https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Velikonočni zajtrk z Dušico Kunaver

Radenci, 13.03.2018 ob 13:40  

V hotelu Radin, v Radencih, je v ponedeljek, 12. marca 2018, potekalo druženje ob pisankah,  pogovor o izročilu z namenom medgeneracijskega sodelovanja s prav posebno gostjo, Dušico Kunaver.

Dušica Kunaver že 30 let potuje po Sloveniji in uči, predava ter predstavlja različne oblike dediščine in se zavzema za njeno ohranitev.  Spregovorila je o Veliki noči, njeni simboliki in zgodovini (v osnovi gre za plodnost, novo življenje – zato vsa ta jajca in potrebni zajci).

Jajce predstavlja simbol novega življenja. Kunaverjeva je poudarila vlogo velikonočnega časa, ki se razlikuje od drugih »krščanskih« praznikov. V družabnem delu je sledilo poklanjanje jajca. Pravijo, da »jajce se iz ljubezni daje«, torej moraš zelo paziti, komu podariš izbrano jajce oziroma »ne ga dati komurkoli«. Poklanjanje jajc simbolizira neke vrste ljubezensko pisemce, ki naj bi izhajalo iz daljne preteklosti (ljubezensko družbeno nesprejemljivo je izreči zgornje napisane primitivizme, zato so jajce "talali" oz. delili). V zgodovini bi naj obstalo 1000 načinov in tehnik barvanja jajc (najbolj znane so vosek, olje, naravne barve/barvila, lubje, rdeča pesa itd).

Na dogodku so se predstavili tudi domačinka Ana Kosednar, z izdelavo pirhov na poseben način (tehnika praskanja), ter otroci iz Vrtca Radenci. Ena bolj znanih je originalna tehnika goričke jajce »praskane jajčke«.

Mogoče si je bilo ogledati tudi kvačkanje jajc, izdelavo volnenih izdelkov oziroma “plaščkov” za jajca.

Na koncu so dodali, da «zgodba šteje« in sledil je voden ogled velikonočnih jedi.

 Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.03.2018 ob 13:52 gost

      Tovarišica Dušica, še na mnoga leta! Bila je tudi zelo dobra in ljudska učiteljica.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.