https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Pomurski župani: »Pomurje kot vodilna turistična destinacija«

29.03.2018 ob 15:00  

Kot smo že poročali, je včeraj na sedežu CEROP-a v Puconcih potekala 72. redna seja sveta Pomurske razvojne regije (PRR) s pomurskimi župani in vabljenimi predstavniki. Največ trenj je ponovno povzročila problematika okoli Pomurskih lekarn, zaradi česa je za naslednji teden predvidena izredna seja PRR, namenjena zgolj tej temi. Bolj složni pa so bili pomurski župani glede ostalih dnevnih točk, kot so priprave na dogodke ob stoletnici pridružitve Prekmurja k matičnemu narodu in skupen nastop Pomurja kot turistične destinacije ter Regionalne destinacijske organizacije Pomurje.


V uvodnem nagovoru je prisotne župane in predstavnike pozdravil župan občine Puconci in predsedujoči svetu PRR, Ludvik Novak. Kot je ugotovil, je bila seja sklepčna, saj je bilo prisotnih več kot 50 % županov ali predstavnikov občin iz Pomurja. Potrjen in sprejet je bil sklep o vključitvi Pomurske madžarske samoupravne narodne skupnosti občin Lendava, Dobrovnik, Moravske Toplice, Hodoš in Šalovci v Regijsko razvojno mrežo Pomurje. Prav tako je bila potrjena in sprejeta točka dnevnega reda o aktivni participaciji občin pri bolj učinkovitem izvajanju Regijske garancijske sheme za Pomurje.

Na seji so bili prisotni tudi predstavniki iz drugih koncev Slovenije, ki so predstavili primere dobrih praks na svojem področju delovanja. Med drugim so bili predstavljeni ukrepi za pomoč v kmetijstvu, sadjarjem in živinorejcem, kjer sta aktualna dva razpisa finančne pomoči za investicije. Sredstva so predvidoma na voljo tudi za Pomurje, namenjena pa so za male in srednje kmete ter podjetnike.

Pomurske občine v makroregiji »Termalna panonska Slovenija«

Nadalje so bile predstavljene aktivnosti in prizadevanja v regiji za skupen nastop in tesnejše povezovanje pomurskih občin na področju turizma. Na podlagi Strategije razvoja turizma do leta 2021, ki je bila potrjena na vladi RS v lanskem letu, se na državnem nivoju oblikujejo štiri makro turistične regije. Pomurske občine tako spadajo v makroregijo »Termalna panonska Slovenija«, ki obsega področje od Brežic do Lendave. Pomurje je, zaradi naravnih danosti, bogate kulturne dediščine in kulinaričnih posebnosti, opredeljeno kot ena od desetih vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji.

S pomočjo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo je objavljen javni razpis za sofinanciranje razvoja in promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji. Razpis s tem finančno podpira aktivnosti za promocijo in trženje na področju turizma. MOMS je pripravljena v okviru infrastrukturnih danosti Expana brezplačno zagotoviti prostore za enoten nastop pomurskih občin na področju turizma, od kjer bi usklajevali postopke za  koordinacijo turizma.

Ideja o sedežu Pomurske turistične zveze v prostorih Expana

Pomurski župani so se zavzeli za tesnejše sodelovanje preko meja občin tudi na področju turizma, konkretno, da bi manjše projekte in kraje vključili v skupno turistično zgodbo v Pomurju. Uskladiti so načrte za mrežno organizacijo RDO Pomurje, ki bi bila ustanovljena kot pravna oseba, z pomurskimi občinami soustanoviteljicami s sorazmernimi deleži. MOMS se je zavzela za sedež in pisarno Pomurske turistične zveze v prostorih Expana pri Murski Soboti, obenem je bila podana ideja o izpostavi Slovenske turistične organizacije v Pomurju.

Danes v Dobrovniku volitve novega predsednika Pomurske turistične zveze

Zavzeli so se za strategijo treh vodilnih destinacij v Pomurju – Moravske Toplice, Radenci in Lendava, ki zastopajo vse pomurske občine. Hkrati so poudarili, da je treba preseči občinske meje, saj bomo tako lažje dosegli cilj, postati vodilno področje v Termalno panonski makro regiji. Župani so se strinjali, da bo dobro razvito podeželje in turizem, v seštevku prispevalo  k boljši gospodarski in socialni sliki Pomurja. Danes bo v Dobrovniku potekala volilna skupščina za izvolitev novega predsednika Pomurske turistične zveze.

Osrednja proslava 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom v Črenšovcih

V zvezi z aktivnostmi in programom obeleževanja 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, bo osrednja proslava letos potekala v Črenšovcih. Program prireditve je zelo široko zastavljen, k sodelovanju so povabili tudi pomurske župane. Za usklajevanje organizacije prireditev v letu 2019, je bil oblikovan iniciativni odbor, v katerem so poleg občin Križevci in Črenšovci, med drugimi tudi predstavniki katoliške in evangeličanske cerkve.

Župan MOMS Jevšek je dejal, da bo stoletnica priključitve počaščena s postavitvijo obeležja na Trgu zmage v Murski Soboti. Kot se je dogovoril na sestanku z ljubljanskim županom Zoranom Jankovičem, pa bo obeležje postavljeno tudi v prestolnici, na mestu ob sidru, ki podobno simbolizira ponovno priključitev Primorske k domovini.

Snemanje dokumentarnega filma in posebne zgodovinske ure v  šolah

Ocenjujejo, da bodo predvideni okvirni stroški znašali od 350.000 do 400.000 evrov, prizadevali pa si bodo, da bi del sredstev zagotovila država, preostali del pa v soglasju pomurske občine same. V zvezi z dogodki ob obletnici priključitve Prekmurja, so predvidene še nekatere aktivnosti, kot je snemanje dokumentarnega filma in posebne zgodovinske ure v  šolah. Kot so povedali ob 100. obletnici priključitve ne gre samo za praznik Prekmurja, temveč za promoviranje državnega praznika za vse državljane RS.

V zadnji točki dnevnega reda, je med drugim, sledila kratka predstavitev projekta DEMO-EC za vključevanje upravljanja mobilnosti v pomurske občine in informacija o WiFI4EU za brezplačen internet na javnih mestih.

Foto: Pomurec.com in Visit Pomurje

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.03.2018 ob 19:33 imre gost

      Kak že pa nakladajoin lažejo ter po ovinkih iščejo podpore za volitve .Še vedno mislijo da smo res slepi ? Kakšne pobude imajo ne more človek verjeti

      13 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.03.2018 ob 19:45 Majči gost

      Ti župani so na nivoju vaških predsednikov. Če bili sposobni bi že davno imeli vodovod in kanalizacijo. Skupne občunske urade in skupne režijske obrate ki bi buli sposbni nekaj narediti. Kekci bedni.

      15 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.03.2018 ob 21:07 gost

      Ce ni javne kanalizacije, kam pol vse to tece??????

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.03.2018 ob 21:29 gost

      v tvojo prazno glavo

      1 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      29.03.2018 ob 21:35 potemkin gost

      Lendavski se je nej nika oglaso?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      30.03.2018 ob 7:11 doktor gost

      KAJE KRITIZERATE POGLEDNITE POLANSKOGA KAJE NAPRAVO NITI EDNAOBČINA JETO NEJ NAPRVILA SAMO ZATO KAON SAM VSE DIKTERA BRAEZ SVETNIKOV ZDAJ NA NOVIJ VOLITVAJ MO SAMO VOLILI ŽUPANA KA SVETNIKOV ITAK NEJTRBEJ

      7 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      30.03.2018 ob 8:24 prlek gost

      Kje pa je Ljutomerska Županja, da bi povedala svoje izkušnje,kot naj prodornejša turistična občina. Da še bi tu naredila red in pobrala sredstva.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.04.2018 ob 13:59 Prlečka gost

        Aja, da bi še v Pomurju zaprla kak zavod? Lotmerk je nazadovalna občina žal, kaj se turizma tiče.

        1 0 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      30.03.2018 ob 9:04 vinogradnik gost

      Kaj pa so potem Ga. Kos ne prepoznali za dobro kandidatko. Da bi občine na prleški strani se poenotile in podprle kandidatko. Mogoče bi rešili težave z nasprotovanji na prekmurski strani.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      30.03.2018 ob 13:58 prodajanje megle gost

      Pomurski župani: »Pomurje kot vodilna turistična destinacija« --> pa ka Red Bull, šteroga ste potrdili in v prazno vrgli 600.000 € vas še neje izučil? Milijoni turistov se že valijo proti Soboti :) Hitro hotele kcuj zidati!

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      05.04.2018 ob 9:33 gost

      Žuapni Prekmurje se je matici priključilo po dogodkih v Beltincih....Žuapn Beltincev pa raje pristane na to, da je osrednja proslava v Čerenšovcih, ki nimajo nič s takratnimi dogodki...naveza NSi rabi dogodek za promocijo svojega poslanca...žuapn Beltincev je itak že zmagal naslednje volitve, ko je vsem za 100% zvišal davek od premoženja. Res je huda razvojna občina Beltinci...niti proslave niso sposobni organizirat...

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.