https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

INTERVJU

Mateja Šoštarič - Medena kraljica z velikim srcem

Murska Sobota, 13.04.2018 ob 6:00  

Mateja Šoštarič je 3. Medena kraljica Slovenije iz Lukavec, v občini Križevci pri Ljutomeru. Ko odloži krono in obleko, je čisto običajna ˝vaška diklina˝. Večino časa preživi v Ljubljani, kjer študira, vendar se vedno rada vrača v svojo domačo Prlekijo. Rada se zavrti na zabavah, posebej gasilskih veselicah, tako da že nestrpno pričakuje poletni čas. Čebele ji v največji meri pomenijo vzor. Odkar čebelarstvo aktivno spremlja, se vedno bolj drži načela, da se moramo učiti in zgledovati po čebelah: ˝Pridnost nas bogati, pogum nas okrepi, enotnost pa nas naredi močne.˝

Ko Medena kraljica odloži krono in obleko, je čisto običajna ˝vaška diklina˝, ki rada obiskuje hribe in hodi na izlete, zabava svojega nemškega ovčarja Rocky-a ali pa se sprehodi do bližnjega pašnika konjev, ki so njene najljubše živali. ˝Sem čisto julijsko dete. Zgodnji sončni vzhodi in pozni zahodi ter visoke temperature, to je nekaj zame. Še najbolj pa me navdušuje motociklizem in verjamem, da bo prišel tudi čas za ta hobi. Sicer sem pa ˝prova Prlečka˝ in druženje z domačimi ljudmi mi največ pomeni.˝

Ko je izvedela za natečaj za izbor Medene kraljice je takoj vedela, da je to nekaj za njo. Javno nastopanje in druženje z ljudmi, je nekaj kar rada počne in ji je pisano na kožo, vendar so se pojavili tudi pomisleki. ˝Zavedala sem se, da ta naziv vzame precej časa in da je potrebnega veliko truda ter odgovornosti. Posledično sem se prijavila proti koncu prijavnega roka. Izbora nisem jemala kot nekega pomembnega tekmovanja, bolj sem se držala načela, da je važno poskusiti in sodelovati ter ne zmagati, in tako tudi moje priprave niso bile zelo intenzivne. V začetku avgusta 2016 smo doma postavljali novi čebelnjak. Spomnim se, kako je moja družina postavljala temelje, jaz pa sem v njihovi družbi brala članke o čebelarjenju in jim pametovala ter razlagala o raznih čebelarskih teorijah. Tudi na sam izbor sem se odpravila zelo sproščeno in brez pričakovanj. Uspelo je,˝ nam zaupa Mateja o njeni pripravi in prijavi na tekmovanje. 

Javni natečaj za izbor Medene kraljice Slovenije je leta 2016 potekal že tretjič. Edina posebnost je bila ta, da sta njeni predhodnici bili izbrani kot Medeni kraljici Pomurja, tokrat pa se je izbor povzpel na višjo raven in posledično je izbrana kandidatka prejela naziv Medena kraljica Slovenije. Izbor organizira društvo Medena kraljica Slovenije, poteka pa julija oz. avgusta. ˝Posebna komisija na izboru javnega natečaja izbere dekle, ki dokaže svojo ljubezen in znanje do čebelarstva. Na samem izboru sem morala izkazati znanje o čebelarjenju, značilnostih in pomenu čebeljih pridelkov, čebelarski tradiciji in čebelarskemu turizmu v Sloveniji, pomembno je tudi splošno znanje o svetovnih čebelarskih institucijah ter politiki, zelo pomembna pa je tudi sposobnost javnega nastopanja in komuniciranja. Najlepši del, svečano kronanje je potekalo na sejmu AGRA v Gornji Radgoni, v nedeljo 21. avgusta 2016, na dnevu čebelarjev. Medeno krono sta mi nadela mag. Dejan Židan in predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč. Svojo zvesto pomoč slovenskim čebelarjem sem zaobljubila s posebno zaprisego in mojim prvim uradnim govorom,˝ se spominja Mateja. 

Medena kraljica krona slovenskega čebelarstva

Medena kraljica je uradna ambasadorka tradicije čebelarjenja v Sloveniji, čebelarskega turizma, čebeljih pridelkov, zdravega načina življenja, lokalne samooskrbe in vsega kar je povezano s čebelami. Tako se udeležuje obletnic čebelarskih društev, obiskuje vrtce in šole, sejme ter različne prireditve, kjer se predstavlja čebelarstvo, je tudi gostja v televizijskih in radijskih oddajah. Ena izmed poglavitnih nalog je, da širi znanje o čebelarstvu med ljudmi, da jih opominja na pomen čebel, ne le iz vidika čebelarstva, temveč tudi iz vidika prehranske samooskrbe. 

Že nekaj časa ste Medena kraljica. Kako ste se privadili na ta naziv? 

˝Naziv Medena kraljica mi ogromno pomeni. Je izjemna priložnost, da počnem nekaj, kar me veseli in imam ob tem še veliko podporo vseh, ki me poznajo. Moje obdobje kraljevanja je prepleteno z dobrimi ljudmi in z veliko željo po širjenju slovenskega čebelarstva. Naloga Medene kraljice je odgovorna in izjemnega pomena je, da te ta naziv veseli in mene zelo veseli. Opravljanja nalog in izzivov se lotevam z veliko odgovornostjo in natančnostjo. Veseli me, da lahko povezujem slovenske čebelarje, širim dobro besedo o njih po Sloveniji in po svetu ter širšo javnost ozaveščam o pomenu drobnih čebel. V vsem tem času sem spoznala veliko izjemnih ljudi, ki so mi vsak po svoje postali nekakšen vzor. Predvsem njihove nasvete, znanje in usmerjanja, ki sem jih prejela od njih bom izkoristila in verjamem, da mi bodo pomagalai pri moji nadaljnji poti.˝

˝Kot vzornika bi omenila predsednika Čebelarske zveze Slovenije Boštjana Noča. Je človek izjemnih, kar pogumnih in drznih idej, ki pa jih z vestnim delom in trudom tudi uresniči.˝

Promoviranje čebelarstva in Svetovni dan

˝Moje prvo promoviranje slovenskega čebelarstva in Svetovnega dneva čebel v tujini se je začelo januarja 2017, ko sem pod okriljem Pomurskega sejma odpotovala v Berlin na sejem Grüne Woche, ki velja za največjo razstavo prehrane, kmetijstva in vrtnarstva. Slovenija se je tam predstavljala s čebelarstvom in vrhunsko slovensko kulinariko. Maja 2017 smo z ekipo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano odpotovali v Bruselj, kjer smo predstavljali Slovenijo na dnevih odprtih vrat Sveta Evropske unije in Evropskega sveta. Novembra 2017 sem odpotovala v Hong Kong na enega največjih vinarskih sejmov, kjer se je Slovenija predstavljala tudi s paviljonom Čebelji svet. Imela sem čast potovati s paviljonom Čebelji svet in ozaveščati ljudi o pomenu čebel in drugih opraševalcev. Menimo, da si čebele zaslužijo svoj dan in tako je ravno Republika Slovenija podala predlog, da se 20. maj (rojstni dan najpomembnejšega slovenskega čebelarja Antona Janše) razglasi za svetovni dan čebel. Ves svet z vsemi vrhovnimi organizacijami je nad našo idejo, ki je bila tudi uradno sprejeta s strani Organizacije združenih narodov v New Yorku, navdušen in tako bomo že 20. maja prvič uradno praznovali Svetovni dan čebel,˝ nam je z velikim veseljem razlagala Mateja. 

Foto: osebni arhiv

Zaključna misel

˝Čebelarstvo bi enačila z ljubeznijo do narave. Čebele imajo velik pomen za življenje ljudi. Od čebel je odvisna vsaka tretja žlica hrane, saj so eden glavnih opraševalcev in zato je pomembno, da smo pozorni do njih in jih čuvamo. Brez čebel namreč ne bo življenja! Že Albert Einstein se je zavedal tega, ko je rekel: ˝Če bi čebela izginila z obličja sveta, bi človeku ostala ne več kot štiri leta življenja. Nič več čebel, nič več opraševanja, nič več rastlin, nič več živali, nič več človeka.˝ Tega stavka bi se morali pogosto spomniti, še posebej, ko neodgovorno ravnamo do narave. Čebelarjenje je lepo, a zahtevno opravilo in zahteva veliko truda. Čebelar ne moreš postati kar tako. To je resna odločitev, saj je čebelarstvo delaven hobi, čebele in čebelnjak je treba redno spremljati. Večino čebelarjev bi reklo, ko enkrat začneš delati in živeti s skrivnostnim svetom čebel, ne moreš več brez njega,˝ nam je za konec pogovora zaupala Mateja. 

Matejo Šoštarič, 3. Medeno kraljico Slovenije lahko spremljate in sledite njenim aktivnostim tudi na Facebook strani Medena kraljica Slovenije.

NAJ MEDI! 

Več fotografij v spodnji galeriji... 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.