https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Društvu Kmica zagodlo vreme, teleskop so usmerili v reklamni pano

Murska Sobota, 24.03.2018 ob 13:00  

V petek zvečer je potekala redna letna skupščina astronomskega društva KMICA. Po skupščini sta sledili še 2 poljudni predavanji.

 

Po končani skupščini, okoli 19.00 je sledilo predavanje z naslovom “Opazovanje popolnega sončevega mrka s pomočjo radijskega sprejemnika,” katerega je predstavil Rok Vogrinčič, trenutno študent astrofizike na magistrski stopnji.

V predavanju je razložil nekaj fizikalnih osnov, ki so jih poslušalci potrebovali za razumevanje predavanja, nato pa je opisal celotni postopek merjenja sprememb v ionosferi, katere so nastale zaradi popolnega sončevega mrka. Svoje meritve je skupina raziskovalcev opravila v Mehiki.

Foto: pom. akad. dr. Mitja Slavinec je vodil skupščino

Naslednje predavanje je bilo nekoliko krajše narave, a nič manj zanimivo, saj je predaval pom. akad. dr. Renato Lukač. Občinstvu je opisal svoj obisk starega observatorija v Tartu, v Estoniji. Poslušalci so z zanimanjem spremljali njegove razlage o muzeju, ki stoji tam in o zgodovini ter moderni uporabi tamkajšnjega observatorija.

Po predavanjih, naj bi se v primeru lepega vremena odvila astronomska opazovanja, a jo je vreme, kot že tolikokrat prej, spet zagodlo. Da bi obiskovalcem vseeno pokazali pogled skozi teleskop, so ga člani AD KMICA skozi okno usmerili proti bližnjemu nakupovalnemu centru in si ogledali nekaj svetlečih reklamnih panojev.

Društvo Kmica je največje astronomsko društvo v Sloveniji, ki si s prirejanjem opazovanj, poljudnih predavanj in mladinskih taborov že 21 let prizadeva lepote vesolja približati širši javnosti. Obenem deluje na znanstvenem področju, med 105 člani je namreč kar sedem pomurskih doktorjev znanosti.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija