https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na Razkrižju opozorili na pomen bobra

Razkrižje, 08.04.2018 ob 20:00  

Včeraj, 7. aprila, na mednarodni dan bobra, so se na Razkrižju spomnili na tamkajšnje živeče bobre ob Muri in opozorili na njihov pomen v naravi. V prostorih Osnovne šole Janeza Koharha na Razkrižju, so ob 10. uri gostili predavatelja Jožefa Sedonjo, z Zavoda RS za varstvo narave OE Maribor. Sledil je sprehod do izliva reke Ščavnice v reko Muro, kjer je bober največkrat opažen. Organizatorji dogodka so občina Razkrižje, Osnovna šola Janeza Kuharja ter Zavod za varstvo narave, ki so se povezali s Slovensko filantropijo in njeno akcijo "Dan za spremembe".


Bober velja za ogroženo vrsto in je v nekaterih evropskih državah že popolnoma izginil. V Slovenijo se je vrnil leta 1998 in od takrat naprej s svojo aktivnostjo izboljšuje habitate za vodni živi svet. Predvsem je to opazno v obrežnem prostoru, ob rekah, mokriščih in jezerih. Vsekakor je sobivanje človeka in bobra potrebno za vzdrževanje visoke stopnje naravnih procesov. Naravovarstveniki upajo, da človek s svojimi dejavnostmi ob obrežju vodotokov, ne bi spet iztrebil bobra. 

Po drugi strani pa bober s svojim prepoznavnim "šiljenjem" dreves povzroča nevarnost za sprehajalce ob rekah. Bodite torej pozorni na drevesa. Seveda bober s podiranjem dreves ne dela škode naravi, temveč igra vlogo "okoljskega inženirja". Ranjeni rečni ekosistemi in mokrišča hitro spremenijo svojo podobo, če v njih živi tudi bober.  

Več fotografij najdete v galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.