https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

Odsevi v ogledalu

Klementina Milošič: Delodajalci v ZDA izjemno cenijo trdo delo delavcev in jih temu primerno nagradijo

30.3.2018  

V sklopu projekta »Odsevi v ogledalu: po sledeh preteklosti stopimo v prihodnost«, ki ga imamo v sodelovanju z Ameriško ambasado, objavljamo intervju s pomursko glasbeno menedžerko v New Yorku Klementino Milošič.

Za začetek povejte, kdaj in zakaj ste se odločili oditi v Združene države Amerike?

Za odhod v ZDA sem se odločila leta 2012, predvsem zaradi študija na Berklee College of Music. Sem si pa že od nekdaj želela živeti v ZDA in sem o tem razmišljala že v času študija na Pravni fakulteti v Ljubljani, kasneje pa sem svojo željo uresničila in jo združila s študijem v Bostonu.

Ste glasbena menedžerka, ki ste med drugim delali tudi za kitarista Jimmyja Pagea. S katerimi glasbeniki sodelujete trenutno?

Poleg glasbenega menedžmenta se ukvarjam tudi z glasbenim založništvom in trenutno delam pri glasbeni založniški hiši, ki upravlja oz. ima v lasti več glasbenih katalogov in pesmi skupin Offspring, American Authors, Bruno Mars, in še veliko drugih, med drugim zastopajo tudi priznanega slovenskega producenta Gramatika.

Kakšne so poglavitne razlike, ki jih opazite pri delu v ZDA in v Sloveniji?

Po mojih izkušnjah delodajalci v ZDA izjemno cenijo trdo delo delavcev in jih temu primerno nagradijo. Res pa je, da delavec tukaj ni tako zaščiten kot v Sloveniji. Tukaj en dan delaš, naslednji dan že lahko dobiš odpoved, tudi brez odpovednega roka. Včasih te večja napaka lahko stane službe, kar v Sloveniji ni tako drastično. Prav tako je konkurenca tukaj dosti višja kot v Sloveniji, zato se delavci morajo nenehno dokazovati. Razlika je tudi v odnosih med zaposlenimi, saj so v Sloveniji odnosi med samimi delavci veliko bolj osebni in manj formalni, dosti jih skupaj preživlja tudi prosti čas, medtem, ko v ZDA tega ni toliko. Res pa je, da so bili v podjetjih, v katerih sem delala do sedaj, odnosi med zaposlenimi in direktorji/lastniki manj formalni, saj jih lahko kličemo kar po imenu.

Katere so tiste prakse iz delovnega okolja v ZDA, ki bi jih bilo treba prenesti tudi v Slovenijo?

Kot že omenjeno zgoraj, delodajalci cenijo delo delavcev in jih temu primerno tudi nagradijo, ponavadi z napredovanjem in višjo plačo in tako delavce še dodatno motivirajo. Menim, da v Sloveniji tega bistveno manjka. Kljub temu, da so veze in poznanstva tudi v ZDA zelo pomembne, je še vedno pomembno, da si delaven in svoje delo opravljaš kvalitetno, kar delodajalci tudi opazijo. V ZDA zaenkrat še vedno velja, da se s trdim delom lahko daleč pride oz., da je vse mogoče, če si dovolj zagnan.

Katere so zaposlovalne, službene in delovne prakse v Sloveniji, ki se vam zdijo boljše urejene kot v ZDA?

Zaenkrat imam z zaposlovalnimi, službenimi in delovnimi praksami v ZDA boljše izkušnje kot sem jih imela v Sloveniji. Večja prednost Slovenije je mogoče dejstvo, da je delavec v Sloveniji pravno dosti bolj zaščliten kot delavec v ZDA, da ima urejeno socialno in zdravstveno zavarovanje ter da si lahko privošči bistveno več dopusta, delo je manj stresno in delovni čas je krajši.

Ocenjujete, da so možnosti za poklicni razvoj in napredovanje boljše v Sloveniji ali v tujini?

Menim, da so možnosti za poklicni razvoj dosti boljše v tujini, saj je, kakor sem že omenila, tu delo nagrajeno in možnosti za napredovanje so neomejene. Ko opisujemo ZDA, velikokrat uporabimo rek »the sky is the limit«, saj  tukaj lahko uresničiš še tako nore ideje, ljudje pa te pri tem podpirajo.

Kje se vam zdi kakovost življenja boljša in zakaj?

Kakovost življenja je zagotovo boljša v Sloveniji. V NYC ljudje večinoma cele dneve garajo, v Sloveniji si znamo vzeti čas zase in ga kar se da kvalitetno preživeti (obiski gora, morja, kolesarjenje, družinski izleti, potovanja – tega v ZDA ni tako veliko, vsaj v večjih mestih, kot je NYC, ne). Tudi hrana v Sloveniji je neprimerno boljša, manj mastna in veliko bolj zdrava. Imamo tudi dosti boljše urejeno zdravstveno zavarovanje in država nasploh je dosti bolj socialna kot npr. ZDA.

Foto: Osebni arhiv Klementina Milošič

Obiskujete še kaj Slovenijo?

Nazadnje sem bila doma Decembra 2017 po skoraj 3 letih.

Kako pa ohranjate slovensko identiteto in kulturo v ZDA?

Dosti se družim s slovenskimi glasbeniki in skupaj praznujemo večje praznike, tudi moj partner je Slovenec. Ob večjih dogodkih se dobimo tudi pri patru v slovenski cerkvi. Letos smo začeli tudi s slovenskim Happy Hour druženjem, kjer se enkrat na mesec dobimo na pijači ali pa si ogledamo razstave slovenskih umetnikov (ali njihovih potomcev), živečih v NYC.

"This project was funded, in part, through a U.S. Embassy grant. The opinion, findings, and conclusions or recommendations expressed herein are those of the Authors and do not necessarily reflect those of the Department of State"

 

 

    Fotogalerija