https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Žabe se prebujajo, pomagajmo jim čez cesto

Lutverci, 21.03.2018 ob 13:00  

V občini Apače, natančneje v vasi Lutverci so prostovoljci ob glavni cesti namestili 300 metrov varovalne mreže. Slednja onemogoča prosti prehod dvoživk (žab) preko ceste in s tem preprečuje pogin številnih dvoživk na cesti. Ob mrežah vsak večer poberejo živali ter jih varno prenesejo na drugo stran ceste. Načrtujejo tudi varovalne mreže ob Blaguškem jezeru ter Podgradu (ob Gornji Radgoni). Vse, ki so pripravljeni pomagati, vabijo na postavljanje mrež in prenašanje žabic na lokacijah Lutverci, Podgrad, Črešnjevci, Kraljevci- Blaguško jezero, Boreci, Petanjci, Krašče-Ledavsko jezero. Ob tem sodelujejo tudi z Zavodom RS za varstvo narave, ki je nabavili mreže. Več informacij dobite pri Društvu za zaščito živali Pomurja.


In zakaj žabe prečkajo prometne ceste? Na žalost so na drugi strani ceste gramoznice, kjer žabe odlagajo mrest. Vsako pomlad se iz prezimovališča vračajo proti vodam in velikokrat jim cesta prepreči pot do cilja.

Prometni znaki se niso izkazali za odlično rešitev, saj veliko voznikov ne zmanjša hitrosti vožnje ter ob tem povozi veliko število dvoživk. Društvo za zaščito živali Pomurja je sicer objavilo spodbudno novico, da so v treh dneh varno prenesli 575 krastač, zelenih reg in rjavih žab. Nizke temperature so selitev dvoživk nekoliko ustavile, a takoj ko se bodo temperature dvignile, se selitev dvoživk nadaljuje. Več žab bomo rešili pred poginom, manj bomo imeli polžev. Slednji so namreč težava marsikatere gospodinje na domačem vrtu.

Žabe so del prehranjevalnih verig. Z žuželkami se prehranjujejo žabe. Slednje so hrana belouškam ter štorkljam. V primeru izumrtja žab, bi se podrla prehranjevalna veriga omenjenih živali ter povečalo bi se število žuželk.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.