https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Da majhen ugriz klopa, ne bo postal velik problem I. del

Murska Sobota, 05.04.2018 ob 9:00  

Dnevi postajajo vse toplejši in narava kar kliče po sprehodu in drugih dejavnostih na prostem. A ob tem ne smemo pozabiti, da na prostem, na nas prežijo klopi. Nevarnost vboda klopa lahko traja že od februarja pa vse do novembra. Seveda pa vsak klop ni okužen, a kljub temu je potrebna previdnost in tudi ustrezna zaščita pred njimi.


Eden od ustreznih ukrepov, s katerim se lahko zaščitimo pred okužbo, je cepljenje. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da je kljub naraščajočemu številu porabljenih odmerkov cepiva proti klopnemu meningoencefalitisu, v zadnjih letih, delež cepljenih proti tej bolezni v Sloveniji še vedno zelo nizek. Zadnji podatki iz spremljanja cepljenja kažejo, da je približno 16 odstotkov prebivalcev cepljenih z najmanj enim odmerkom, redno pa se cepi le približno sedem odstotkov prebivalcev. V primerjavi z Avstrijo, ki ima podobno razširjenost povzročitelja bolezni kot pri nas, jim je z zelo odmevno promocijo uspelo zvišati delež cepljenih s šest odstotkov v letu 1980 na več kot 80 odstotkov v zadnjih letih.

Za stoodstotno zaščito proti klopnemu meningoencefalitisu potrebujemo tri odmerke cepiva – prva dva v razmiku od enega do treh mesecev, tretjega pa od pet do dvanajst mesecev po drugem. Priporočljivo je, da se cepljenje opravi še pred aktivnostjo klopov, torej pred pričetkom toplejšega obdobja. Prvi poživitveni odmerek je potreben čez tri leta, kasneje pa na pet let, da se ohrani ustrezen nivo zaščite. Cepljenje se lahko opravi na območnih enotah NIJZ in pri izbranih zdravnikih.

                                                                                                                                

O cepljenju proti klopnemu meningoencefalitisu nam je Teodora Petraš, dr. med., spec. epidemiolog, iz NIJZ Območna enota Murska Sobota povedala:“Cepljenje predstavlja 100-odstotno zaščito, a še vedno se zelo malo ljudi odloča za ta preventivni ukrep. Lani se je v naši območni enoti za cepljenje odločilo 700 ljudi. Res je, da Pomurje ne spada med tako kritično regijo po okuženosti klopov, kot na primer Koroška, a je cepljenje vsekakor priporočljivo. Cena enega odmerka za otroke je 34 evrov, za odrasle 35 evrov.“

Po podatkih NIJZ spada Slovenija med tiste evropske države, kjer živi veliko okuženih klopov. Ti lahko s svojim ugrizom na človeka prenesejo:

- bakterijsko obolenje, imenovano lymska borelioza,
- virusno bolezen, klopni meningoencefalitis (kratica KME),
- humano granulocitno anaplazmozo, ki je redkejša bolezen.

Več o določeni bolezni, katerih povzročitelj je ugriz okuženega klopa, boste lahko prebrali v prihodnjih dneh.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.04.2018 ob 22:11 Goost gost

      Pri nas v manj razviti pokrajini plačamo polno ceno obmerka, v Ljubljana, MB ...pa samo 20 EUR. Imamo sposobne vaške veljake !!!!?? Kje ne....lp

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.04.2018 ob 10:11 stanko gost

      pa vrašajmo zdravnike ali ni cenejše cepljenje zastonj ali pa drago zdravljenje, koliko stane zdravljene enega bolnika

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.