https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Kateri so najbolje in kateri najslabše plačani poslanci v DZ?

Murska Sobota, 10.04.2018 ob 14:45  

V Državnem zboru je devetdeset poslancev, med katerimi so velike razlike med najbolje in najmanj plačanimi poslanci. Zakaj prihaja do razlik, in kateri poslanec je najbolje in kateri najmanj plačani? 

Predsednik Državnega zbora Milan Brglez je najbolje plačani poslanec. V februarju je dobil 3288 evrov. Poslanec Peter Vilfan iz Desusa je najslabše plačani v mesecu februarju, saj je dobil 2063,11 evrov. Razlika med najbolje plačanim poslancem in najslabše plačanim poslancem je 1225 evrov. 

Na višino plače vplivajo različni dejavniki, najpomembnejši je položaj poslancev. Tisti, ki vodijo komisije in odbore, imajo višjo plačo od ostalih. Na plačo močno vpliva tudi velikost poslanske skupine. Vodje skupin z dvajset ali več poslanci so bolje plačani od vodij manjših skupin. Med najbolje plačanimi je tudi vodja velike 35-članske poslanske skupine SMC, Simona Kustec Lipicer. 

Starejši poslanci bolje plačani

Poleg položaja poslancev in velikosti poslanske skupine, je pomemben dejavnik pri višini plače tudi delovna doba. Starejši poslanec, ki je tudi podpredsednik Državnega zbora, Primož Hainz iz Desusa, je na drugem mestu najbolje plačanih poslancev v februarju. Tudi na drugih mestih najbolje plačanih so starejši poslanci: Verbič, Jurša in Hanžek, ki je v poslanske klopi sedel iz pokoja. 

Iz istega razloga so mlajši poslanci z manj delovne dobe slabše plačani. Med njimi je tudi Vilfan, ki kljub svojim letom, zaradi športne kariere, nima dolge delovne dobe. Malenkost višjo plačo od njega ima 30-letna poslanja Teja Ljubič, ki je svoj mandat nastopila v sredini mandata tega Državnega zbora. Med slabše plačanimi poslanci so še Miha Kordiš iz Levice, Andrej Čuš iz stranke Zeleni Slovenije in Jernej Vrtovec iz Nove Slovenije. 

Konec marca je bilo v Državnem zboru zaposlenih 351 javnih uslužbencev, od tega jih je za določen čas v poslanskih skupinah 102. ˝Večina med njimi ne dosega plač poslancev, 43 odstotkov celo nižjo od 1000 evrov neto,˝ poroča svet24. 

Foto: svet24.si

Dodatki k plači

Poslanci so poleg plače upravičeni še do poslanskega dodatka, ki znaša od 500 do 800 evrov, odvisno od oddaljenosti od Državnega zbora. Upravičeni so tudi do službenega telefona, računalnika, regresa za prehrano in letnega dopusta, kilometrino, jubilejne nagrade, nadomestila za ločeno življenje in odpravnino ob odhodu v pokoj. Imajo plačano tudi pisarno v svojem kraju, dobijo pa lahko tudi službeno stanovanje v najem po ugodni ceni. 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      10.04.2018 ob 17:51 77 gost

      Vsi so isti kradejo denar nam navadnim smrtnikom,pride naš čas jebač oni svojo majko.

      6 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      10.04.2018 ob 19:54 MIČO gost

      PA MORALI BI DOBITI ŠE TANJUR CUPE I OTRAGA NEŠTO U DUPE...

      7 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      10.04.2018 ob 20:41 gost

      Da jim nabijem tetku, debata v državnem zboru, pa 8 navzočih poslancev??? Za koju vražju mater dobivaju platu, ne valjaju ništa, drmaju pare, jebemti sistem. Potem pa še ob neizvolitvi prejemajo 6 mesecev plačo, komi p.... m.....!

      7 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      10.04.2018 ob 22:20 gost

      Vsi tisti keri gučite ka majo prevelke plače mate 3 jurje pa več.. Sram vas bilo.

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      11.04.2018 ob 14:32 Nedeluje gost

      točno tako!

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.