https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Poznate razliko med sladkorjem in medom?

Murska Sobota  

Danes, 20. aprila, Čebelarska zveza Slovenije v sodelovanju s čebelarskimi društvi pripravlja dan odprtih vrat slovenskih čebelarjev in ob tej priložnosti bodo v več kot 125 čebelarskih društvih obiskovalcem predstavili čebelarsko dejavnost in življenje čebel. Veliko se govori o primerjavi medu z belim sladkorjem. Razliko pojasnjuje prim. Peter Kapš, dr. med., avtor več kot 100 strokovnih člankov in 20 samostojnih knjig, med njimi Med in zdravje, Bolezni dihal in čebelji pridelki, Hrana in rak, Mleko za zdravje, Zdravljenje s čebeljimi pridelki (apiterapija).

Med je naravno sladilo, ki ne potrebuje dodatnih postopkov predelave, da postane uporaben. Kakovost, pestrost izbire in bogastvo arom so prednosti slovenskega medu. Njegova edinstvena aroma je odvisna od tega, kje čebele nabirajo nektar ali mano (sladek izloček, ki ga predelajo žuželke iz soka nekaterih rastlin). Kot ogljikov hidrat, je med dober vir energije. Je invertiran sladkor, sestavljen iz enostavnih, lahko prebavljivih vrst sladkorjev, predvsem iz glukoze in fruktoze. 

Sladkor je naravno sladilo iz skupine ogljikovih hidratov, s kemijskim imenom saharoza. Beli oz. rafinirani sladkor vsebuje več kot 99,5 odstotkov saharoze v suhi snovi. Rjavi sladkor oz. surovi, ki je vmesni produkt ekstrakcije saharoze iz sladkornega trsa, pa vsebuje do 99,5 odstotkov saharoze v suhi snovi.

Raziskovalci so ugotovili, da sladkor poleg trsnega sladkorja ne vsebuje nič, v medu pa je glavni grozdni in sadni sladkor, trsnega sladkorja med skoraj ne vsebuje. V medu so našli še veliko drugih, za človeka koristnih sestavin. 

Razlika med belim sladkorjem in medom

V belem sladkorju najdemo le disaharid saharoza, ki se razgradii v dva monosaharida, glukozo in fruktozo. V medu so tudi sladkorji, vendar v njem še najdemo več kot tisoč drugih snovi, in sicer: encime, mineralne snovi, protibakterijske snovi, kisline, dišavne snovi, vitamine, aminske kisline, flavonoide in še kaj. Torej med vsebuje vse kar potrebuje človeško telo, zato ima posebne lastnosti, ne le sladkost. 

Čebelji pridelki (med, propolis, cvetni prah, vosek,...) so naravna zdravila. Zaradi bogate sestave čebeljih proizvodov lahko z njimi pomagamo pri zdravljenju osnovnih bolezni. Čebelji pridelki delujejo  pozitivno na dvig imunskega sistema in zdravja. Med še dandanes priporočajo športnikom, saj prinaša energijo, pomaga pri utrujenosti, spodbuja delovanje srca ter pomaga k hitrejšemu okrevanju. 

Pri sladkanju čaja ali kave z belim sladkorjem, dobimo le občutek sladkosti, z uporabo medu pa dobimo tudi druge vrste sladkorja, zlasti sadnega (fruktozo), ki so koristni za telo. Med ima v primerjavi z belim sladkorjem manjši vpliv na količino glukoze v krvi, in to predvsem zaradi visoke vsebnosti fruktoze. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.