https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

MLADI

Na 16. mednarodnem debatnem turnirju v Ljutomeru zmagali dijaki iz ZDA

Ljutomer, 12.3.2018  

Na Gimnaziji Franca Miklošiča v Ljutomeru je od 8. do 10. marca potekal že 16. mednarodni debatni turnir. V debatiranju so se pomerili mladi iz desetih držav, dogodek pa so pripravil v sodelovanju z Za in proti, zavodom za kulturo dialoga Slovenija (ZIP).


Mednarodni debatni turnir vsako leto s številnimi aktivnostmi razgiba dogajanje v šoli in njeni okolici, tako so bili s predstavitvami in pogovori pri šolskem pouku vključeni tuji učitelji ter dijaki. Na turnirju so sodelovali predstavniki držav Bosne in Hercegovine, Češke, Hrvaške, Italije, Madžarske, Nemčije, Slovenije, Turčije, Velike Britanije in ZDA. Osrednja aktivnost dogodka so bile tematske debate in »impromptu« debate.

Pred začetkom turnirja so se lahko tekmovalci pripravljali na naslednje teme: Vesoljskih raziskav in poletov ne bi smeli privatizirati; Afriške države bi morale izstopiti iz mednarodnega kazenskega sodišča in ustanoviti afriško alternativo; Ko gre za gradnjo potrebne javne infrastrukture (mostovi, kanalizacija, igrišča, šole, bolnišnice ipd.), mnenja lokalnih prebivalcev ne bi smeli upoštevati. Teme impromtu debat, za katere tekmovalci izvejo eno uro pred debato, pa so bile: Vse droge bi morali legalizirati; Neplačano pripravništvo bi morali prepovedati; ZDA bi morale iz svoje ustave odstraniti 2. amandma (amandma o posedovanju in nošenju orožja).

Turnir je organizacijsko zahteven projekt, o čemer pričajo tudi številke: 10 držav, 48 ekip, 32 sodnikov, 30 prostovoljcev GFML in 47 dijakov ter njihovih družin, ki so ponudili svoj dom gostom iz tujine; skupaj torej več kot 200 ljudi, ki jih je koordiniral mag. Saša Pergar. V finalni debati sta se pomerili ekipi Logos Bermuda iz Slovenije in USA Red iz ZDA. V finalu je zmagala ekipa iz Združenih držav Amerike. Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) je sodelovala z ekipo: Hana Rakuša, Lora Gržin, Vanja Vogrinec, Urška Filipič in Ula Litrop, tekmovalke pa so se uvrstile v zlato sredino.

»Cilj debate je uvesti dijake v sodelovanje na mednarodnih dogodkih, obenem pridobivajo znanja o organizaciji mednarodnih dogodkov, spoznavajo jezike in jezikovne razlike, se sporazumevajo v tujih jezikih, razvijajo medkulturne kompetence in narodno ter kulturno zavest, razvijajo tudi kritično razmišljanje in vedenja o sodelujočih državah. Urijo se v debatiranju po pravilih in najpomembneje, družijo se z vrstniki z različnih koncev sveta,« sta o zanimivem dogodku in izkušnji za mlade povedala mentorja debate na GFML Liana Miholič in Aleš Kustec.

Debatni turnir v Ljutomeru je bil obenem iztočnica in vaja za svetovno srednješolsko debatno tekmovanje WSDC, ki bo letos v Zagrebu, na njem pa bodo svoje države zastopale tudi nekatere sodelujoče ekipe. Prijetno druženje vseh sodelujočih na turnirju so zaokrožili v petek zvečer v Termah Banovci na t. i. Country exhibiton. V okviru debatnega turnirja je zaživela tudi nova spletna stran, ki jo lahko obiščete na spodnji povezavi.


Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.