https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

TRENDI

Preženimo pomladno utrujenost z nasveti Tadeje Puhek Lenart

 

Prišla je pomlad, dnevi so daljši in toplejši, mi pa smo utrujeni ter brez energije. Rečemo lahko, da nas daje spomladanska utrujenost, ki ni bolezen, ampak se pojavi ob menjavi letnega časa.

 

Že velikokrat se nam je zgodilo, da smo bili popolnoma brez energije, izgoreli, potrti, depresivni, zaspani, slabe volje, razdražljivi. Spreminjanje letnih časov in še posebno prehajanje iz zimskega obdobja v spomladansko pušča nad nami takšne posledice. Naše telo potrebuje energijo in to energijo dobivamo iz kakovostne hrane. Pomanjkanje hranil v organizmu vodi v različna neprijetna stanja.

Nasvete kako premagati pomladno utrujenost je z nami delila Tadeja Puhek Lenart, univ. dipl. inž. živilske tehnologije, licencirana prehranska svetovalka.

Foto: osebni arhiv

Kakovostna hrana

Kakovostna hrana je uravnotežena prehrana, ki jo moramo uživati vsak dan s poudarkom na kakovostnih beljakovinah živalskega in rastlinskega izvora ter številnimi vitamini, predvsem vitaminom C. Pomembno je, da vsakodnevno uživamo zadostno mero zelenjave in sadja. Najbolje je, da uživamo sezonsko sadje in zelenjavo ter ga hranimo čim krajši čas v shrambi ali hladilniku. Poleg vitamina C in drugih vitaminov, ki jih dobimo, potrebujemo tudi minerale. Ključnega pomena so železo, cink, selen, kalcij in magnezij. Zato uživamo surova semena, ki so dostopna in zdrava. To so mak, lan, sezam, sončnična semena itd. Naj bodo v različnih kombinacijah.

Veliko tekočine

Poskrbimo tudi za zadostno količino popite vode. Voda je transportno sredstvo v presnovnih procesih, ki prenaša hranilne snovi v različne dela telesa. Če vode primanjkuje, celice niso sposobne ustvarjati energije. Vsak odrasel človek, bi moral čez dan popiti 2,5 l tekočine. Najboljše je v obliki vode ali nesladkanega zeliščnega čaja.

Zadosten spanec in vsakodnevna telesna aktivnost

Ne pozabimo na zadosten in kakovosten spanec ter vsakodnevno telesno aktivnost. Spanje je biokemični proces, ki nastane, ko imamo v prehrani dovolj hranil in je nujno za ohranjanje zdravja, saj pomanjkanje spanja povzroča imunološke in fiziološke posledice ter vodi do motenj v delovanju normalnih telesnih dejavnosti.

Telesna dejavnost naj bo v obliki hitre hoje, ali urejanju okolice doma, ali katerakoli drugi fizični aktivnosti (npr. tek, plavanje ali kolesarjenje).

Preženimo spomladansko utrujenost in bodimo polni energije v našem telesu ter duhu.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.