problema. Ko uporabljamo telefon z namenom, da se zamotimo in pomirimo, ko smo tečni, živčni in zdolgočaseni, tvegamo korak, ki nas vodi v odvisnost.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.