https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

OSTALI ŠPORTI

Na smučarske skoke v Planico tudi številni Pomurci

21.3.2018  

Danes se v Planici začenja finale svetovnega pokala v smučarskih skokih, vsakoletni slovenski športni nacionalni praznik in kraj, ki povezuje vse Slovence. V dolino pod Poncami se marca vsako leto odpravijo številni navijači, med njimi tudi nemalo Pomurcev, ki z navijanjem izkažejo podporo slovenskim orlom in svojo nacionalno zavest.

Smučarski skoki so že od nekdaj slovenski nacionalni šport, saj ne glede na športne uspehe slovenskih skakalcev, uživajo pozornost gledalcev po vsej državi. Planica je nacionalni simbol Slovenije, z izgradnjo novega in sodobnega Nordijskega centra pred leti, pa so se odprle nove možnosti za nadaljnji razvoj. Obenem smučarski skoki Slovence povezujejo, dajejo občutek pripadnosti in hkrati pripomorejo  k prepoznavnosti Slovenije v svetu.

Letos Planica praznuje že 84 let, sezone svetovnega pokala v smučarskih skokih si vsekakor ni mogoče zamisliti brez Planice, ki je že tradicionalno prizorišče zaključka sezone. Dolina pod Poncami je že od nekdaj sinonim za najdaljše skoke in polete smučarskih skakalcev iz vsega sveta, tu so zabeleženi že številni rekordi. Organizatorji drugih prizorišč tekem svetovnega pokala lahko Planici zavidajo spoštljivo tradicijo, odlično izpeljane prireditve in od nedavnega sodoben Nordijski center. Obenem pa se vsako leto na zaključni prireditvi svetovnega pokala zbere ogromno število gledalcev, številni se odpravijo v Planico tudi iz Pomurja.

Finale svetovnega pokala v skokih je le ena izmed dejavnosti tamkajšnjega sodobnega Nordijskega centra Planica, v izgradnjo katerega je država pred leti, tudi s pomočjo evropskih virov, vložila več kot 45 milijonov evrov. Center pa ima poleg prirejanja tekem svetovnega pokala še nacionalno vlogo. V hotelu Dom Planica, v zimski sezoni, največkrat prenočijo šolski otroci v sklopu šole v naravi, nato sledijo tuji in domači športniki, skupno pa je v hotelu več kot 20.000 prenočitev. Pomemben del zavzema še tekaški poligon, kjer čez leto trenirajo na rolerjih, pozimi seveda na smučeh. Center redno obiskujejo tudi tuje smučarske reprezentance. Naslednji večji projekt Nordijskega centra je vnovična kandidatura za organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva 2023.

FIS Finale svetovnega pokala v smučarskih skokih - Planica 2018, 22. do 25. marec 2018

- četrtek, 22. marca: kvalifikacije

- petek, 23. marca: posamična tekma

- sobota, 24. marca: ekipna tekma

- nedelja, 25. marca: posamična tekma

Dolgoletni partner Smučarske zveze Slovenije in Zlati sponzor, Zavarovalnica Triglav, je tekmovanjem v Planici zvesta že skoraj pol stoletja. Tudi to pomlad bo v okviru tradicionalne akcije Otroci Triglava v Planici omogočila nepozabno doživetje enega največjih športnih praznikov pri nas, rekordnemu številu otrok s spremljevalci iz vse Slovenije (okoli 3500). Četrtkov dan v Planici je že tradicionalno namenjen otrokom, ki ob ogledu tekmovanja preživijo nepozaben dan v družbi vrstnikov, v naravnem okolju in ob nastopu priljubljenih glasbenikov (letos BQL). V sodelovanju z največjimi slovenskimi športniki želijo otroke in druge navijače navdušiti tudi nad zdravim načinom življenja.

Obenem so pri Zavarovalnici Triglav za vse navijače pripravili mobilno aplikacijo Triglav Rekord, ki nadgrajuje analogni TV ogled tekem in med obiskovalce vnaša še več zanimanja, tekmovalnosti in povezanosti s smučarskimi skoki. Uporabniki aplikacije boste lahko postali del napete tekme in že med prenosom v živo tekmovali v poznavanju smučarskih skokov. Aplikacija je na voljo za mobilne naprave z operacijskima sistemoma Android in iOS. Tekmovanje bo športnim navdušencem omogočeno med 22. in 25. marcem in bo potekalo vzporedno s poleti. Tisti, ki se boste s športnimi napovedmi najbolj približali dejanskim rezultatom na tekmi, se boste lahko potegovali za privlačne nagrade.

Ob podpori številnih navijačev in športnih navdušencev, ki se bodo v Planico odpravili tudi iz Pomurja, bodo ta konec tedna v dolini pod Poncami slovenski skakalci zagotovo poleteli še dlje! S sabo ne pozabite vzeti zastave in kakšen zanimiv transparent, ki bodo našim skakalcem dali še dodatno spodbudo, svetu pa pokazali pravo navijaško podobo Slovenije.

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.03.2018 ob 17:43 gost

      Dalec najvecja prireditev v Sloveniji! Kaj tukaj vse vidis!.?

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.03.2018 ob 17:58 gusti gost

      Zdaj verjetno idejo tüdi tisti ki so dobili danes podporo seveda ,če ne zapravijo vse dva dnij .Nes pufe plačajo in malo še ostane saj 4 aprila spet dobijo

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.03.2018 ob 18:07 gost

      najmi nekdo pove kaj so to za ljudi ki pred banko z majhnimi otroci zasedejo vse nekje 20 kom jih z adujami in bmw se to niso prekmurski cigani saj prekmurske cigane poznamo res jevšek kaj to puščaš v soboti en cigan mi je prevo z pušče ka so samo problematični te

      9 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.03.2018 ob 18:53 gusti gost

        V Soboti de pomali tak ka z šiptarami v Velenju ka se samo doseljujejo in imajo vso pravico češ maramo jih spoštovati a ne vejo se niti podpisati

        9 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      22.03.2018 ob 9:11 gost

      to je kriva občina ja te cigane majo večjo podporo ka mi plačo orok 20 jih je pred banko jih vidiš na owf naj jih odselijo na puščo saj tam živijo njhovi vaščani

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.