https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Po odstopu premierja Cerarja največ pridobila njegova stranka SMC

20.03.2018 ob 15:00  

Nenaden odstop predsednika vlade Mira Cerarja prejšnji teden je še pospešil živahno dogajanje na političnem prizorišču.

Glede na podatke raziskave Vox populi, ki jo izvaja agencija Ninamedia, so pred odstopom premierja Cerarja imeli največjo podporo izmed anketiranih Socialni demokrati, po odstopu pa jih je prehitela Lista Marjana Šarca. Prav tako se je po Cerarjevem odstopu nekoliko povečala priljubljenost njegove Stranke modernega centra.

Najvišje tri uvrščene politične stranke si tesno sledijo

Izraženo v številkah, so na vrhu priljubljenosti strank po zadnji marčevski raziskavi Socialni demokrati (SD) z 12,7 odstotka podpore, ki se glede na prejšnji mesec ni bistveno spremenila. Na drugem mestu jim sledi Lista Marjana Šarca z 12,4 odstotka podpore, kar je nekaj manj kot meseca februarja. Na tretjem mestu sledi Slovenska demokratska stranka (SDS) z 11,7 odstotno podporo anketiranih, kar je približno enaka podpora kot mesec prej. Tako si prve tri politične stranke na vrhu glede na izraženo podporo zadnje ankete, dokaj tesno sledijo druga za drugo.

SMC in NSi z večjo, Levica z manjšo volilno podporo

Na četrtem mestu političnih strank je ponovno Stranka modernega centra (SMC) s 7,6 odstotno podporo. Peta je Demokratična stranka upokojencev Slovenije (DeSUS) s 4,9-odstotno podporo, ki je prav tako približno enaka kot februarja. Novo Slovenijo (NSi) bi volilo 4,8 odstotka vprašanih, kar je večja volilna podpora kot prejšnji mesec. Prag državnega zbora bi prestopila še Levica, ki bi prejela 3,6-odstotno podporo, ki pa je v primerjavi z mesecem poprej precej manjša.

Če bi podatke iz javnomnenjske raziskave pretvorili v poslanske sedeže oz. mandate, bi dobili sledeča razmerja v parlamentu:

SD - 19

Lista Marjana Šarca – 19

SDS - 18

SMC  - 12

DeSUS - 7

Nova Slovenija - 7

Levica -  6

Po Cerarjevem odstopu so se karte nekoliko premešale

Del raziskave javnega mnenja, ki je bil izveden po Cerarjevem odstopu, je pokazal, da je SMC edina stranka v vladni koaliciji, ki ji je odstop koristil. Po teh podatkih je na vrhu Lista Marjana Šarca, sledi SD in nato SDS, imajo pa vse tri stranke nekoliko nižjo podporo. Nasprotno je podpora volivcev SMC-ju po premierjevem odstopu višja, prav tako je v primeru Levice, ki je prehitela NSi in DeSUS.

Foto: dz-rs.si

Predsednik Borut Pahor še vedno najbolj priljubljen

Medtem, ko vlada RS opravlja le še tekoče in nujne zadeve, pa na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov še naprej ostaja predsednik Borut Pahor. Na drugo mesto je uvrščen Milan Brglez, precejšen padec je zaznati pri Marjanu Šarcu, ki je z drugega zdrsnil na peto mesto. Za tri mesta se je povzpel Miro Cerar, Matej Tonin pa je v primerjavi s februarjem izgubil štiri mesta. Večjih sprememb v spodnjem delu lestvice priljubljenosti ni zaznati, zapuščata jo Vinko Gorenak in Janez Janša, vračata pa se Goran Klemenčič in Eva Irgl. Po odstopu premierja Cerarja je predsednik Pahor danes opravil prvi del pogovorov z vodji poslanskih skupin o datumu volitev v državni zbor in morebitnem predlogu za novega mandatarja.

Foto: picmog.com

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.03.2018 ob 16:22 sdsdsadsafrfghxh gost

      ha ha ka pa senjaš mađister ?

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.03.2018 ob 17:39 Jo gost

      Pa lepo vas prosim smc ,vse ja zafural Vij budale pa tou podpirate

      13 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.03.2018 ob 18:43 gost

      pa kak de židan predsednik vlade lepau vas prosin. Vejpa treh stavkov vkup nespravi.

      12 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.03.2018 ob 18:46 Zetor gost

      Jo..v totalni kmici si,glava ti zelo malo dela...kaj je zafuro ce ja pol manj bresposelnih da ne nastevam naprej mal se zberi!!

      7 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.03.2018 ob 19:50 dfadfgafghsaf gost

        zetor ne bluzi ;-) menje nezaposlenih je na račun bega mladih v tujino ;-) letno 8000 to je ena zadeva druga je ka jih dosta sploj neje prijavljenih ali pa so jih zbrisali iz evidence brezposelnih in tretje dosta jih znan ka so spremenili stalno prebivališče v avstriji samo ka nede trbelo davke plačati v slo ;-) taka nej pisati ka je smc neka napravila za brezposelnost

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.03.2018 ob 19:49 šanči gost

      Zetor ...... Pol manj zaposlenih ?Ja ker so ljudje našli delo v Avstriji in v drugih državah .Zafuro je vse kar se je dalo .Če bi bil takši kot je znal govoriti in se slitniti ne bi stisno rep med noge .Kar je izbral mu je edino odgovarjalo ker ve da bi na volitvah bukno to je 100 %

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.03.2018 ob 20:22 gost

      Ja tudi g. Teran - Židan je tudi eden od BOTROV te NASTAVLJENE vlade.Zdaj pa spet forsirajo ŠARCA. V SLO nas zmeraj spravijo na tanki LED. Zdaj pa je zadosti,bar z moje strani. PODPRL bom DESNICO. Zgoraj omenjeni ZETOR pa si naj pospravi PODSTREŠJE ne pa da naklada BEDARIJE.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.03.2018 ob 20:23 Zanimivo gost

      Zanimivo Pomurec.com, za Cerarja je omogočeno komentiranje, za bolnišnico NI.

      9 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.03.2018 ob 21:19 Zetor gost

      Šanči..v Avstriji dela 3000 ljudi kje pa je ostalih 60000 tisoc...pa iz drugih drzav k nam isto pridejo delat vec kot v avstrijo...pises na pamet,ne da se nic naredit ker druge stranke zaradi interesa lasnega blokirajo reforme,s tem odstopom ti hoce Cerar to pokazat...mal misli s svojo glavo..lp

      8 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.03.2018 ob 6:25 rtzuweuweuweu gost

        zetor ne bluzi ;-) menje nezaposlenih je na račun bega mladih v tujino ;-) letno 8000 to je ena zadeva druga je ka jih dosta sploj neje prijavljenih ali pa so jih zbrisali iz evidence brezposelnih in tretje dosta jih znan ka so spremenili stalno prebivališče v avstriji samo ka nede trbelo davke plačati v slo ;-) taka nej pisati ka je smc neka napravila za brezposelnost

        10 4 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      21.03.2018 ob 8:22 gost

      Na naslednjih volitvah volim SDS.

      15 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      21.03.2018 ob 10:56 Zetor gost

      Butlen si...ni pomoci

      5 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.03.2018 ob 17:32 gajdaš gost

        Zetor .......... Ti verjetno živiš v Sloveniji samo nekaj mesecev .Kaj le je napravo Cerar in njegova vlada ?Javnem sektorju plače dvignil kaj pa delavcem drugod ? Cerar je stopil v prevelike bataše in vido da mu je odklenkalo pa raje spijzdo .Magares z vankrajivimi čobami

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      21.03.2018 ob 20:31 Zetor gost

      Kaj ima Cerar z delavci saj niso pri njem zaposleni,ti vse mesas ,skoda da ti razlagam kaj je naredo v samo dobrih 3 letih...ti ocitno verjames da gre to ces noc pa bo polno denarja...smo med najbolsimi v evropi po rasti gospodarstva za to je potreben cas vsaj 10 let ce bo taka rast naprej...ne pisi pravlic od SDS stranke k i je v casu 1945

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.03.2018 ob 9:37 polala gost

        Zetor @@@ Med najboljšimi v Eropi in med najslabše plačanimi v Evropi .Za kaj še delavci imajpo vedno male in zajamčene plače z katerimi ne morejo preživeti od plače do plače če je tak dobra gospodarska rast .Cerar je butlin in tij isto

        7 3 Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      22.03.2018 ob 11:36 Zetor gost

      Zato ker je tvojSDS zapufo drzavo od te6 naprej...kredite je potrebno tudi vracat...

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      22.03.2018 ob 16:40 driska gost

      Na Vox populi se jaz ščešen ko bom drislav .

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.