https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

INTERVJU

Bela Szomi Kralj - učitelj, glasbenik, astronom in še kaj

18.04.2018 ob 6:00  

Bela Szomi Kralj je ime, ki se velikokrat sliši v določenih krogih, sploh umetniških, v nekaterih krogih pa zelo redko ali skorajda nikoli. Naš sogovornik je učitelj na OŠ Domžale, rojen na Hrvaškem, večino svojih mladostniških let pa je preživel v Prekmurju. Poleg učiteljevanja je tudi pevec v glasbeni skupini Kontrabant, zeliščar in gobar, vodi tudi astronomske tabore v Šalovcih, organizator Etno rock festivala v Domžalah in še marsikaj. Vse to in še kaj drugega boste izvedeli v intervjuju.


Začnimo na začetku

"Moj rojstni kraj je čuden, nihče ne verjame, da sem rojen v Osijeku, na Hrvaškem,” je povedal Szomi Kralj za uvod. Njegov oče je bil učitelj razrednega pouka in po nekaj težkih letih, ko so živeli v stari knjižnici v Lendavski ulici, so se preselili v Tremline in si končno zgradili svojo hišo. Srednjo šolo je obiskoval v Murski Soboti, in sicer splošno gimnazijo. Študijsko pot je nadaljeval na naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. “Tam sem ugotovil, da mi murskosoboška gimnazija ni dala podlage za matematiko.” Pravi, da mu v prvem letniku ni bilo nič jasno, študentom, ki so prišli iz drugih gimnazij pa je šlo dosti bolje. “Za to ne morem kriviti profesorjev, saj sem jaz bil tisti, ki se mu ni ljubilo,” je še dodal. Po spodletelem poskusu šolanja na NTF, se je odločil, da se vpiše na pedagoško fakulteto. Tam je vse opravljal “z levo roko,” dokler ni naletel na profesorja, ki ga ni želel spustiti skozi predmet. Ob tem je dodal: “No, leta pozneje smo tudi to, s trmo, premagali.” Nekaj desetletij kasneje se je izkazalo, da je v njegov razred prišel prav vnuk tega profesorja. Nad njim ni znašal, saj je pred mnogo leti to izkusil na lastni koži. Poleg učiteljevanja je opravljal še mnogo drugih del, kot je pridobivanje naročnikov za časopis in podobno.

Foto: Nastop Kontrabanta na Bujti repi 2018 

Glasbena pot

Glasbeno šolo je začel obiskovati že v 3. razredu, sicer je želel svoje glasbeno izobraževanje nadaljevati v srednji glasbeni šoli, vendar mu mama tega ni pustila. Veliko je igral na raznih prireditvah, na “karavlah,” ob raznih praznikih in tako dalje. V študentskih letih je opazil, da ni velike razlike med njim in tistimi, ki so končali srednjo glasbeno šolo. S tem je po nekaj letih popolnoma opustil glasbo. Po triletnem hiatusu je začel s kitaro, s katero je nadaljeval, ko se je iz protesta proti nepoštenemu profesorju, vpisal v vojsko. Tam je veliko časa, zaradi problemov z ušesom, preživel v ambulanti, saj pri streljanju s “havbico” niso smeli uporabljati zaščitnih slušalk. Tam se je tudi spoprijateljil z zdravnikom, ki ga je naučil kitaro igrati precej bolje. “Vsak večer sem vadil do krvavih nohtov,” je dodal.

Pozneje so ga začeli vabiti, da igra na veselicah, na začetku za “eno klobaso, eno kuro, 5 kg rib, pralni prašek,” nato se je začel zavedati, da mora nekaj ukreniti glede tega. Nekaj mesecev je prebil z duetom, ki je igral na porokah, nato pa je s tastom in z bratrancem takratne žene ustvaril "bend". Svoje ustvarjanje je razvijal še naprej, ter leta 1994 ustvaril skupino pod imenom Kontrabant.

Učiteljevanje

Po vojski je dobil službo na OŠ Majde Vrhovnik, pozneje v OŠ Nove Jarše, nato še v Zalogu. Na vprašanje o tem, kako mu je všeč učiteljski poklic je odgovoril: “Mislim, da ljudje vedno preveč dramatizirajo okoli svojih poklicev. Vsi smo jih namreč sposobni dobro opravljati vsaj 10.” Raje bi na primer, na Nasi delal astronomijo, “rajši bi bil glasbenik, rajši bi bil tudi kuhar,” je še dodal. Pravi pa, da ima tudi učiteljski poklic zelo rad. Na OŠ Domžale trenutno uči fiziko, matematiko, logiko, razvedrilno matematiko, izbirni predmet astronomijo, pa še kup krožkov, kot so šah, preživetje v naravi in izdelovanje domačih krem in čajev. Temu pravi “priprave na življenje.” Nedavno je do sanktpetersburške olimpijade v astronomiji “spravil” tri svoje učence. Pogoj za to je, da so med prvimi 10 v državi, rešiti morajo nekaj kvalifikacijskih nalog in tako naprej.

 

Foto: Mladi astronomi na delu

Astronomski tabor

Ideja o astronomskem taboru je prišla že pred leti. Szomi Kralj se je veliko družil s svojimi učenci in snemal določene nebesne pojave, a nikoli v miru in za dlje časa. Tako je nastal prvi astronomski tabor pod njegovim vodstvom. Najprej so hodili na Veliko planino, pozneje v Kančevce v Prekmurju. Kasneje je naneslo tako, da je kupil parcelo v Šalovcih, kjer tabore vodi še danes. Pravi, da je na začetku tam bila le zaraščena parcela, pozneje so nanjo postavili bivalni kontejner, vsako leto pa dodajo še kaj novega za večje udobje udeležencev tabora. Nedavni dodatek je celo zidana krušna peč. Avgusta tam ponoči fotografirajo nebesna telesa in se učijo uporabe ter dela s teleskopom, čez dan fotografirajo Sonce in hodijo gobarit, nabirati zelišča, po taboru pa še naredijo zeliščne mešanice za čaj.

Učence se trudi naučiti, da postanejo mentorji in da znanje predajajo naprej, ter učijo mlajše generacije. Pomaga jim tudi izbrati in kupiti lastne teleskope, če si to seveda želijo. Skozi leta si je sam nabavil kar veliko opreme, ki pa je vedno na voljo njegovim učencem.

Spodaj si lahko ogledate video iz enega njegovih astronomskih taborov.

Jaz sem učitelj, ki je strup za lenuhe

Szomi Kralj pravi, da ga tisti učenci, ki želijo dobiti znanje, dobro sprejemajo. “Nekateri otroci me imajo zelo radi, nekateri me celo tikajo.” Dopušča ustvarjalnost in drugačne rešitve, zelo hitro pa ugotovi, ko nekdo nalogo prepiše. Prizna in spodbuja, da ga otroci kaj naučijo, saj nekatere stvari mnogo bolje obvladajo. Močno pa ga moti, da se v učiteljski proces prevečkrat vmešavajo starši. Motijo ga anonimne prijave in inšpekcije, saj učitelja postavijo v močno podrejenost in nemoč proti staršem. Kljub temu, da si opran krivde v takšnem postopku, te mora ravnatelj enkrat mesečno nadzorovati pri učni uri. Po krivem so ga že prijavili in prepričan je, da so nekatere ure njegovega poučevanja bile posnete. Nikakor se ne strinja s fizičnim nasiljem do otrok, strinja se z minimalno uporabo sile, ko gre za življenje. Zgodilo se mu je namreč že, da je moral posredovati v pretepu in napadalca pridržati do prihoda policije.

Foto: Bela Szomi Kralj uči otroke o gobah

Družinsko življenje je del tega

Kljub temu da se ukvarja s toliko različnimi stvarmi, ima učitelj, astronom, glasbenik, tudi odlično družinsko življenje. Na vprašanje kako mu uspeva biti takšen "multipraktik" in kombinirati vse dejavnosti z družino, nam je odgovoril: “življenje za znanje živimo kot družina. Nam je čisto normalno, da za konec tedna gremo na kak tabor, da se družimo z drugimi otroci. To je način življenja.” Sogovornik pravi, da ga vsak lahko nekaj nauči in da se stalno razvija ter izpopolnjuje. Učenje se mu zdi dosti lažje, ko se ukvarja z veliko različnimi stvarmi.

Ta radost do učenja in veselje do dela sta očitno vidna, ko Belo vidimo v živo. Njegova prisotnost te navda z zanimivo energijo, ob njem se lahko sprostiš in postane ti jasno, zakaj se ukvarja s toliko različnimi stvarmi in kako je možno, da mu večinoma gredo zelo dobro od rok. Intervju z njim je bil pravi užitek, saj je zelo dober pripovedovalec in v svoje pripovedovanje doda tudi kakšno hudomušno anekdoto iz svojega življenja.

 

    Fotogalerija