https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

TRENDI

Ali znate uporabljati začimbe? (Prvi del)

 

V prvem delu se bomo posvetili uporabi bazilike, brinovih jagod, cimetu, curryju, čebuli, česnu, ingverju, klinčkom ter koleandru. 

Bazilika je mediteranska začimba, ki jo pri večini jedeh zmerno uporabljamo. Pri juhah kot sta krompirjeva, zelenjavna ter fižolova /grahova juha lahko dodamo malo bazilike. Ribje jedi so vse srednje začinjene z baziliko, izjema so ocvrte ribe. Na dušeno teletino, svinjsko in ovčje meso lahko “potrosimo” malo bazilike. Slednjo uporabljamo tudi pri tatarskem bifteku, sesekljanih zrezkih, vampih in golažu. Medtem, ko pri paprikašu in divjačini ne potrebujemo biti posebej pozorni (zmerno začinimo), moramo ragu zelo previdno začiniti. Pri prilogah z gobami in temnimi omakami z baziliko zmerno ravnamo. V zeleni solati je bazilika zmerno “dobrodošla”. Pri kumarični in paradižnikovi pa z baziliko naj ne bi pretiravali. 

Z brinovimi jagodami lahko bogato začinite kislo zelje, nekoliko manj kuhane ribe in divjačino po lovsko. Posebej previdni moramo biti pri dodajanju brinovih jagod v ribjo juho, v katero jih dodamo zelo malo.

Cimet je začimba, ki jo uporabljamo predvsem pri krhkem testu, kvašenem testu in kompotih.

Indijska začimba curry se največ uporablja pri rižu. Zmerno jo uporabljamo pri dušeni teletini, svinjini ter ovčetini, pečenki, paprikašu in perutninski pečenki. S curryjem ne pretiravamo pri vampih in raguju.

S čebulo kuhamo oziroma jo pražimo skoraj povsod. Priporočljivo jo je uporabiti pri kuhanju krompirjeve, zelenjavne, fižolove in grahove juhe, ribjih jedeh (z izjemo ocvrte in pečene ribe), pri tatarskem bifteku, jetrcih, golažu ter paprikašu in raguju. Med prilogami jo v največji meri uporabljamo pri svetlih in temnih omakah ter gobah. Čebula se ujema s paradižnikovo solato. S čebulo moramo zelo malo začiniti govedino, pečenko in ragu. V zmerni količini se čebulo uporablja pri goveji ter ribji juhi, sesekljanih zrezkih, vampih, žolču, rižu in divjačini po lovsko. V špinači ali v kumarični in krompirjevi solati naj bi prav tako zmerno uporabili čebulo.

Česen je podobno kot čebula pogosto v uporabi. Zelo je “dobrodošel” pri juhah (fižolovi, grahovi ter ribji) in brodetu. Česen naj bi v zelo majhnih količinah uporabljali pri marinadah, govedini, ovčetini ter raguju. Na priloge kot so testenine ali gobe dodamo, čim manj česna. V zeleno solato se česna doda zelo malo. S česnom zmerno začinimo zelenjavno juho, pečene in kuhane ribe, dušeno svinjino ter večino mesnih jedi (izjema jetrca) ter paprikaš. V zmerni količini je česen prisoten v svetlih in temnih omakah ter različnih prikuhah kot so zelje, kislo zelje, špinača, zelenjavni pireji.

Ingver velja za zelo močno začimbo in ga zelo previdno uporabljamo, torej v zelo majhnih količinah, pri ocvrtih ribah, ribjih marinadah, raguju, rižu, cmokih, žličnikih ter kvašenem testu in kompotu.

Ob kuhanem vinu so klinčki nepogrešljivi, a mnogi ne vedo, da z njimi lahko začinimo tudi določene jedi kot dušeno svinjino, ovčetino, divjačino po lovsko, riž, krhko testo in kompot.

Koleander je po vonju zelo intenzivna rastlina, s katero zelo previdno začinimo govejo juho in govedino. Zmerno lahko koleander uporabljamo tudi pri začinjanju gob.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.