https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Bodo predčasne volitve že 27. maja?

Ljubljana, 23.03.2018 ob 11:00  

Predsednik republike Borut Pahor je po posvetovanjih z vodji poslanskih skupin sprejel odločitev, da ne bo predlagal mandatarja za sestavo nove vlade. Tako se med datumi za predčasne parlamentarne volitve omenja tudi 27. maj.


Predsednik Pahor je predsednika Državnega zbora (DZ) Milana Brgleza tako obvestil, da ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, obenem pa ga zaprosil, da se na seji s tem seznani tudi DZ. To pomeni, da bo Pahor z razpisom predčasnih volitev počakal do izteka roka, ki ga imajo na voljo poslanci DZ za predlaganje mandatarja. Pahor je svojo odločitev sporočil po posvetu z vodji poslanskih skupin.

"V okoliščinah, ko se tudi sicer izteka mandat sedanjemu sklicu državnega zbora, prizadevanje za izvolitev predsednika vlade za tako kratek čas ni smiselno in potrebno," je zapisal v svojem dopisu predsedniku DZ.

V političnih razmerah po odstopu premierja Mira Cerarja namreč predsednik Pahor meni, da je najprimerneje razpisati predčasne volitve in to čimprej. Kot je zapisal, ni vseeno ali ima vlada polna pooblastila ali ne. Ker pa vlada trenutno opravlja le tekoče zadeve, je prav, da si prizadevamo za izvedbo predčasnih volitev in imenovanje nove vlade s polnimi pooblastili. Ker se po zakonodaji za predlaganje kandidata za predsednika vlade lahko odloči tudi deset poslancev ali poslanske skupine, mora glede razpisa volitev počakati na iztek predpisanega roka, je še dodal Pahor.

S svojo odločitvijo je predsednik republike skrajšal 30-dnevni rok, ki ga je imel na voljo po odstopu premierja Cerarja za predlaganje novega mandatarja. Ko se bo DZ seznanil z njegovim obvestilom, bo začel teči 14-dnevni rok, v katerem lahko kandidata predlagajo poslanci v parlamentu. Zatem sledi še tretja možnost, če uspe poslancem predlagati mandatarja v 48 urah. V primeru, da mandatar tudi takrat ni izvoljen, predsednik republike razpusti parlament in razpiše predčasne volitve.

Zaenkrat še ni znano, ali bo katera izmed poslanskih skupin ali skupina poslancev predlagala kandidata za mandatarja. Nekateri poslanci pa so se zavzeli tudi za to možnost, da bi s tem še zdajšnjemu sklicu državnega zbora omogočili sprejetje nekaterih pomembnih vsebin. Prav tako ni še znan datum predčasnih volitev, saj so parlamentarne stranke o tem različnih mnenj, se pa kot možen datum volitev omenja 27. maj.

Po posvetovanjih o datumu predčasnih volitev pri predsedniku države so se v poslanskih skupinah NSi-ja, Levice in nepovezanih poslancev (NP) ter poslanca narodnih skupnosti, izrekli za izvedbo volitev maja. Vodja poslanske skupine NSi-ja pomurec Jožef Horvat je Pahorju predstavil tudi vsebine, ki jih želi DZ do konca mandata še sprejeti. Horvat se je pri Pahorju zavzel še za postopke v zvezi z implementacijo razsodbe arbitražnega sodišča. V primeru tožbe vlade RS proti Hrvaški na evropskem sodišču, bi bilo po njegovem mnenju dobro, da bi vlada prišla iskat soglasje v parlament. V NSi si obenem želijo, da dobijo epilog poročila preiskovalnih komisij v državnem zboru.

Predsednik Pahor pa se je že v torek glede mogočega datuma volitev in morebitnega predloga za novega mandatarja posvetoval z vodji poslanskih skupin SMC-ja, SDS-a, DeSUS-a in SD-ja. V DeSUS-u in SD-ju se zavzemajo za čimprejšnji razpis volitev, v SDS-u in SMC-ju pri določitvi datuma poudarjajo pomen in možnost sprejemanja pravnih ter državotvornih vsebin v DZ-ju. V SDS-u se zavzemajo za razpis volitev 10. junija, kot možnost so podali tudi predlog za novega mandatarja. Poslanec Janko Veber je tako sporočil, da je pripravljen sprejeti kandidaturo za mandatarja, če mu bo le uspelo zbrati 10 poslanskih podpisov.

Foto: Arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.03.2018 ob 12:40 gost

      Moja izbira je SDS.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      23.03.2018 ob 16:16 gost

      Volim SDS če bo treba sto krat

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      23.03.2018 ob 16:18 hudič gost

      Na vsak način se moramo znebiti Erjavca ter Židana ,ker ta dva zmazka sta nič od nič nakladača ter prodajalca teme in megle .Marš

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      23.03.2018 ob 17:33 Pomurje na vrh gost

      Kaj pa če bi se losali vseh, ki so nam doslej vladali?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.