https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Bo v Pomurju zgrajen nov plinovod iz Madžarske?

Lendava, 15.03.2018 ob 15:30  

Prvi odsek v celotnem sistemu plinovoda, ki bo povezal Slovenijo in Madžarsko, bo potekal od Pinc do Lendave in bo dolg devet kilometrov, nadalje pa bo v smeri Kidričevega prečkal pet pomurskih občin. S tem bo Slovenija povečala svojo energetsko oskrbo in zanesljivost dobave plina.

Plinovod med Slovenijo in Madžarsko je Evropska komisija uvrstila na seznam 195 ključnih projektov energetske infrastrukture že 18. novembra 2015. Vlada RS pa se je seznanila z najustreznejšo različico umestitve v prostor, ki je proučena v gradivu »Državni prostorski načrt (DPN) za prenosni plinovod R15/1 Pince–Lendava«.

»Vlada kot najustreznejšo potrdi rešitev, s katero se načrtuje prenosni plinovod, ki poteka od stične točke na slovensko madžarski meji do mejne merilno regulacijske postaje Pince, nato se usmeri proti zahodu in poteka po južni strani avtoceste A5 mimo naselja Petišovci do obstoječe merilno regulacijske postaje Lendava,« so zapisali na seji vlade RS.

Celotna trasa plinovoda bo obsegala 114 kilometrov; najprej od kraja Nagykanizsa na Madžarskem do meje s Slovenijo v dolžini 42 kilometrov in od Pinc, mimo Lendave do Ljutomera ter še naprej v smeri Kidričevega, v skupni dolžini 72 kilometrov. Izgradnja plinovoda bo slovenskim dobaviteljem plina omogočila dostop do madžarskih skladišč, po drugi strani pa bodo lahko madžarski dobavitelji plina dostopali do plinskih virov v sosednji Italiji in na severnem Jadranu.

Obenem pa že potekajo priprave in postopki za gradnjo drugega prenosnega plinovoda od Lendave do Kidričevega z oznako M9, ki bosta zaradi okoljevarstvenih razlogov tekla vzporedno. Na osnovi tega plinskega sistema z oznako R15/1 bo Slovenija povečala zanesljivost oskrbe s plinom in zmanjšala odvisnost od ostalih energetskih virov. Gre za prvo povezavo slovenskega in madžarskega plinskega sistema, kjer bo po nekaterih napovedih količina pretoka 500 milijonov kubičnih metrov letno.

Prav tako se bo v Pincah končal tudi visokonapetostni daljnovod od Pinc do Cirkovec, ki bi ga glede na dogovor z Madžarsko že morali zgraditi. Vzrok za časovni odlog pa je v umeščanju v prostor, kjer je ovira tudi dva kilometra dolg odsek po hrvaškem katastru. Načrtovana plinovod in daljnovod s pripadajočo infrastrukturo, bosta potekala na območju petih pomurskih občin, Lendave, Velike Polane, Črenšovcev, Razkrižja in Ljutomera. Izgradnja plinovoda dveh sosednjih držav pa je vzbudila tudi pozornost vlagateljev v petišovsko plinsko polje, kjer se postavlja vprašanje vplivov mednarodnega plinovoda na obstoječo in načrtovano plinsko infrastrukturo. Po pripravah in načrtovanju izgradnje plinovoda in daljnovoda lahko zaključimo, da postaja Pomurje, kot nekoč obrobna pokrajina Slovenije, skupaj z avtocestno in železniško povezavo vse bolj pomembno prometno, logistično in energetsko stičišče.

Foto: Arhiv Pomurec.com  

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.03.2018 ob 17:20 herc gost

      Kdaj je že rüslavi Erjavec govoril o plinovodu in od tega nikoli nič

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.03.2018 ob 18:34 gost

      Glij prek Prekmurja, da ga pa raznesi, te mu pa doj kapali na Švedskun, azanjat neki!

      5 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.