https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Investicije in razvojni projekti povečujejo zaposlenost v Občini Puconci

Puconci, 06.04.2018 ob 6:00  

Občinski svetniki Občine Puconci so včeraj, na 26. redni seji Občinskega sveta, razpravljali in potrdili vseh 15. točk dnevnega reda. V lanskem letu je bilo v občini zaznati nadaljevanje ugodnih gospodarskih trendov iz preteklih let, ko so z investicijami in razvojnimi projekti med drugim podprli izgradnjo proizvodnih obratov v obrtno-industrijski coni ter odprtje sodobne športne dvorane.

V prvem delu seje so se občinski svetniki seznanili s stanjem občinskih financ na prihodkovni in odhodkovni strani ter zatem tudi potrdili zaključni račun proračuna Občine Puconci za leto 2017. Občina je z najetimi krediti v preteklih letih financirala obsežne infrastrukturne projekte usmerjene v gospodarski razvoj ter boljše življenjske pogoje občanov. Med drugim so začeli z izgradnjo Pomurskega vodovoda sistema B, dokončana je bila sodobna velika športna dvorana – Zelena dvorana, nadaljevali so s širitvijo sistema kanalizacije in popravilom dotrajanih ali asfaltiranjem novih občinskih cest. V letu 2017 občina ni najela nobenega novega kredita.

 Zaradi investicij v gospodarske dejavnosti je večja zaposlenost in boljša socialna slika

Kot posledica investicij in financiranja gospodarskih dejavnosti ter infrastrukture v preteklih letih, se v občini pozna manjša brezposelnost med prebivalstvom, kar vse skupaj pripomore k boljši socialni sliki prebivalstva, obenem pa je občina manj obremenjena s socialnimi transferji. V zaključnem računu proračuna je bil podan podrobnejši prikaz predvidenih in realiziranih prihodkov in odhodkov oz. prejemkov in izdatkov, računa finančnih terjatev in naložb ter računa financiranja Občine Puconci za leto 2017. Sestavni del zaključnega računa je tudi načrt razvojnih programov, v katerem je podan prikaz podatkov o načrtovanih vrednostih posameznih projektov, njihovih spremembah tekom leta 2017 ter o njihovi realizaciji v tem letu.

Nadaljevanje izvajanja razvojnih projektov Strategije razvoja do leta 2020

Iz proračuna je bila financirana tudi organizacija osrednje prekmurske slovesnosti ob priključitvi Prekmurja k matičnemu narodu, v skupni vrednosti okoli 6500 evrov. V okviru občine so Krajevne skupnosti posameznih vasi pridobile nove garažne in društvene prostore, postavljeni so bili nadstreški za avtomobile, na občinski zgradbi so bila zamenjana dotrajana okna in vzdrževane so bile številne godne poti.

Občina ja finančno podprla dobro razvito društveno dejavnost: prostovoljna gasilska društva, športne klube, kulturna in turistična društva. V Moščancih so na novo asfaltirali cestno povezavo, tako na odseku med Pečarovci in Mačkovci, v vasi Zenkovci so dokončali sistem kanalizacije, prav tako je bila sanirana struga Puconskega potoka.

V razpravi so podali svoja poročila predsedniki odborov za: gospodarstvo, proračun, finance in investicije, kmetijstvo in razvoj podeželja, okolje in prostor ter infrastrukturo, informiranje, družbene dejavnosti ter kulturo, turizem in šport. Občina Puconci tako v okvirih svojih proračunskih zmožnosti nadaljuje izvajanje razvojnih projektov, opredeljenih v Strategiji razvoja do leta 2020.

Upravičenost delovanja Bibliobusa – potujoče knjižnice PIŠK Murska Sobota

V 4. točki dnevnega reda so se občinski svetniki seznanili s poslovnim poročilom, zaključnim računom in poročilom o delu Pokrajinske in študijske knjižnice Murska Sobota (PIŠK) za leto 2017. Direktorica PIŠK Murska Sobota, mag. Klaudija Šek Škafar, je predstavila delovanje javnega zavoda za leto 2017. Osrednja regijska knjižnica je izpeljala številne aktivnosti povezane s področjem bibliotekarstva, kot tudi kulturnih dejavnosti. Tako so med drugim izvedli projekt Dobre knjige, Dan splošnih knjižnic – Dežela branja, tematske priložnostne razstave, Po sledeh prekmurske reformacije, pravljične večere za odrase, projekt Jaz pa berem za otroke, Teden kulturne dediščine, Noč knjige z gostom Tonetom Partljičem. Letos pa bodo na literarnem večeru v aprilu gostili glasbenika Zorana Predina.

Nekateri občinski svetniki so podali pomisleke o upravičenosti Bibliobusa – potujoče knjižnice, kar je direktorica PIŠK Murska Sobota zavrnila z argumentom zelo dobre obiskanosti. Odprto je bilo tudi vprašanje in problematika sofinanciranja osrednje regijske knjižnice v Pomurju, s strani občin soustanoviteljic in občin, ki prispevajo sredstva v proračun kot pogodbene partnerice.

V nadaljevanju seje so se občinski svetniki seznanili in potrdili še preostale točke dnevnega rada, kot je letno poročilo Osnovne šole Puconci za leto 2017, povečanje osnovnega kapitala Javnega komunalnega podjetja Püngrad, d. o. o., letno poročilo Medobčinske inšpekcije in redarstva ter letni program na področjih kulture, turizma in športa, o čemer bom več poročali v naslednjih dneh.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.