https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Ministrstvo razveljavilo odvzem dovoljenja bioplinarni, krajani ogorčeni

21.03.2018 ob 9:40  

Lanskega novembra je Agencija Republike Slovenije za okolje po neumornem in glasnem protestiranju krajanov in lendavske občine izdala odločbo o odvzemu okoljevarstvenega dovoljenja lendavski bioplinarni. V podjetju Ecos Center, katerega lastnik je Jožef Pavlinjek, so se na odvzem pritožili. Ministrstvo je podjetju kljub nestrinjanju občinarjev in opozarjanju krajanov na neznosni smrad in okoljsko škodo ugodilo in odvzem dovoljenja preklicalo.

Ministrica za okolje in prostor Irena Majcen, lendavski župan mag. Anton Balažek in občinski svetnik mag. Tibor Hebar so se natanko pred tednom dni sestali v Ljubljani, kjer je Majcnova občinarja seznanila z razveljavitvijo odvzema okoljevarstvenega dovoljenja. Dovoljenje za delovanje razvpite lendavske bioplinarne tako ostaja veljavno. 


Foto: www.ecos.si

Pavlinjekova družba Ecos Center bioplinarne sicer ne bo mogla kar čez noč vnovič zagnati, saj ostaja veljavna inšpekcijska prepoved obratovanja do odprave vseh nepravilnosti. Situacija za krajane torej za zdaj ostaja nespremenjena, tudi sicer na strani najemnice bioplinarne, družbe Ecos Center, ni volje za ponoven zagon. Stečajni upravitelj družbe Ecos, lastnice bioplinarne, Matjaž Nanut je za časnik Delo izjavil, da najemniška družba "že nekaj časa ni poravnala najemnine".

Lendavčani so dolgo glasno izražali nestrinjanje z delovanjem bioplinarne, predvsem so opozarjali na negativne okoljske vplive in neznosni smrad, ki se je širil v njeni okolici.

Lendavska občina pričakuje, da bodo vse pristojne institucije ravnale enako

Za mnenje smo povprašali tudi na Občino Lendava, od koder so nam sporočili, da ima bioplinarna veljavno odločbo inšpekcijskih služb, ki ji onemogoča dovoz surovin in s tem tudi obratovanje. "Od ministrstva pričakujemo, da v skladu s svojimi pristojnostmi in v skladu s sklepom vlade revidira okoljevarstvena dovoljenja izdana bioplinarni. Pri tem ne gre za politične odločitve temveč za korektnost postopkov v skladu z zakonodajo. Smatramo, da mora ministrstvo izvesti nadzor nad delom Inšpektorata RS za okolje in prostor, ki vodi omenjene postopke. Občina bo ravnala v skladu s svojimi pristojnostmi in bo tudi v prihodnje ščitila interese lokalnega prebivalstva. Pričakujmo, da bodo vse pristojne institucije ravnale enako. Občina bo vztrajala pri tem, da uporabi vsa pravna sredstva, da zaščiti interese svojih občanov, o čemer bomo obveščali javnost."
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Komentarji

    1. gost
      21.03.2018 ob 10:42 rile gost

      Pa normalno,saj ,če imaš dovoljenje in delaš po navodilih oz. pogojih ,katere zahteva ministerstvo ,ti nihče ne more vzet dovoljenja,razen ,če ti izplačajo vse stroške in morebiten dobiček za vnaprej in seveda odkupijo posestvo.Tega denarja pa občina nima in boste pač Lendavčarji še dalje živeli z tem smradom...Žal

      6 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.03.2018 ob 8:40 Lendavski smrad gost

        Lendavčani bomo živeli v smradu zato, ker je to predelovalnico svinjskega dreka v Lendavo privlekel župan. Brez njega to nikoli ne bi bilo zgrajeno na robu "druge najbolj obiskane tuiristične destinacije v Sloveniji." Prej bi morali ugotoviti, da je Balažek tisti, ki ne ve točno, kdaj kaj naj dela, preprosto nastavlja svoje zadeve in soje nesposobne ljudi, rezultat pa je smrad v stvarnem in prenesenem pomenu. Zdaj nategava ljudi za volitve z evropsko kulturno prestolnico, sam pa pojma nima, kaj je to. V Lendavi je stare kulturnike zmetal na smetišče in nastavlja mlade poslušne začetnike. Nič se ne čudim, da dela take smrdljive svinjske napake, če pa nikogar ne posluša. Občani pa... občanom pa ostajata smrad in strup.

        7 7 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.03.2018 ob 11:34 kapca gost

      Ni tako hudo kot so občani predstavljali in govorili ter gospoda Pavlinjeka krivili .Pred gradnjo bio plinarne so vsi znali in vedeli kaj je bio plinarna .En si je nekaj izmislil o smradu po tem pa še vse ovce za njim toliko o tem .Nehajte vedno iskati nekaj česar ni ker nimate prav .

      13 16 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.03.2018 ob 17:44 čondraš gost

        No, model, seveda so vsi vedeli kaj pomeni bioplinarna, ker jih mrgoli naokoli, kaj ? So pa sklepali, aha, BIOplinarna, to bo nekaj ekološko prijaznega, na žalost so ljudje in še, nasedali na EKO in BIO oznake, za katerimi se skrivajo koorporacije, večje in manjše, ki za dre.k nabijejo dvojno cene ker se njihov sicer navaden dre.k prodajo kot bio in eko. Vohal sem že jaz ta smrad, mogoče bi te mogli prikleniti za par ni na ograjo bioplinarne pa duhaj eko in bio "arome " boš videl kako je fajn, kot bi bil sosed " Gorskega zdravnika " Martina ;) . Čisti balzam za dihala .

        6 9 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.03.2018 ob 14:13 kapca gost

      13:21........ Ni res Pavljinek je delo in dela po pravilaj .To vam enim doma smrdi in po vaseh in krivite g.Pavlinjeka marš

      11 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      21.03.2018 ob 17:00 nnn gost

      kapca kelko ti je pavlinjek plačo? pelaj se mimo pa voš voho ali maš nos zaštopani?

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      21.03.2018 ob 17:22 gost

      smrdi.smrdi

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      22.03.2018 ob 8:57 mostje gost

      Lendavski smrad ........ Druga največja destinacija v Lendavi ,kje se govori samo vögrski . Tij ne jemlješ vsak dan tablet za to pa se ti meša .Bio plinarna je že dobro umeščena ampak vi ne veste kaj to sploh je in kaj to proizvaja .Za kaj se niste proti postavili ,ko jo je g. Pavljinek začel graditi ? Sedaj skačete po tolikih letih .

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        23.03.2018 ob 8:39 gost

        V Lendavi se nikoli ne ve kaj se bo gradilo, predvsem ko gre za mučke,kjer dobivajo eni v žep kar nekaj evrov. Nazadnje smo zadnji trenutek izvedeli, da želi spet nekdo gume predelovat in to nenormalne količne,se pravi še iz uvoza. Župan pa o turizmu govori (beri laže). Poleti si iz Lipe gosti odhajali zaradi smradu iz bioplinarne.

        4 0 Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      22.03.2018 ob 10:03 rile gost

      Dejstvo je,da je v Lendavi že smrdelo prej od rafinerije,polj od Leka sedaj pa od bioplinarne,Polovica Lendave ,če nej več ste skakali od veselja,da je tou BIO in se sklada z razvojem Lendave,sedaj vam pa smrdi ,a odpad iz vaših teles ne smrdij??

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      22.03.2018 ob 12:39 čondraš gost

      Najbolj pametni ste vidim tisti ki hodite delat v Lendavo, sami v vaših vukoj.ebinah nimate niti trgovine, pa pametujete o industriji, katero koristite v mestu ki vam gre tako na ku... . Kdo je skakal od veselja ? Kvečjemu tisti ki so to firmo z mučkami pripeljali v Lendavo, verjemi mi, ob firmi s 6 - timi zaposlenimi pa zares nihče ne skače od veselja ;) .

      3 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.03.2018 ob 12:52 dolga vas gost

        čondraš ......... in ,kje ste bili ko se je razvedelo ,kaj se bo gradilo ?Za kaj takrat niste zaustavili gradnje ?Sedaj po nekaj letih vam ne paše .Bio plinarna tu kjer je je na pravšnjem mestu .In če koga zanima se bo še ena drugo leto gradila ,ali pa že letos tam v bližini že obstoječe .Tako da se mora človek z tem sprijazniti .Bodo vsaj delovna mesta ,ki jih potrebuje Lendava

        5 1 Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.03.2018 ob 16:03 Rile gost

        Čondraš,nekoč je bila Mesnica v centru Lendave in ni smrdelo ,upam ,da baje bodo zgradili predelovalnico kož,katero preselijo iz Avstrije,in stem bo tudi dobilo nekaj čez 100.delavcev službo,Lep svež pozdrav..

        3 1 Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      22.03.2018 ob 15:47 dolina gost

      In za kaj se ne bi zgradila še ena bio plinarna ?A ne bi imeli vsi korist iz tega ? Ene res ne veste kaj je bio plinarna ker ste ne poučeni o tem .

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      22.03.2018 ob 21:23 bioplinarna gost

      Vsi ki ste tak pametni,dajte na vaše dvorišče bioplinarno....sicer,če bi to delali, kot so prvotno prosili dovoljenje,bi bilo ok,a iz Hrvaške svinjarije vozijo ....

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      23.03.2018 ob 19:32 mutant gost

      denar - sveta vladar !

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.