https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Cvetličarji ogorčeni: To, kar se dogaja v pomurskih medijih, se ne dogaja nikjer

10.05.2011 ob 0:20  

Pomurski cvetličarji in vrtnarji so nezadovoljni. Tarnajo nad gonjo, ki so je po njihovem mnenju deležni s strani določenih pomurskih medijev.

"V času, ko obrtniki bijemo plat zvona zaradi znanih težav in pritiskamo na vlado, da s primernimi ukrepi stori nekaj za rešitev slovenske obrti, vas cvetličarji in vrtnarji prosimo za stanovsko solidarnost. Obračamo se na vas, spoštovane pomurske obrtnice in obrtniki, saj imamo specifičen lokalni in ne slovenski problem. Gre namreč za gonjo proti naši dejavnosti, ki se pojavlja samo na pomurskih radijskih postajah in v časopisih. Tega drugod po Sloveniji ne poznajo," so pred kratkim v pismu pomurskim obrtnikom zapisali v Sekciji cvetličarjev in vrtnarjev pri Območni obrtni zbornici (OOZ) Murska Sobota. 

Mediji, spametujte se

Pomurske cvetličarje in vrtnarje namreč motijo pozivi, ki se pojavljajo v določenih pomurskih medijih. "Blagoglasni naslov komedije Normana Barrasha: Cvetje hvaležno odklanjamo, je na lokalnem radiu združen s pozivom: denar namenite za mrliške vežice, za ta in ta medicinski aparat, za to in to društvo, za svete maše ... Časopisi pa nato poimensko napišejo imena darovalcev in zneske," pišejo v omenjeni sekciji. 

Nadaljujejo: "Pod krinko dobrodelnosti – posebno, ko se ob pogrebih zbira denar za svojevrstno mrliške vežice in vzdrževanje pokopališč, gre obenem za spretno izogibanje plačevanju davkov. Kaj pa brezposelnost? Vsaj nekaj pomurskih cvetličarjev je tudi zaradi tega opustilo dejavnost ali ostalo brez dela."

Sporen je stavek "Cvetje hvaležno odklanjamo ..."

V sekciji opozarjajo, da ne nasprotujejo dobrodelnosti, ampak kot pravijo, pomurske medije, ki izvajajo gonjo proti njihovi dejavnosti, prosijo, da bo povsem sprejemljivo, če bodo namesto stavka "Cvetje hvaležno odklanjamo, denar namenite za to in to ..." povedali ali zapisali: "Morebitne prispevke namenite za ..."

V pomurskem prostoru se s to dejavnostjo preživlja okrog 200 ljudi. Andrej Hriberšek iz Sekcije cvetličarjev in vrtnarjev pri OOZ Murska Sobota, pravi, da že vsaj 10 let skušajo na lep način opozarjati javnost, da sta tudi cvetličarstvo in vrtnarstvo poklica, za katera so se morali izučiti, da bi s svojim znanjem in delom preživljali njih in njihove družine. "Česa podobnega drugod po Sloveniji ne poznajo. To je še posebej zaskrbljujoče in pomeni svojevrsten fenomen. Nikjer po Sloveniji se namreč ne gredo dobrodelnosti namesto nečesa oz. nekoga, kot se to dogaja v Pomurju," je kritičen Hriberšek.

Hriberšek: Javnost so uspeli prepričati, da je za cvetje na grob pokojnika škoda denarja

Hriberšek meni, da je nekaterim pomurskim medijem uspelo ustvariti trdno javno mnenje, ki ni naklonjeno njihovi dejavnosti. "Javnost so uspeli prepričati, da je za cvetje na grob pokojnika škoda denarja."

In kaj lahko storijo cvetličarji in vrtnarji? "Lahko samo naprej bijemo donkihotski boj z mlini na veter, saj niti slučajno nimamo usposobljenega kadra (niti v strokovni službi območne obrtne zbornice), ki bi se lahko zoperstavil pomurskemu javnemu mnenju. Mi si pač moramo kruh služiti z ustvarjanjem izdelkov iz cvetja, ki jih šele nato lahko prodamo," za konec dodaja Hriberšek.

Obenem upa, da bo morda kdaj koga le zamikalo, da bi se po strokovni plati lotil analize pomurskega fenomena zbiranja denarja v humanitarne namene na račun smrti in na račun ene od obrtnih dejavnosti. "Morda tudi ne bi bilo slabo pokukati preko »ograje« k sosedom ali k drugim evropskim narodom."

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.