https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Z detektivi nad delavce na bolniški odsotnosti

28.03.2018 ob 6:05  

Vsi smo že slišali zgodbe ali vsaj videli v filmih, kako detektivi lahko nadzorujejo delavce, a poglejmo si kakšna pooblastila imajo detektivi pri ugotavljanju morebitnih kršitev pri bolniški odsotnosti.


Kdaj podjetje lahko najame detektiva?

Podjetje lahko najame detektiva načeloma kadarkoli. Preverjajo predvsem zaposlene, ki naj bi bili na bolniškem stažu, sum alkoholiziranosti delavcev, včasih tudi delavce, ki se na delovno mesto vozijo od daleč, predvsem zaradi potnih stroškov. Treba je omeniti, da podjetja večinoma najemajo detektive le v primeru, ko gre za utemeljen sum prekrška, saj se jim to v nasprotnem primeru ne izplača.

Kaj lahko počne detektiv?

Detektivi nikakor nimajo neomejenih pooblastil. Zbirajo lahko le podatke, dostopne iz javnih virov in evidenc ali pa z osebno zaznavo. Slednjo lahko uporabijo le na javnih prostorih, ne smejo pa posegati v zaprti zasebni prostor. Prav tako ne smejo opravljati prikritih preiskovalnih ukrepov.

Delodajalec lahko pridobi podatek o bolniški, ni mu treba poznati diagnoze

Kljub temu, da delodajalec ne sme poznati pacientove diagnoze, lahko dobi navodila o tem kaj lahko delavec na bolniškem stažu počne in česa ne sme. Delodajalec ima pravno podlago, da izve razlog bolniškega staža (bolezen, poškodba, nega,...), ne pa za pridobitev diagnoze oz. bolezni. Te podatke lahko dobi od zaposlenega ali od njegovega zdravnika.

Delodajalec mora predstaviti dokazila

Če delodajalec želi odpustiti delavca na podlagi kršitev bolniške odsotnosti, mora temu ustrezno priložiti relevantne dokaze. Npr. če ga on osebno, inšpektor ali detektiv zaloti pri delu, ki ga v času bolniške delavec ne sme opravljati. Prav tako, fotografije velikokrat veljajo kot dokaz. Nekatere delavce, ki so kršili omejitve bolniškega staža, so našli, med drugim, tudi na delu v tujini.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      28.03.2018 ob 6:58 gost

      Večina delavcev gre na bolniško ker niso zadovoljni na delovnem mestu,slabi pogoji ,slaba plača in slab odnos vodilnih kadrov do delavcev,vsaki delavec ki je motiviran rad hodi na delo !

      21 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2018 ob 8:12 Rado gost

        Meni je tudi že vsega dosta, nonstop vodilni serejo po nas zaposlenih, rad bi šou na bolniško ali ne da se mi čakati pri doktori v čakalnici...

        13 0 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.03.2018 ob 7:40 heh.. gost

      Točno tako

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      28.03.2018 ob 8:57 TNT gost

      Rado, potem ti je še nej dovolj hudo.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        28.03.2018 ob 9:21 Rado gost

        Človik, srce mi preskakuvle, visoki pritisk man pa polek toga mislin, ka man pruh... zadosta?

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      28.03.2018 ob 14:34 imre gost

      Glede bolniških so krivi delodajalci ,ker so iz delavcev naredili sužnje .

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.03.2018 ob 17:02 Naci+ gost

      NE GREM NA BOLNIŠKO - Nikomur, ki je dejansko hudo bolan, ne odrekam pravice, da gre k zdravniku in dobi bolniško; žal pa so primeri, ko je nekdo malo bolan in si pridobi nekaj dni bolovanja, vmes pa dela na kmetji, šušmari... Po takih pa je treba "udariti"! - So pa tudi primeri, ko je delavec dejansko hudo bolan in NE gre na bolniško,ampak se trudi samopozdraviti. Tudi to ni dobro,saj, na primer,če ima vročino,se lahko iz nje izcimi kaj hujšega. - Ko sem bil v delovnem razmerju, sem se izogibal zdravnika; ko pa je "počilo", so me dali na operacijsko mizo...

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.